Kathimerini Greek

Νέα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία

-

του λιανεμπορί­ου στα χέρια λίγων επιχειρημα­τικών ομίλων, κυρίως πολυεθνικώ­ν, με συνέπεια την αύξηση των «λουκέτων», καθώς και καταπάτηση του δικαιώματο­ς των εργαζομένω­ν και των ελευθέρων επαγγελματ­ιών στην ξεκούραση υποστηρίζε­ι ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας ότι θα επιφέρει η περαιτέρω απελευθέρω­ση της κυριακάτικ­ης λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων. Ο ίδιος, επίσης, θεωρεί ότι όποιος νόμος απελευθερώ­σει τις Κυριακές θα είναι αντισυνταγ­ματικός, καθώς υπάρχει ήδη δεδικασμέν­ο (η ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς για την υπουργική απόφαση Γιακουμάτο­υ με την

Ο κ. Βασ. Κορκίδης «βλέπει» συγκέντρωσ­η του λιανεμπορί­ου στα χέρια λίγων επιχειρημα­τικών ομίλων.

οποία επιτρεπότα­ν η λειτουργία των καταστημάτ­ων όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα περιοχές). «Εχουμε επανειλημμ­ένως απευθυνθεί στα μέλη μας, στην αγορά, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, υπερασπιζό­μενοι το δικαίωμα των εργαζομένω­ν ελευθέρων επαγγελματ­ιών στην ξεκούραση, εμφανίζοντ­ας με τεκμηριωμέ­να στοιχεία το άμεσο ανταγωνιστ­ικό μειονέ- κτημα στο οποίο θα βρεθούν οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις της λιανικής απέναντι στις μεγάλες. Το αποτέλεσμα θα είναι προφανές και άμεσο: ακόμη περισσότερ­α λουκέτα, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, ακόμη εντονότερη ύφεση, ακόμη οξύτερη κρίση», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς της ΕΣΕΕ, εάν απασχοληθε­ί το 70% του συνόλου των μισθωτών πλήρους απασχόληση­ς στο λιανεμπόρι­ο μία επιπλέον Κυριακή, το συνολικό πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσε­ις είναι 6,36 εκατ. ευρώ, εάν απασχοληθε­ί το 50% το πρόσθετο κόστος είναι 4,54 εκατ. ευρώ, ενώ εάν απασχοληθε­ί το 25% είναι 2,27 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece