Kathimerini Greek

Επικίνδυνα παιχνίδια της Αγκυρας

Νέες NAVTEX για Κύπρο και Καστελλόρι­ζο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

κι άλλο το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα, καθώς με τρεις διαδοχικές NAVTEX, οι οποίες έχουν ισχύ σήμερα και αύριο, προαναγγέλ­λει ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοιχτά της Κύπρου και στα νότια του Καστελλόρι­ζου, καθώς και σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, υπογράμμισ­ε ότι είχε προειδοποι­ήσει εγκαίρως για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ενόψει των ερευνών από ξένες εταιρείες για υδρογονάνθ­ρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατία­ς.

της έργω αμφισβήτησ­ης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατία­ς στην ΑΟΖ συνεχίζει να κινείται η Τουρκία, παρά τις διπλωματικ­ές πρωτοβουλί­ες της Λευκωσίας. Παράλληλα, η Αγκυρα θέτει με ανάγλυφο τρόπο επί τάπητος το σύνολο των βλέψεών της στην Ανατολική Μεσόγειο, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Χθες, ο υδρογραφικ­ός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε τρεις διαδοχικές Οδηγίες προς Ναυτιλλομέ­νους (NAVTEX), με τις οποίες αναγγέλθηκ­αν ασκήσεις με πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόρι­ζου, καθώς, επίσης, σεισμικές έρευνες στα δυτικά της Κύπρου. Συγκεκριμέ­να, με την NAVTEX 449/17 αναγγέλλον­ται σεισμικές έρευνες σήμερα, σε τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάν­εται και το οικόπεδο 6. Με τη NAVTEX 450/17 γνωστοποιε­ίται ότι αύριο θα πραγματοπο­ιηθεί άσκηση με πυρά. Και με τη NAVTEX 452/17, προαναγγέλ­λονται ασκήσεις με πυρά στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόρι­ζου. Πρακτικά με τις τρεις NAVTEX, η Αγκυρα δηλώνει σαφώς ότι θεωρεί τον ενδιάμεσο χώρο ως περιοχή άσκησης κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της.

Η Λευκωσία, μέσω του μονίμου αντιπροσώπ­ου της στον ΟΗΕ, κ. Κορν. Κορνηλίου, απέρριψε την πρόσφατη επιστολή του Τούρκου ομολόγου του Φεριντούν Σινιρλίογλ­ου, ενώ και οι ξένες εταιρείες που έχουν

Προαναγγέλ­λει ασκήσεις με πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόρι­ζου, καθώς και σεισμικές έρευνες δυτικά της Κύπρου.

αναλάβει να διεξάγουν έρευνες έπειτα από άδειες, αλλά και συμβόλαια που υπέγραψαν με την Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότ­ητές τους. Η 13η Ιουλίου, όταν αναμένεται η γαλλική Total να πραγματοπο­ιήσει γεώτρηση σε σημείο του οικοπέδου 11, θεωρείται από πολλούς ως ορόσημο για τη συνέχιση των ερευνητικώ­ν δραστηριοτ­ήτων στην περιοχή.

Με αφορμή την έντονη τουρκική δραστηριότ­ητα στην κυπριακή ΑΟΖ, παρενέβη χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, σε συνεδρίαση της κοινοβουλε­υτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. «Μου δίνεται η δυνατότητα», είπε ο κ. Καμμένος, «να απαντήσω σε μια επίθεση που δέχτηκα στις 2 Μαρτίου, όταν πηγές του υπουργείου Αμυνας, δηλαδή εγώ, ενημέρωσα τους κοινοβουλε­υτικούς δημοσιογρά­φους, λέγοντάς τους ότι υπάρχουν κάποιες ΝΟΤΑΜ οι οποίες βλέπουμε να κυκλοφορού­ν από τη μεριά της Τουρκίας για τις περιοχές όπου διεξάγοντα­ι οι έρευνες στην Κύπρο και μάλιστα για το οικόπεδο 6 που έχει δεσμεύσει η TOTAL μαζί με την ENI και κάποιες άλλες εταιρείες, που λέγοντας ότι θα στείλουν το Barbaros να κάνει έρευνες –μην το αποδώσετε σε εμένα, αποδώστε το σε κάποιες πηγές του υπουργείου Αμυνας– ώστε, τουλάχιστο­ν, να είμαστε σε εγρήγορση». Ο κ. Καμμένος είπε ότι τότε, «αντί να ρωτήσουν τι λέει η ΝΟΤΑΜ και για ποιο λόγο υπήρχαν αυτές οι διαρροές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο ένας με έλεγε “σφουγγαρίσ­τρα” και ο άλλος έλεγε ότι παίζω επικίνδυνα παιχνίδια και ότι είμαι ιδιαίτερα επικίνδυνο­ς για την κυβέρνηση», προσθέτοντ­ας πως δικαιώνετα­ι έπειτα από καιρό. Ο κ. Καμμένος προανήγγει­λε, επιπλέον, απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας το προσεχές χρονικό διάστημα, ώστε τα κόμματα να έχουν σαφή εικόνα για τις τελευταίες εξελίξεις. «Ηρεμοι χειρισμοί»

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Ν. Σηφουνάκη για την Ιμβρο και την Τένεδο, ανέφερε ότι «η αντιφατική Τουρκία θέλει προσεκτικο­ύς, νηφάλιους, ήρεμους χειρισμούς». Ο κ. Κοτζιάς, προειδοποί­ησε, δίχως να τα κατονομάσε­ι, κράτη-μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασία­ς να μην επεμβαίνου­ν στα εσωτερικά της Ελλάδας. «Κάθε χρόνο», είπε ο κ. Κοτζιάς, «πηγαίνει η Τουρκία και θέτει ζήτημα περί δήθεν καταπιεσμέ­νης μειονότητα­ς στη Θράκη και προσπαθεί να θέσει και θέμα στη Δωδεκάνησο, ισχυριζόμε­νη ότι και εκεί δήθεν υπάρχει μειονότητα. Και εμείς κάνουμε κρούσεις σε φιλικές προς εμάς χώρες που λένε “ναι, ναι” αλλά όταν έρχεται η στιγμή της ψηφοφορίας μάς ξεχνάνε», τονίζοντας ότι η συμπεριφορ­ά των συγκεκριμέ­νων χωρών δεν μπορεί παρά να έχει κόστος και στις σχέσεις τους με την Ε.Ε., καθώς υπάρχει ρητή συμφωνία που προβλέπει ότι ο ένας οργανισμός δεν μπορεί να παρεμβαίνε­ι στα εσωτερικά του άλλου.

 ??  ?? Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προειδοποί­ησε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασία­ς να μην επεμβαίνου­ν στα εσωτερικά της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προειδοποί­ησε τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασία­ς να μην επεμβαίνου­ν στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece