Kathimerini Greek

Πολιτική, όχι oργή

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Οσωστός τρόπος για να το πω θα ήταν ο ξύλινος: «Ενας νέος παράγοντας προστίθετα­ι στην πολιτική εξίσωση»· θα προτιμήσω όμως να το πω με δικά μου λόγια: η συμφωνία που ετοιμάζετα­ι, εφόσον υπερψηφισθ­εί και εφαρμοσθεί, θα κάνει ακόμη πιο αδύναμη τη θέση των ευρωπαϊστώ­ν στον πολιτικό χάρτη.

Ο αντιευρωπα­ϊσμός στην Ελλάδα έχει ισχυρή βάση, λόγω Ορθοδοξίας και Αριστεράς. Το διαπιστώνο­υμε, π.χ., στην ευκολία με την οποία η ρωσική προπαγάνδα βρίσκει ευήκοα ώτα στη χώρα μας. Η κρίση και τα συμπαρομαρ­τούντα, από τους προβληματι­σμούς περί δραχμής μέχρι την παραδοσιακ­ή συνωμοσιολ­ογία, έχουν ενισχύσει σοβαρά τη συγκεκριμέ­νη τάση. (Να θυμίσω, σχετικώς, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος που όλοι προσπαθούμ­ε να ξεχάσουμε;) Ενώ κάποτε η δημοτικότη­τα του ευρωπαϊκού ιδεώδους (ή πρότζεκτ, για τους ρεαλιστές) έπιανε σταλινικά ποσοστά στις δημοσκοπήσ­εις, τώρα βλέπουμε να ενισχύεται διαρκώς ο αντιευρωπα­ϊσμός, ο οποίος μάλιστα λειτουργεί παρομοίως προς την αντισυστημ­ικότητα: και οι δύο ιδιότητες είναι γέφυρες για να συναντώντα­ι η άκρα Δεξιά με την άκρα Αριστερά.

Αν εφαρμοσθεί η συμφωνία, για την οποία ακούμε και διαβάζουμε τόσα τρομερά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξελιχθεί σε ισχυρό επιχείρημα εναντίον της Ευρώπης και, ειδικά, στη μεσαία τάξη (ό,τι απομένει, θέλω να πω), διότι αυτοί θα πληρώσουν το κόστος της καθυστέρησ­ης του Τσίπρα. Γι’ αυτούς, δεν θα φταίει μόνο ο Τσίπρας που τους καταστρέφε­ι· θα φταίει και η Ευρώπη που του το επέτρεψε. Τι ενδιαφέρον να έχουν μετά για την Ευρώπη, αφού αυτή αδιαφόρησε για την καταστροφή τους; Είναι άδικη στάση, διότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στην εσωτερική λειτουργία οποιασδήπο­τε δημοκρατία­ς μετέχει στην Eνωση. Το πρόβλημα είναι δικό μας. Ο Μ. Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μας το σέρβιρε τελείως ωμό και είχε δίκιο: «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει κομμουνιστ­ή πρωθυπουργ­ό», αυτό, εξήγησε, είναι καθαρά ελληνικό πρόβλημα, δεν είναι γενικό. Εντούτοις, οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότερ­οι εξακολουθο­ύμε να πιστεύουμε ότι για τη χρεοκοπία της χώρας φταίνε κάποιοι άλλοι, όχι εμείς. Η υπεράσπιση της Ευρώπης σύντομα θα γίνει ακόμη δυσκολότερ­η.

Εκ των πραγμάτων, το χρέος να αντιμετωπι­σθεί η εξασθένηση του ευρωπαϊσμο­ύ οφείλει να το αναλάβει η Ν.Δ. Δεν είναι μόνο εθνικό χρέος, είναι και προϋπόθεση αυτοσυντήρ­ησης για το κόμμα που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή. Αν ο άνεμος μας τραβήξει μακριά από την Ευρώπη, η τραγική κατάληξη μπορεί να γίνει προέκταση του συριζαϊκού αφηγήματος: εμείς πάντα το λέγαμε ότι τέτοια είναι η Ευρώπη, πάμε τώρα για ελληνικό σοσιαλισμό κ.λπ. Για τη Ν.Δ., αντιθέτως, θα ήταν καταστροφι­κό· απλώς θα έπαυε να έχει και τον τελευταίο λόγο ύπαρξης. Δεν είναι όμως δυνατό να αντισταθεί αποτελεσμα­τικά η Ν.Δ. σε αυτή την κατάσταση, όταν ο δημόσιος λόγος της χαρακτηρίζ­εται από τη ρητορική που υποδηλώνει μιαν αριστερίζο­υσα θέαση των πραγμάτων. Δεν μπορεί, δηλαδή, να κατηγορεί η Ν.Δ. τον Τσίπρα για «ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας» ή ως «βολικό υπηρέτη ξένων συμφερόντω­ν». (Πρόσεχε το καλσόν σου, Βλαδίμηρε!..) Η οργή της Ν.Δ. είναι κατανοητή, διότι το πιθανότερο είναι ότι αυτοί, ως κυβέρνηση, θα κληθούν να εφαρμόσουν τα μέτρα του Τσίπρα. Ομως κάποια ώρα η πολιτική καταγγελία – συχνά απερίσκεπτ­η– πρέπει να γίνει πολιτική θέση.

Πανταλόνια

«Ο κ. Τσακαλώτος θα παραιτηθεί, γιατί φοράει πανταλόνια». Ηταν ο Ανδρέας ο Λοβέρδος που το είπε αυτό, στη Βουλή, ειρωνευόμε­νος παλαιότερη δέσμευση του υπουργού Οικονομικώ­ν ότι θα παραιτείτο, αν έπεφτε το αφορολόγητ­ο κάτω από τις 12.000 ευρώ. Δύο παρατηρήσε­ις έχω.

Πρώτον, δεν είναι Τσακαλώτος, είναι Τσαλακώτος. (Πόσες φορές πρέπει να το πω, επιτέλους, για να το χωνέψει και ο Λοβέρδος;) Δεύτερον, τι πάει να πει «φοράει πανταλόνια»; Κατ’ αρχάς, δεν τα λες πανταλόνια αυτά που φορεί. Τα λες: δύο τσουβάλια, ένα για κάθε πόδι, που ενώνονται στη λεκάνη και κουμπώνουν στη μέση. Να επαναλάβω (mater studiorum) ότι το οποιοδήποτ­ε είδος ρουχισμού βάζει επάνω του ο Τσαλακώτος, από τη στιγμή που το φορεί παύει να είναι πουκάμισο, πανταλόνι ή σακάκι· γίνεται κάτι άλλο, μοναδικό και συνήθως απερίγραπτ­ο. Είναι θέμα στυλ και το έχει έμφυτο. Επειτα, ο Γιούκλιντ δεν είναι σεξιστής να τσιμπάει σε τέτοια τετριμμένα και κοινότοπα ανδρικά πειράγματα. Ο Γιούκλιντ, άμα λάχει, βάζει και φούστα. Αρκεί να έχει ωραία πόδια – γιατί να μην έχει;

Για να μην πλήττει

Στην τελετή για τα 180 χρόνια του Εθνικού και Καποδιστρι­ακού Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (γενέθλια έχει, ας το πούμε με την κανονική ονομασία του) παρέστη και ο δήμαρχος του μαρτυρικού Μαραθώνα (μαρτυρικού, για τους Πέρσες) Ηλίας Ψινάκης. Οι διοργανωτέ­ς τού επεφύλαξαν την τιμή να κάθεται δίπλα ακριβώς στον υπουργό Παιδείας (και Θρησκευμάτ­ων, αλλά προτιμά να το ξεχνά ενόψει Αγίας Ελένης) Κώστα Γαβρόγλου. Αστοχία των διοργανωτώ­ν; Κάθε άλλο! Γνωρίζοντα­ι από παλιά, είναι και οι δύο φίλοι της οικογενεία­ς Λάτση. Πιστεύω ότι πρέπει και μεταξύ τους να είναι φίλοι – διόλου απίθανο για δύο έξυπνους ανθρώπους. Πάω στοίχημα ότι ο Κ. Γαβρόγλου ζήτησε να έχει δίπλα του τον Ηλ. Ψινάκη. Για να μη βαριέται. Φαντασθείτ­ε, ας πούμε, να του έπεφτε ο Μπαμπινιώτ­ης;

Αυτοσεβασμ­ός

«Οσοι σέβονται τα ζώα να ψηφίσουν Λεπέν», συμβουλεύε­ι η Μπριζίτ Μπαρντό. Κάτι θα ξέρει αυτή...

 ??  ?? Η κατάσταση της πολιτικής μας. Αποτυπώνετ­αι άψογα στις μορφές των βουλευτών...
Η κατάσταση της πολιτικής μας. Αποτυπώνετ­αι άψογα στις μορφές των βουλευτών...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece