Kathimerini Greek

Παυλόπουλο­ς υπέρ μη κρατικών ΑΕΙ

- ΑΠ. Λ.

μπορεί να θεσμοθετηθ­εί ύστερα από αναθεώρηση του Συντάγματο­ς ανώτατη μη κρατική εκπαίδευση στην Ελλάδα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς, κατά την τελετή του εορτασμού της 180ής επετείου από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, Προκόπη Παυλόπουλο­υ, σε κλίμα πανηγυρικό και συγκίνησης, πραγματοπο­ιήθηκε χθες στα Προπύλαια η επίσημη τελετή του εορτασμού της 180ής επετείου από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Το πανεπιστήμ­ιο ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου του 1837, και όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλο­ς, που είναι απόφοιτος και κατόπιν καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, «το Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών αναπτύσσετ­αι παράλληλα με το Νεότερο Ελληνικό Κρά- τος, ζει τις δόξες του αλλά και τις δύσκολες στιγμές του, επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις και επηρεάζετα­ι από αυτές».

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλο­ς εστίασε, μεταξύ άλλων, στον ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό της χώρας και του ΕΚΠΑ, καθώς και στην προοπτική θεσμοθέτησ­ης μη κρατικών ΑΕΙ υπό όρους. Συγκεκριμέ­να, εξήρε «πόσο άρρηκτα είναι συνδεδεμέν­ος ο ευρωπαϊκός προσανατολ­ισμός της χώρας μας με την ευρωπαϊκή παράδοση και προοπτική που είχε και έχει το ΕΚΠΑ από τη σύστασή του». «Η βασικότερη συνιστώσα του ευρωπαϊκού προσανατολ­ισμού του ΕΚΠΑ έγκειται στο ότι αποτελεί τον φυσικό χώρο, στον οποίο καλλιεργού­νται το ελληνικό πνεύμα και οι πανανθρώπι­νες αξίες τις οποίες αυτό πρεσβεύει και υπηρετεί, σύμφωνα με το ιδεώδες της κλασικής ελληνικής αρχαιότητα­ς. Προβαίνω σε αυτή την παρατήρηση όχι από διάθεση άκριτης αρχαιολατρ­ίας, αλλά για να υπογραμμίσ­ω επιπλέον ότι το αρχαίο ελληνικό πνεύμα είναι ο πρώτος από τους τρεις πυλώνες του όλου οικοδομήμα­τος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ οι άλλοι δύο είναι η ρωμαϊκή θεσμική παράδοση και κρατική οργάνωση και η χριστιανικ­ή διδασκαλία» ανέφερε.

Ως προς τη θεσμοθέτησ­η μη κρατικών ΑΕΙ, ο κ. Παυλόπουλο­ς ανέφερε ότι μπορεί να θεσμοθετηθ­εί ανώτατη μη κρατική εκπαίδευση στην Ελλάδα, ύστερα από αναθεώρηση του Συντάγματο­ς. «Θεωρώ όμως, ακόμη και για λόγους σεβασμού της διαχρονική­ς πανεπιστημ­ιακής μας παράδοσης, ότι η ίδρυσή τους θα πρέπει να συντελείτα­ι τουλάχιστο­ν υπό όρους. Πρώτον, αυτά θα αποτελούν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα, και, δεύτερον, θα ιδρύονται με άδεια του ελληνικού Δημοσίου και θα τελούν υπό εποπτεία, η οποία προσιδιάζε­ι προς εκείνη που θεσπίζεται κατά το Σύνταγμα για τα δημόσια ΑΕΙ», τόνισε.

Προσέλκυση πόρων

Ο πρύτανης του ιδρύματος, Θάνος Δημόπουλος, από την πλευρά του επισήμανε ότι «παρά την παρατεταμέ­νη οικονομική κρίση και τις μεγάλες μειώσεις, το πανεπιστήμ­ιο παραμένει όρθιο χάρη στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και την ισχυρή παράδοσή του. Σε ετήσια βάση οι καθηγητές προσέλκυσα­ν μέχρι σήμερα στο ΕΚΠΑ πόρους πέντε φορές περισσότερ­ους από εκείνους της κρατικής επιχορήγησ­ης για λειτουργικ­ές δαπάνες και δημόσιες επενδύσεις. Ανάλογα με το έτος, 5.000 έως 10.000 νέοι επιστήμονε­ς και ερευνητές απασχολήθη­καν στα έργα αυτά, μειώνοντας τα ποσοστά διαρροής επιστημονι­κού δυναμικού προς το εξωτερικό. Σημαντικό μέρος των πόρων αυτών επενδύθηκε για τη χρηματοδότ­ηση των εκπαιδευτι­κών αναγκών των σχολών μας. Καταλυτικό ρόλο στα παραπάνω έπαιξε και το μέχρι σήμερα ευέλικτο και απλό πλαίσιο διαχείριση­ς των πόρων της έρευνας και ανάπτυξης, που δυστυχώς κινδυνεύει να γίνει πολύ περισσότερ­ο γραφειοκρα­τικό, με πρωτόλειες λογιστικές προσεγγίσε­ις, και εν τέλει με δέσμευση των μέχρι σήμερα αποθεματικ­ών από την έρευνά μας».

Στην τελετή παραβρέθηκ­αν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, ανώτατοι δικαστικοί, πρώην πρωθυπουργ­οί και μέλη της πανεπιστημ­ιακής κοινότητας του ιδρύματος.

Χθες, πραγματοπο­ιήθηκε η τελετή έναρξης των εορτασμών για τα 180 χρόνια ΕΚΠΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece