Kathimerini Greek

«Φίλιον», τα 25 χρόνια του καφέ της οδού Σκουφά που έγινε αθηναϊκός θεσμός

- athinaika@kathimerin­i.gr Ν. Β.

Στην οδό Σκουφά 34, στη σκιά του Αγίου Διονυσίου, διαγωνίως απέναντι από το Πειραματικ­ό, το «Φίλιον» συμπληρώνε­ι μία ιδιότυπη αθηναϊκή τριλογία. Σαν να βρίσκεται εκεί από πάντα, το «Φίλιον» έχει προσεγγίσε­ι την καλύτερη ηλικία, αφού συμπληρώνε­ι αισίως τα 25 του χρόνια, και θαλερό, ζωηρό και πάντα αγαπητό, συνεχίζει το αθηναϊκό του ταξίδι. Λίγα πράγματα είναι τόσο αθηναϊκά όσο το γεμάτο κόσμο πεζοδρόμιο έξω από το ήδη ιστορικό καφέ-εστιατόριο. Η τέχνη της ανθρωποπαρ­ατήρησης και η χαρά ότι πάντα θα δεις εκεί έναν φίλο.

Το «Φίλιον» γιορτάζει αυτήν την επέτειο, το ερχόμενο Σάββατο 6 Μαΐου, από τη 1 το μεσημέρι ώς τις 6 το απόγευμα, απευθύνοντ­ας ανοικτή πρόσκληση στους πολυάριθμο­υς φίλους του, στους θαμώνες για τους οποίους ένας καφές στο «Φίλιον» είναι κάτι παραπάνω από μία κοινωνική συναναστρο­φή. Είναι ένας βραχίονας της κοινωνίας της Αθήνας και αυτό οφείλεται στην προσωπικότ­ητα των ιδιοκτητών αλλά και στους εργαζόμενο­υς, γνώριμοι και φίλοι οι περισσότερ­οι. Με πολλή αγάπη για όσα έχτισαν όλα αυτά τα χρόνια από το 1992, οι κυρίες Μαρία Νέζη - Αννίνου και Ειρήνη Νέζη συνεχίζουν, επιμένουν, πασχίζουν για το κάτι παραπάνω... Ετσι, έγιναν σταδιακά θεσμός και οι πολιτιστικ­ές συναντήσει­ς στο «Φίλιον», οι εκδηλώσεις που έγιναν γνωστές ως «Φίλοι στο Φίλιον», με την επιμέλεια του Θέμη Ροδαμίτη, έτσι έγινε και η εικαστική πρόσκληση σε δύο εκλεκτούς ζωγράφους, που με τα έργα τους θα κοσμήσουν την επέτειο των 25 χρόνων. Δύο ζωγράφοι, σαν την Ειρήνη Ηλιοπούλου και τον Πάβλο Χαμπίδη, με βαθιά και προσωπική σχέση ο καθένας με την Αθήνα και το υπαινικτικ­ό αστικό τοπίο.

Επί τόπου στο «Φίλιον» είχε κάνει, προ ετών, μικρά σχέδια η Ειρήνη Ηλιοπούλου, που χρόνια είναι θαμών του «Φίλιον» και παλαιότερα του «Dolce», στην ίδια θέση. Δύο από αυτά είχαν γίνει εξώφυλλο στην Αthens Voice, όπου σε αυτήν την εφημερίδα η Ειρήνη Ηλιοπούλου είχε γράψει κάτι που συνοψίζει μάλλον την ψυχή του «Φίλιον»: «Το “Φίλιον” του μεσημεριού, που είναι το δικό μου, παίρνει αυτές τις ώρες τη μορφή του αποκλειστι­κά από τους μόνιμους πελάτες του, που μεγαλώνουν μαζί του με τα χρόνια, στέρεος έμψυχος διάκοσμος του καφενείου στο κέντρο της πόλης. Τα μεσημεριαν­ά ραντεβού σπάνια ακυρώνοντα­ι... Αυτό το σταθερό κοινό σου δίνει την ψευδαίσθησ­η πως όλα μοιάζουν “υπό έλεγχο”».

Δίπλα στα έργα της Ειρήνης Ηλιοπούλου, θα βρουν τη θέση τους και τα έργα του Πάβλου Χαμπίδη σε αυτήν την αθηναϊκή συνύπαρξη. Ο Πάβλος Χαμπίδης, δεινός παρατηρητή­ς του άστεως με δικό του αναγνωρίσι­μο ύφος με πενάκι και υδρόχρωμα, έχει επιλέξει ορισμένα αθηναϊκά του έργα από τις ενότητες «Μικρά Αθηναϊκά», «Η οδός Σταδίου» και «Tα οπωροφόρα της Αθήνας».

Ολα συγκλίνουν σε μία κοινή γραμμή, εκβάλλουν σε μια αθηναϊκή δεξαμενή, που έχει πολλές αναμνήσεις αλλά κυρίως ισχυρή διάθεση συνέχειας στο μέλλον. Αλλωστε, 25 χρόνια είναι μόνο η αρχή. Αυτό τουλάχιστο­ν ευχόμαστε. Εξ αρχής η γωνία αυτή της Σκουφά και Λυκαβηττού ήταν προορισμέν­η για καφέ. Από τότε που χτίστηκε η πολυκατοικ­ία το 1960, όπως μας πληροφορεί η κυρία Μαρία Νέζη. Ο μηχανικός πατέρας της που είχε χτίσει την πολυκατοικ­ία είχε νοικιάσει τον χώρο. Ετσι γεννήθηκε το «Dolce», που είχε γράψει και αυτό τη δική του ιστορία. Αλλά, από το 1992, το «Φίλιον» συνεχίζει την παράδοση και δημιουργεί τη δική του. Τα 25 χρόνια είναι μια πρώτη επέτειος.

 ??  ?? Το εσωτερικό του καφέ «Φίλιον» με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του.
Το εσωτερικό του καφέ «Φίλιον» με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του.
 ??  ?? «Αποψη από τον Εθνικό Κήπο», έργο του Πάβλου Χαμπίδη.
«Αποψη από τον Εθνικό Κήπο», έργο του Πάβλου Χαμπίδη.
 ??  ?? Η τέχνη της ανθρωποπαρ­ατήρησης στο πεζοδρόμιο της οδού Σκουφά. Στο «Φίλιον»...
Η τέχνη της ανθρωποπαρ­ατήρησης στο πεζοδρόμιο της οδού Σκουφά. Στο «Φίλιον»...
 ??  ?? Εργο της Ειρήνης Ηλιοπούλου (λεπτ.) για το «Φίλιον».
Εργο της Ειρήνης Ηλιοπούλου (λεπτ.) για το «Φίλιον».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece