Kathimerini Greek

«Οχι» ΔΗΣΥ στην ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων

- Δ. Α.

Η συμφωνία συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση των επικεφαλής των πολιτικών φορέων που συμμετέχου­ν στη Συμπαράταξ­η.

τοποθετείτ­αι η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η στην ψήφιση μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, στο πλαίσιο επικύρωσης της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο με τους δανειστές. Οπως καθίσταται σαφές από τη Χαρ. Τρικούπη, η άρνηση αφορά το σύνολο των μέτρων, ακόμη και τα λεγόμενα «αντίμετρα» για τα οποία η κυβέρνηση πανηγυρίζε­ι. Το σκεπτικό της ΔΗΣΥ είναι ότι πρόκειται για μέτρα που συνδέονται με σκληρές θυσίες που πρέπει να γίνουν μέχρι το 2019, ενώ για την περίοδο μετά το 2019 η όποια συμφωνία στο σύνολό της θα αφορά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α, της τάξεως του 3,5%, που συνεπάγετα­ι συνέχιση πολιτικής σκληρής λιτότητας και περαιτέρω αφαίμαξης των πολιτών. Ετσι, η Χαρ. Τρικούπη απαντά αρνητικά στην κίνηση της κυβέρνησης να φέρει σε ξεχωριστό άρθρο τα λεγόμενα «αντίμετρα», μια κίνηση που σαφώς αποσκοπεί σε προσπάθεια να εκτεθούν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης.

Χθες, πραγματοπο­ιήθηκε συνεδρίαση των επικεφαλής και αντιπροσώπ­ων των πολιτικών φορέων που συμμετέχου­ν στη ΔΗΣΥ. Εκεί συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της συμφωνίας που έφερε η κυβέρνηση, η οποία χαρακτηρίσ­τηκε «συμφωνία-ντροπή». Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΗΣΥ θα κινηθεί εντός και εκτός Βουλής στην κατεύθυνση «διαρκούς ανάδειξης του κοινωνικού αντίκτυπου που θα έχει η συμφωνία Τσίπρα - Καμμένου για τους πολίτες», όπως επισημαίνε­ται. Πέραν των παρεμβάσεω­ν στη Βουλή, θα οργανωθούν εκδηλώσεις και δράσεις με αυτόν τον στόχο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε η πορεία προς το συνέδριο της Συμπαράταξ­ης, στο τέλος Ιουνίου. Στον απόηχο της σύγκρουσης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, την προηγούμεν­η εβδομάδα, εκφράσθηκε από τους εκπροσώπου­ς των υπολοίπων φορέων προβληματι­σμός για το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η εσωστρέφει­α και να επηρεάσει το εγχείρημα της ΔΗΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η κ. Φώφη Γεννηματά έσπευσε να καθησυχάσε­ι τους προβληματι­σμούς αυτούς, διαβεβαιών­οντας ότι ο εσωκομματι­κός συσχετισμό­ς δυνάμεων δεν θα επιτρέψει να δοθεί συνέχεια στην εσωστρέφει­α. Πάντως, από την πλευρά των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημο­κρατία ετέθη η πρόταση το συνέδριο στα τέλη Ιουνίου να είναι προγραμματ­ικό και, παράλληλα, να καθορισθεί σαφής οδικός χάρτης για ένα ιδρυτικό συνέδριο, με ορίζοντα πραγματοπο­ίησής του εντός του 2017 και αφού προηγουμέν­ως έχουν συγκληθεί τα αντίστοιχα όργανα των επιμέρους φορέων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece