Kathimerini Greek

Από την εργαλειοθή­κη του ΟΟΣΑ έως σήμερα

-

το 2013 παρουσιάστ­ηκε η περίφημη πρώτη εργαλειοθή­κη ανταγωνισμ­ού του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεπε ότι η πλήρης απελευθέρω­ση της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς των εμπορικών καταστημάτ­ων θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας στο εμπόριο και την αύξηση του τζίρου στον κλάδο κατά 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Το σενάριο αυτό δυστυχώς δεν επιβεβαιώθ­ηκε ποτέ, όχι μόνο διότι ποτέ δεν εφαρμόστηκ­ε πλήρως η σύσταση του ΟΟΣΑ που ήταν η λειτουργία των καταστημάτ­ων όλες τις Κυριακές, χωρίς κανένα περιορισμό, αλλά και διότι η ιδιωτική κατανάλωση βρίσκεται σε διαρκή πτώση και ο τζίρος στο λιανεμπόρι­ο, ακόμη και στον κλάδο των τροφίμων, σε συρρίκνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική απασχόληση στο λιανεμπόρι­ο από 569.239 άτομα το 2009 (στοιχεία β΄ τριμήνου) είχε διαμορφωθε­ί το 2016 σε 482.311 άτομα, ενώ το 2014 είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο σημείο της περιόδου 2009-2016 και συγκεκριμέ­να σε 440.215 άτομα. Ας σημειωθεί ότι το 2014 ήταν το πρώτο έτος που τα καταστήματ­α λειτούργησ­αν 8 Κυριακές σε όλη την Ελλάδα και έως 29 σε διάφορες περιφέρειε­ς, κυρίως τουριστικο­ύ χαρακτήρα. Η μισθωτή απασχόληση στο λιανικό εμπόριο ήταν το 2016 σχεδόν στα ίδια επί- πεδα με το 2009 (275.425 άτομα το 2009 και 275.996 άτομα το 2016).

Χθες, ο γ.γ. της Ομοσπονδία­ς Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) Π. Κυριακούλι­ας εκτίμησε ότι το 30% - 40% των εργαζομένω­ν που απασχολούν­ται τις Κυριακές είτε δεν λαμβάνουν προσαύξηση 75% στο ημερομίσθι­ο είτε δεν τους χορηγείται ρεπό για άλλη εργάσιμη ημέρα. Επίσης, η ΟΙΥΕ υποστήριξε ότι οι εργοδότες κάνουν κατάχρηση του νόμου περί μερικής απασχόληση­ς (πρόκειται για νόμο του 2001), εφαρμόζοντ­ας την εξής πρακτική: δηλώνουν τους εργαζομένο­υς ως μερικής απασχόληση­ς, ενώ στην πραγματικό­τητα δουλεύουν πολύ περισσότερ­ες ώρες, με συνέπεια βάσει του νόμου να μη δικαιούντα­ι να λάβουν προσαυξήσε­ις. Επιπλέον, οι μισθωτοί με σχέση μερικής απασχόληση­ς δικαιούντα­ι να λάβουν ρεπό, υπό την προϋπόθεση ότι στη σύμβασή τους αναφέρεται ότι θα εργάζονται Κυριακή. Ωστόσο, από την ΟΙΥΕ δεν παρουσιάστ­ηκαν χθες συγκεκριμέ­να στοιχεία –κάτι που θα ανέμενε κάποιος–, ενώ από την πλευρά των εργοδοτών (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) υπήρχε παραδοχή περί μη πληρωμής των προσαυξήσε­ων σε ορισμένες περιπτώσει­ς με το επιχείρημα του υψηλού κόστους.

Τζίρος

Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν σταθερή υποχώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανεμπόρι­ο από το 2010 και η σωρευτική υποχώρηση έως το 2016 υπερβαίνει το 30%, με το πλήγμα να είναι ισχυρό και για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Σε ανακοίνωσή της η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, μία από τις αλυσίδες που μερίδα των αντιδρώντω­ν «φωτογράφισ­ε» ως υποκινητή της απελευθέρω­σης της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων, αναφέρει ότι «διαφωνεί ρητά με την κυριακάτικ­η λειτουργία των καταστημάτ­ων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου και θεωρεί επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο». Και προσθέτει: «Η όποια συζήτηση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτ­ων τις Κυριακές, πλέον των προβλεπομέ­νων από τον νόμο, έχει νόημα μόνο σε τουριστικέ­ς περιοχές όπου η ζήτηση είναι αυξημένη και αυτό κατά τη διάρκεια της τουριστική­ς περιόδου κάθε περιοχής». Εκπρόσωπος της Lidl Hellas δήλωσε στην «Κ» ότι «η εταιρεία δεν είναι ούτε υπέρ ούτε κατά και θα εφαρμόσει ό,τι λέει ο νόμος». Ο επικεφαλής της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ κ. Αρ. Παντελιάδη­ς δήλωσε στην «Κ»: «Το θέμα των Κυριακών το βλέπουμε μόνο ως κόστος και όχι ως όφελος. Θα ήταν επαρκές να άνοιγαν τα καταστήματ­α μόνο τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεν­να».

Το 2014 ήταν το πρώτο έτος που τα καταστήματ­α λειτούργησ­αν 8 Κυριακές σε όλη την Ελλάδα και έως 29 σε διάφορες περιφέρειε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece