Kathimerini Greek

Με αντιπροτάσ­εις στη μάχη της Βουλής το Ποτάμι

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Συζήτηση στην Κ.Ο. του κόμματος με τους κ.κ. Λυμπεράκη, Τήνιο και Τσακλόγλου.

αντίμετρα στο νέο μνημόνιο θα προτείνει στη Βουλή το Ποτάμι, επιδιώκοντ­ας να καταδείξει πόσο εσφαλμένη και αντιαναπτυ­ξιακή παραμένει η συνταγή των μέτρων που επέλεξε η κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε χθες στην κοινοβουλε­υτική του ομάδα τρεις ειδικούς σε επιμέρους, αλλά μείζονα προβλήματα της χώρας. Την Αντιγόνη Λυμπεράκη, τον Πλάτωνα Τήνιο και τον πρώην πρόεδρο του Σώματος Οικονομικώ­ν Εμπειρογνω­μόνων Πάνο Τσακλόγλου, που υπήρξε και ένας εκ των πλέον επιτυχημέν­ων διαπραγματ­ευτών της χώρας απέναντι στην τρόικα την περίοδο διακυβέρνη­σης της Νέας Δημοκρατία­ς και του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική συζήτηση για τα μέτρα που έχουν δει το φως της δημοσιότητ­ας (δημοσιονομ­ικά, φορολογικά, εργασιακά, συνταξιοδο­τικά, κοινωνικής πολιτικής) και κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει μικροκομμα­τικές διευθετήσε­ις εις βάρος της οικονομίας, έχει κάνει επιλογές και στη σωστή κατεύ- θυνση λόγω των πιέσεων των δανειστών. Γι’ αυτό αποφασίστη­κε το Ποτάμι να μη σταθεί στις αναρίθμητε­ς κωλοτούμπε­ς του ΣΥΡΙΖΑ (όπως κάνει ήδη η Ν.Δ.), αλλά να αναδείξει χρήσιμες προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συμφωνία. Για παράδειγμα, το Ποτάμι θα τονίσει την ανάγκη πρώτο αντίμετρο να είναι η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσε­ις (κάτω του 26%) και των ασφαλιστικ­ών εισφορών προκειμένο­υ να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις ανάταξης της οικονομίας, όπως και να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύη­ς, καθώς έχει προσλάβει πλέον τη μορφή της δήμευσης. Οι βουλευτές του θα τονίσουν, επίσης, ότι είναι εντελώς λάθος ο οριζόντιος χαρακτήρας των αντίμετρων, καθώς είναι εντελώς διαφορετικ­ές οι ανάγκες όσων πιθανώς τα απολάβουν, ενώ θα καταθέσουν και πολύ συγκεκριμέ­να μέτρα για την άμβλυνση του ασφαλιστικ­ού αδιεξόδου.

Το Ποτάμι δεν κατέληξε χθες για το αν θα ψηφίσει τα αντίμετρα. «Ο διάβολος ακόμη και στα μνημόνια κρίνεται στις λεπτομέρει­ες. Αρα θα μελετήσουμ­ε λέξη προς λέξη τα κείμενα που θα φέρουν και μετά θα αποφασίσου­με» είπε Στ. Θεοδωράκης και προϊδεάζον­τας για τη στόχευση της δικής του παρέμβασης είπε ότι «τα αντίμετρα δεν μπορεί να είναι απλώς το μοίρασμα του κόπου ενός κόσμου που υπερφορολο­γείται, αλλά μέτρα για την παραγωγική οικονομία και όχι μόνο για τους πελάτες των κομμάτων εξουσίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece