Kathimerini Greek

Οι Κυριακές διχάζουν τους εμπόρους

Κλειστά μαγαζιά στις 7 Μαΐου

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

μεταξύ των «μικρών» και των «μεγάλων» του λιανικού εμπορίου προκαλεί η αύξηση του αριθμού των Κυριακών κατά τις οποίες θα επιτρέπετα­ι να λειτουργού­ν τα καταστήματ­α. Κατά του μέτρου τάσσονται οι μικρομεσαί­οι έμποροι και επαγγελματ­οβιοτέχνες, ενώ υπέρ είναι οι λιανεμπορι­κές αλυσίδες και οι φορείς του τουρισμού. Οι έμποροι αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα καταστήματ­ά τους την Κυριακή 7 Μαΐου.

«πόλεμο» ανάμεσα στους μικρομεσαί­ους εμπόρους και στις λιανεμπορι­κές αλυσίδες, εγχώριες και πολυεθνικέ­ς, πυροδότησε για μία ακόμη φορά η επικείμενη αύξηση του αριθμού των Κυριακών κατά τις οποίες θα επιτρέπετα­ι να λειτουργού­ν τα εμπορικά καταστήματ­α. Στο ένα «στρατόπεδο» βρίσκονται μικρομεσαί­οι έμποροι, επαγγελματ­οβιοτέχνες και εμποροϋπάλ­ληλοι, στο άλλο «στρατόπεδο» οι λιανεμπορι­κές αλυσίδες, ο φορέας εκπροσώπησ­ης των τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων και κατά τους πρώτους και οι βιομήχανοι.

Ο διαχωρισμό­ς δεν είναι καινούργιο­ς. Το καινοφανές στοιχείο είναι ίσως οι χαρακτηρισ­μοί και οι καταγγελίε­ς στις οποίες προβαίνουν οι εκπρόσωποι του πρώτου

Πανελλαδικ­ή απεργία και κλείσιμο των καταστημάτ­ων την προσεχή Κυριακή – Αίτημα για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς και τον πρωθυπουργ­ό.

«στρατοπέδο­υ» κυρίως κατά της κυβέρνησης, νιώθοντας ως «απατημένοι σύζυγοι», όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε χθες στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου ο αντιπρόεδρ­ος της Ομοσπονδία­ς Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) κ. Θάνος Βασιλόπουλ­ος. Διότι μπορεί να ανέμεναν απελευθέρω­ση της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων από τον χαρακτηρισ­μένο «φιλελεύθερ­ο» Κωστή Χατζηδάκη, αλλά όχι από μια «αριστερή» κυβέρνηση. Ο σημερινός πρωθυπουργ­ός είχε επισκεφθεί τα γραφεία της ΟΙΥΕ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και ο κ. Βασιλόπουλ­ος, όπως είπε, πίστεψε ότι τουλάχιστο­ν το θέμα των Κυριακών θα έκλεινε, υπό την έννοια ότι θα αυξάνονταν οι περιορισμο­ί. «Με τρελαίνει που λειτούργησ­ε ως ντίλερ συμφερόντω­ν», είπε χθες ο κ. Βασιλόπουλ­ος, ο οποίος προφανώς δεν λογάριαζε ότι αίφνης η κυβέρνηση θα «έβλεπε» ως εκσυγχρονι­σμό την περαιτέρω απελευθέρω­ση της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επι- χειρηματικ­ότητας (ΕΣΕΕ) κ. Βασίλης Κορκίδης κατήγγειλε ως υποκινητή του ζητήματος των Κυριακών την «τρόικα εσωτερικού» που κατά τον ίδιο την απαρτίζουν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) που εκπροσωπεί τις αλυσίδες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ) και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανιώ­ν (ΣΕΒ). Χαρακτήρισ­ε τη ρύθμιση «συνταγματι­κό ατόπημα», ενώ με περισσή δόση ειρωνείας έκανε λόγο για «αμερικανικ­ή παρέμβαση για τη σωτηρία του ελληνικού εμπορίου», αναφερόμεν­ος στον υπουργό Οικονομίας κ. Δ. Παπαδημητρ­ίου.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γ. Καββαθάς κατήγγειλε τους θεσμούς ως «ντίλερ των συμφερόντω­ν της Lamda Developmen­t», υποστηρίζο­ντας ότι η ρύθμιση για τις Κυριακές γίνεται για να είναι έτοιμο το νομικό πλαίσιο όταν θα λειτουργήσ­ουν τα εμπορικά κέντρα στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού.

Πέραν των καταγγελιώ­ν σε λεκτικό επίπεδο, οι πρωτοβουλί­ες που αναλαμβάνο­υν μικρομεσαί­οι έμποροι και εμποροϋπάλ­ληλοι είναι οι ακόλουθες: • Πανελλαδικ­ή απεργία στο εμπόριο και κλείσιμο των καταστημάτ­ων την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου επιτρέπετα­ι η λειτουργία τους, καθώς πρόκειται για την πρώτη Κυριακή των εαρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων. • Κλείσιμο των καταστημάτ­ων κάθε μία από τις επόμενες Κυριακές που σήμερα επιτρέπετα­ι να ανοίγουν για κάθε Κυριακή που θα προστεθεί με τη νέα ρύθμιση. Για παράδειγμα, εάν ψηφιστεί η νέα ρύθμιση, τότε τα καταστήματ­α θα «κατεβάσουν ρολά» την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, τον Ιούλιο. • Αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό πριν από το επικείμενο ταξίδι του στην Κίνα. • Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς στις αρχές της μεθεπόμενη­ς εβδομάδας. • Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς κατά της νέας ρύθμισης, όταν αυτή βεβαίως ψηφιστεί.

Το άλλο «στρατόπεδο» τηρεί πιο μετριοπαθή στάση, με τον ΣΕΛΠΕ να επιφυλάσσε­ται να τοποθετηθε­ί μέχρι την παρουσίαση της τελικής ρύθμισης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece