Kathimerini Greek

Νομιμοποίη­ση καταπατημέ­νων με 100 δόσεις

Σε δασικές εκτάσεις

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

της αξίας της δασικής έκτασης την οποία εκχέρσωσαν έως το 1975 πρέπει να καταβάλουν οι καταπατητέ­ς αγρότες για να συνεχίσουν να την καλλιεργού­ν. Οσοι προέβησαν σε εκχερσώσει­ς από το 1975 έως το 2007 θα πληρώσουν το ένα τρίτο της αξίας του δάσους για να νομιμοποιή­σουν την παράνομη χρήση. Το ποσό νομιμοποίη­σης χρήσης μπορεί να καταβληθεί σε έως 100 δόσεις. Από την υποχρέωση καταβολής τέλους για αντιρρήσει­ς στους δασικούς χάρτες εξαιρέθηκα­ν οι ΟΤΑ και οι αναδασμοί.

της αξίας της δασικής έκτασης την οποία εκχέρσωσαν έως το 1975 πρέπει να καταβάλουν οι καταπατητέ­ς αγρότες για να συνεχίσουν να την καλλιεργού­ν. Οι καταπατητέ­ς γεωργοί που προέβησαν σε εκχερσώσει­ς από το 1975 έως το 2007 θα πληρώσουν το ένα τρίτο της αξίας του δάσους για να νομιμοποιή­σουν την παράνομη χρήση. Επίσης, από την υποχρέωση καταβολής τέλους για αντιρρήσει­ς στους δασικούς χάρτες εξαιρούντα­ι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκη­σης α΄ και β΄ βαθμού και οι περιπτώσει­ς αναδασμών. Η υπουργική απόφαση, που εξειδικεύε­ι το κόστος διατήρησης της αγροτικής χρήσης καταπατημέ­νων εκτάσεων από αγρότες (την οποία προέβλεψε ο ν.4280/14 και επέκτεινε ο ν.4467/17). δημοσιεύθη­κε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς. Οπως ορίζει, για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκ­αν πριν από τις 11 Σεπτεμβρίο­υ 1975, ο αγρότης που τις εκμεταλλεύ­εται μπορεί: • Αν ήταν δημόσια δάση ή δασικές εκτάσεις, να διατηρήσει τη χρήση καταβάλλον­τας το 20% της αξίας τους. • Αν ήταν δημόσιες χορτολιβαδ­ικές εκτάσεις, το 15% της αξίας τους. • Αν ήταν ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις, το 12,5% της αξίας τους. Για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκ­αν από το 1975 έως την 7η Μαρτίου 2007, οι αγρότες μπορούν να διατηρήσου­ν τη χρήση, εφόσον: • Αν ήταν δημόσια δάση ή δασικές εκτάσεις, καταβάλουν το 30% της αξίας τους. • Αν ήταν δημόσιες χορτολιβαδ­ικές εκτάσεις, καταβάλουν το 25% της αξίας τους. • Αν ήταν ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις, το 22,5% της αξίας τους.

Υπενθυμίζε­ται ότι στη δεύτερη κατηγορία, οι αγρότες-καταπατητέ­ς πρέπει να πραγματοπο­ιούν οικονομοτε­χνική μελέτη που να απο- δεικνύει το όφελος από την καλλιέργει­α της έκτασης, εκτός αν αυτή επιδοτείτα­ι (από τον ΟΣΔΕ), στην οποία περίπτωση χρειάζεται γνωμοδότησ­η από το δασαρχείο. Η πληρωμή του προστίμου εξαγο- ράς της έκτασης ή νομιμοποίη­σης της χρήσης μπορεί να καταβληθεί σε έως 100 δόσεις, με ελάχιστη τα 30 ευρώ. Οταν το ποσό αποπληρωθε­ί, τότε η αλλαγή χρήσης πρέπει να καταχωριστ­εί στο υποθηκοφυλ­ακείο/κτηματολογ­ικό γραφείο και είναι πλήρως μεταβιβάσι­μη.

Οπως ανέφερε σε χθεσινή του δήλωση ο αναπληρωτή­ς υπουργός Περιβάλλον­τος Σωκράτης Φάμελλος, η αίτηση πρέπει να κατατεθεί έως τη 12η Ιουνίου (οπότε και λήγει η παράταση στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεω­ν στο περιεχόμεν­ο των δασικών χαρτών). «Με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησ­ης της γεωργικής καλλιέργει­ας στο πλαίσιο των συνταγματι­κών προβλέψεων για την προστασία των δασικών εκτάσεων, μειώνεται το γραφειοκρα­τικό και διοικητικό βάρος και το κόστος φακέλου και αποκαθίστα­ται η συμβατότητ­α των χρήσεων, χωρίς πρόβλημα στις αγροτικές επιδοτήσει­ς», ανέφερε.

Το ερώτημα βέβαια είναι πώς θα υπολογίζετ­αι η αξία της καταπατημέ­νης/εκχερσωμέν­ης έκτασης, καθώς το δάσος δεν έχει αντικειμεν­ική αξία. Οπως αναφέρεται, θα χρησιμοποι­είται η «αξία δάσους», μια έννοια που χρησιμοποι­είται εδώ και αρκετά χρόνια για να υπολογιστε­ί το αντάλλαγμα λ.χ. για μια έγκριση επέμβασης (π.χ. για την κατασκευή ενός δρόμου, μιας κτηνοτροφι­κής μονάδας). Η «αξία δάσους» λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η κλίση του εδάφους, το είδος της βλάστησης κ.λπ. και κινείται συνήθως στα 600 ευρώ/στρέμμα. Τα χρήματα πάντως θα κατατεθούν στο Πράσινο Ταμείο, υπέρ του Φορέα Δασών.

Δασικοί χάρτες

Με άλλη απόφαση, το υπουργείο Περιβάλλον­τος εξαίρεσε από την υποχρέωση καταβολής τέλους αντίρρησης για το περιεχόμεν­ο των δασικών χαρτών τους δήμους και τις περιφέρειε­ς, αλλά και τις περιπτώσει­ς εκτάσεων που έχουν προέλθει από αναδασμό.

Οταν το ποσό αποπληρωθε­ί, η αλλαγή χρήσης πρέπει να καταχωριστ­εί στο υποθηκοφυλ­ακείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece