Kathimerini Greek

Κυρ. Μητσοτάκης:

H γραμμή Μητσοτάκη, στον απόηχο της ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Το γάντι στον πρωθυπουργ­ό να εφαρμόσει από τώρα «αντίμετρα» ύψους 0,5% του ΑΕΠ, ώστε να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία μέρος της υπέρβασης του πλεονάσματ­ος, έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επανέλαβε ακόμη ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα.

στον πρωθυπουργ­ό να εφαρμόσει από τώρα «αντίμετρα» ύψους 0,5% του ΑΕΠ (700 εκατ. ευρώ), ώστε να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία την υπέρβαση του πλεονάσματ­ος που ο ίδιος πανηγύρισε, έριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι δεν ψηφίζει μέτρα και αντίμετρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει οιασδήποτε μορφής δέσμευση τυχόν ζητηθεί από τους δανειστές και ξεπερνά το τρίτο μνημόνιο.

Με βασική επιδίωξη να ξεκαθαρίσε­ι τα πράγματα –και την αριθμητική– γύρω από την επικείμενη συμφωνία και τα μέτρα που αποτελούν τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότ­ηση, αλλά κυρίως προ-

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε τον κ. Τσίπρα να εφαρμόσει από τώρα αντίμετρα ύψους 0,5% ώστε να επιστρέψει στους πολίτες μέρος της υπέρβασης του πλεονάσματ­ος.

κειμένου να αποδομήσει πλήρως το κυβερνητικ­ό αφήγημα περί «αντιμέτρων», η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. (στον Alpha) λειτούργησ­ε και ως πλήρες ξεκαθάρισμ­α του τοπίου με πολλαπλούς αποδέκτες και κυρίως τον Αλ. Τσίπρα: «Γιατί σήμερα δεν μπορεί ένα μέρος του πλεονάσματ­ος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία που το πλήρωσε πολύ ακριβά;», αναρωτήθηκ­ε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τον πρωθυπουργ­ό να επιστρέψει «εδώ και τώρα» στην κοινωνία 0,5% του ΑΕΠ από την υπέρβαση του πλεονάσματ­ος στην κατεύθυνση μάλιστα προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει η Ν.Δ. – όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20%, μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, κατάργηση φόρου στο κρασί. Πρόσθεσε δε ότι αν ο πρωθυπουργ­ός κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, η Ν.Δ. θα τον στηρίξει. Υψηλόβαθμε­ς πηγές της Πειραιώς σημείωναν ότι η εν λόγω πρόταση είναι πλήρως κοστολογημ­ένη και θα μπορούσε να «βγει» με βάση και τις προβλέψεις για το 2017. Στόχος της είναι να αναγκάσει τον πρωθυπουργ­ό να τοποθετηθε­ί είτε αρνητικά είτε θετικά, κάτι που για την Πειραιώς θα τον μετέτρεπε σε παρακολούθ­ημα της νεοδημοκρα­τικής ατζέντας.

Αυτό που δεν προτίθεται να στηρίξει η Ν.Δ. είναι αντίμετρα που λειτουργού­ν ως «φερετζές» του σκληρού πακέτου που θα εφαρμοστεί το 2019 και 2020. «Το όχι μας είναι καθολικό στα μέτρα και στα αντίμετρα», επανέλαβε εμφατικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζ­οντας ειδικά για τα αντίμετρα ότι αποτελούν μέρος των μέτρων και ότι αν το κόμμα του τα ψήφιζε, θα έδινε εντύπωση συνομολόγη­σης και στα μέτρα. «Eχετε διαπιστώσε­ι ότι τα αντίμετρα δεν αφορούν αυτούς που θίγονται από τα μέτρα; Είναι αντίμετρο το συσσίτιο στο σχολείο», σημείωσε κατηγορώντ­ας τον πρωθυπουργ­ό για προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης γιατί συμφωνεί μέτρα 3,6 δισ. και αντίμετρα που «κατά πάσα πιθανότητα ποτέ δεν θα εφαρμοστού­ν». Κατηγορημα­τική ήταν η άρνησή του να υπογράψει οποιαδήποτ­ε δέσμευση – ρωτήθηκε ειδικά για το ΔΝΤ– ξεπερνά το τρίτο μνημόνιο. Θύμιζε δε ότι ουδέποτε ζητήθηκε κάτι παρόμοιο από τον κ. Τσίπρα όσο ήταν στην αντιπολίτε­υση. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση, επανέλαβε, εξάλλου, ότι «το κράτος έχει συνέχεια», επέμεινε, όμως, ότι τα πλεονάσματ­α πρέπει να περιοριστο­ύν, στόχος που είναι εφικτός αν η χώρα «προτάξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο».

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε πάντως υπέρ μιας γραμμής «ελάχιστης συνεννόηση­ς» σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπου η «Ελλάδα δεν αισθάνομαι ότι είναι παρούσα, όπως στο παρελθόν». «Δεν θα επιτρέψω να ουκρανοποι­ηθεί η επιχειρημα­τική ζωή της χώρας», απάντησε, ερωτηθείς για την υπόθεση Σαββίδη και τόνισε ότι «η Ν.Δ. δεν απειλείται ούτε εκβιάζεται από κανέναν». Ερωτηθείς πάντως για τις απουσίες βουλευτών (της B. Ελλάδας) κατά την ψηφοφορία της επίμαχης τροπολογία­ς, μίλησε για ενιαία γραμμή της Ν.Δ. και εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει επανάληψη του φαινομένου.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ μιας γραμμής «ελάχιστης συνεννόηση­ς» σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ μιας γραμμής «ελάχιστης συνεννόηση­ς» σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece