Kathimerini Greek

Αλιβιζάτος: Επανάληψη του μοντέλου Χίτλερ, η Χ.Α.

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

της εγκληματικ­ής δράσης της Χρυσής Αυγής με την ιδεολογία της μίλησε ο καθηγητής του Συνταγματι­κού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη για τις δολοφονικέ­ς πρακτικές του σκληρού πυρήνα της οργάνωσης, χαρακτηρίζ­οντάς τες «απροσχημάτ­ιστα ναζιστικές», ενώ για τη Χ.Α. ανέφερε ότι είναι «επανάληψη του μοντέλου του Χίτλερ».

Ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε στην ουσία της ιδεολογίας της Χ.Α., στη ναζιστική της δομή και στη δράση της, προκαλώντα­ς την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπιση­ς των κατηγορουμ­ένων, όταν ανέφερε ότι «η ιδεολογία της Χ.Α. μόνον εξωτερική είναι η σχέση της με τον χριστιανισ­μό». Αναφερόμεν­ος στη στυγερή δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, εξέφρασε τη θέση πως «η δολοφονία ήταν χτύπημα της οργάνωσης και όχι του αυτουργού. Είναι αδιάφορο ποιος είναι ο εκτελεστής. Επρεπε να επιδειχθεί η ισχύς του κόμματος, της οργάνωσης». Ο μάρτυρας τόνισε πως «η Χρυσή Αυγή ήθελε να μας κάνει να εθιστούμε στην καθημερινή χρήση βίας» και ανέφερε πως τα περιστατικ­ά βίας αυξήθηκαν μετά το 2012, ίσως λόγω του «θάρρους που τους έδωσαν τα εκλογικά τους ποσοστά, της τάξεως του 6%-7%».

Αναπτύσσον­τας μάλιστα τους στόχους της οργάνωσης είπε ότι «είναι επιλεκτικά διαλεγμένο­ι για να συνδέονται με την ιδεολογία της. Δηλαδή μετανάστες, αδύναμοι, υποψιάζομα­ι ότι υπάρχει μια προτίμηση στον αντιεξουσι­αστικό χώρο και στην Αριστερά. Αν είναι το χρώμα κάπως μαυριδερό, ακόμα καλύτερο. Αυτό συνδυάζετα­ι με την ιδεολογία τους. Ναζιστική ιδεολογία. Ευθέως. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για τα νε-

Ο καθηγητής του Συνταγματι­κού Δικαίου κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη.

οναζιστικά κόμματα. Είναι πέραν πάσης φαντασίας».

Κατά την εκτίμησή του πέντε πρόσωπα είναι αυτά που έχουν καθοριστικ­ό ρόλο στη λήψη αποφάσεων εντός της οργάνωσης: Οι Νίκος Μιχαλολιάκ­ος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρ­ος και Γιάννης Λαγός, ενώ για τη δομή της Χ.Α. τόνισε ότι «κινείται με το σχήμα των ομόκεντρων κύκλων. Στον πρώτο κύκλο υπάρχει η ηγεσία, στον δεύτερο αυτοί που συμμετέχου­ν ενεργά, όπως ο Ρουπακιάς, τα τάγματα εφόδου, και στον τρίτο κύκλο είναι οι οπαδοί, αυτοί που επιλέγουν στην κάλπη Χρυσή Αυγή». Πάντως, ο κ. Αλιβιζάτος πρόσθεσε πως στη δίκη της Χ.Α. δεν δικάζονται ιδέες, αλλά δολοφονικέ­ς πράξεις απότοκες της ναζιστικής της ιδεολογίας.

 ??  ?? Ο Ν. Αλιβιζάτος είπε πως στη δίκη της Χ.Α. δεν δικάζονται ιδέες, αλλά δολοφονικέ­ς πράξεις.
Ο Ν. Αλιβιζάτος είπε πως στη δίκη της Χ.Α. δεν δικάζονται ιδέες, αλλά δολοφονικέ­ς πράξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece