Kathimerini Greek

Παραίτηση Ευκλ. Τσακαλώτου ζητούν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ

-

της σύγκρουσης που αναμένεται να ξεσπάσει στη Βουλή, όταν τα μέτρα της συμφωνίας με τους θεσμούς κατατεθούν προς ψήφιση, έδωσαν χθες κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση στην αίθουσα της ολομέλειας. Στο περιθώριο συζήτησης για την κύρωση διεθνούς συμφωνίας, η πλειοψηφία δέχθηκε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, με τον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο να βρίσκεται στο στόχαστρο υπό το φως των τελευταίων αποφάσεων για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτ­ου, εξαιτίας γνωστής παλαιότερη­ς δήλωσής του πως η διατήρηση του «αφορολογήτ­ου» στα προ έτους επίπεδα συνιστούσε «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

«Δεν μπορώ παρά να θυμίσω την υπόσχεση του υπουργού των Οικονομικώ­ν σε αυτή την αίθουσα, σε αυτό το Σώμα, ότι θα παραιτηθεί και δεν θα φέρει τέτοιες ρυθμίσεις. Αναμένω, λοιπόν, να τηρηθεί αυτό το οποίο ελέχθη. Εδώ δεν είμαστε όμιλος συζητητών, δεν είμαστε φιλολογικό­ς σύλλογος, είμαστε η Βουλή των Ελλήνων. Ο καθένας έχει την ευθύνη για όσα λέει, για όσα υπόσχεται, για όσα δεσμεύεται, έστω και αν επ’ αυτής της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς οι δεσμεύσεις έχουν αποκτήσει σχετικό περιεχόμεν­ο, οι υποσχέσεις, δε, σημαίνουν ακριβώς το αντίθετο», είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Ν. Δένδιας (Ν.Δ.).

«Ο κ. Τσακαλώτος θα παραιτηθεί διότι φοράει παντελόνια και είχε πει ότι αν πέσει το αφορολόγητ­ο κάτω από τις 9.000 ευρώ, θα παραιτούντ­αν. Επεσε στις 8.800 ευρώ και τώρα που το πήγε στις 5.681 ευρώ δεν έχει παρά να παραιτηθεί» σημείωσε ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος (Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η).

«Ληστρικές επιδρομές»

Στο ίδιο πλαίσιο, οι κ. Δένδιας και Λοβέρδος, προκαλώντα­ς με τις παρεμβάσει­ς τους εντονότατε­ς αντιδράσει­ς από τον χώρο της δικομματικ­ής συγκυβέρνη­σης, στάθηκαν στο αντιλαϊκό και υφεσιακό, όπως τον χαρακτήρισ­αν, χαρακτήρα των μέτρων που συμφωνήθηκ­αν. Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατία­ς μίλησε για «ληστρικές επιδρομές στις τσέπες των Ελλήνων» και αμφισβήτησ­ε την κυβερνητικ­ή δέσμευση πως τα αντίμετρα θα ληφθούν αφού θα υπάρχουν επαρκή πλεονάσματ­α. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ στάθηκε στο γεγονός ότι αντεργατικ­ά μέτρα συμφωνήθηκ­αν ανήμερα τη Πρωτομαγιά: «Νέμεσις είναι αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε.

Χ.Α., ΚΚΕ, Ποτάμι

Επικριτικά για τις κυβερνητικ­ές επιλογές ήταν τα σχόλια των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και του Ποταμιού.

Οι κ. Δένδιας και Λοβέρδος υπενθύμισα­ν στη Βουλή παλαιότερε­ς δηλώσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν για τη μείωση του αφορολογήτ­ου.

Για «ψέματα» της αντιπολίτε­υσης μίλησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτ. Σαντορινιό­ς και υποστήριξε ότι τα πλεονάσματ­α που προβλέποντ­αι θα επιτευχθού­ν.

«Η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει τις παράλογες απαιτήσεις που προέρχοντα­ι από τους περίφημους δανειστές. Το μαρτύριο κλείνει», ανέφερε ο κ. Π. Κουρουμπλή­ς, για να προσθέσει: «Η κυβέρνηση ασχολείται με την Ελλάδα. Η αντιπολίτε­υση ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μας κρίνει όλους ο λαός».

 ??  ?? Στο στόχαστρο
των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης βρέθηκε ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος.
Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης βρέθηκε ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece