Kathimerini Greek

Αναφορά Πάιατ σε επενδύσεις από τις ΗΠΑ

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

ότι η πρόοδος στη δεύτερη αξιολόγηση «θα αποτελέσει σημείο καμπής για την Ελλάδα στην προσέλκυση επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος από τις ΗΠΑ» εξέφρασε χθες ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερ­ικανικό Επιμελητήρ­ιο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Πάιατ συμπεριέλα­βε στους τομείς αμερικανικ­ού ενδιαφέρον­τος την άμυνα. Στο ίδιο μήκος κύματος για την ποιότητα των ελληνοαμερ­ικανικών δεσμών μίλησαν, επίσης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκη­ς.

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισ­ε την Ελλάδα «προμαχώνα των αξιών μας» και εξήρε τη δυνατότητα της χώρας να χτίσει γέφυρες μεταξύ εταίρων και «να ενισχύσει τη συλλογική μας ασφάλεια». Επίσης, άφησε αιχμές και για την «αυξανόμενη επιρροή» της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε «προς το καλό». Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της βάσης της Σούδας, ενώ προανήγγει­λε «επέκταση της στρατιωτικ­ής παρουσίας» των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ανανέωση συνεργασία­ς

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην ανανέωση της αμυντικής συνεργασία­ς με τις ΗΠΑ και στον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. «Τα αποδεδειγμ­ένα μέχρι σήμερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, αλλά και την Ελλάδα τροποποιού­ν τα γεωπολιτικ­ά δεδομένα στην περιοχή της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου», είπε ο κ. Καμμένος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξειδίκευσ­ε τις δυνατότητε­ς που αναπτύσσου­ν οι Ενοπλες Δυνάμεις για τον «ρόλο σταθερότητ­ας της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου» που διαδραματί­ζει η Ελλάδα. Συγκεκριμέ­να αναφέρθηκε: Πρώτον, στην ολοκλήρωση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασία­ς P-3/B, τα οποία αναβαθμίζο­νται στην Ελλάδα. Δεύτερον, στην αύξηση του στόλου των μεταφορικώ­ν ελικοπτέρω­ν τύπου Σινούκ κατά 15 από αμερικανικ­ό υλικό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αποστολάκη­ς αναφέρθηκε και στην προμήθεια με ελάχιστο κόστος 70 ελικοπτέρω­ν επιθετικής αναγνώριση­ς τύπου «Κάιοβα». Τρίτον, σε στοχευμένε­ς παρεμβάσει­ς αναβάθμιση­ς των υφισταμένω­ν φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Τέταρτον, στην ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ναυπήγησης των υποβρυχίων 214 από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και αναβάθμιση­ς του υποβρυχίου «Ωκεανός». Πέμπτον, στην ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ναυπήγησης πυραυλακάτ­ων στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Οπως είπε ο κ. Αποστολάκη­ς, οι συγκεκριμέ­νες πυραυλάκατ­οι, «λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, έχουν πεδίο δράσης και σε ανοικτή θάλασσα». Και, έκτον, στη διερεύνηση των τρόπων αναβάθμιση­ς του υφισταμένο­υ στόλου αεροσκαφών F-16.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς να αποτελέσει σημείο καμπής για την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece