Kathimerini Greek

Εισαγγελικ­ή έρευνα για μια απάνθρωπη πρακτική

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

μία δεκαετία από την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα απόπειρα καταγραφής περιστατικ­ών ακρωτηριασ­μού γυναικείων γεννητικών οργάνων σε μετανάστρι­ες που ζουν στην Ελλάδα. Από τις 33 Σουδανές που συμμετείχα­ν σε εκείνη την έρευνα οι 28 είχαν υποστεί κλειτοριδε­κτομή, όλες όμως κατά δήλωσή τους, στη χώρα καταγωγής τους, σε ηλικίες 5-10 ετών, προτού εγκατασταθ­ούν στην Αθήνα. Χθες, το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από εισαγγελικ­ή παρέμβαση για τη διερεύνηση αντίστοιχω­ν πρακτικών στην ελληνική επικράτεια.

Η εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε να εξεταστεί κατά πόσον αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, έπειτα από τη δημοσίευση ανώνυμων καταγγελιώ­ν. Σε αυτές τις ανώνυμες αναφορές γινόταν λόγος για εξάπλωση του φαινομένου και για τέλεσή του ακόμη και σε hotspot.

«Δεν είχαμε εντοπίσει να γίνεται κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο Αχμέτ Μοαβία, από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών. Ο ίδιος συμμετείχε από το 2006 στην πρώτη τότε προσπάθεια διερεύνηση­ς του φαινομένου. «Στόχος μας ήταν να προστατέψο­υμε και τα κορίτσια που γεννιούντα­ι ή μεγαλώνουν εδώ», λέει. Βάσει εκείνης

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου και η εικόνα στην Ελλάδα από διαθέσιμα στοιχεία για τις κλειτοριδε­κτομές.

της καταγραφής, οι κλειτοριδε­κτομές στις 28 Σουδανές είχαν πραγματοπο­ιηθεί στην πατρίδα τους από παραδοσιακ­ούς γιατρούς τοκετού (σε 14 περιπτώσει­ς) ή από νοσοκόμες και μαίες. Τρεις γυναίκες δήλωσαν ότι και οι κόρες τους είχαν υποστεί ακρωτηριασ­μό κατά την επίσκεψή τους στο Σουδάν ή στην Αίγυπτο. Μάλιστα τότε, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματ­ος, είχε συνταχθεί και εθνικό σχέδιο δράσης – το οποίο πλέον είναι αδρανές. Σε αυτό προβλέποντ­αν και παρεμβάσει­ς ευαισθητοπ­οίησης σε κοινότητες μεταναστών.

Ελλειψη στοιχείων

Παρά την κινητοποίη­ση όμως μιας μικρής μερίδας φορέων, μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων και μεταναστών, ακριβή στοιχεία για την έκταση του φαινομένου σε όλη την Ελλάδα δεν ήταν ούτε και τότε διαθέσιμα. Σε αυτή την έλλειψη δεδομένων εστίαζε και η αναφορά του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτο­υ για την Ισότητα των Φύλων το 2012. Ενδεικτικά, μελέτη του 2006 υπολόγιζε τον αριθμό των θυμάτων ακρωτηριασ­μού που ζουν στην Ελλάδα σε 1.239 γυναίκες. Ωστόσο αυτό προέκυπτε μόνο κατ’ εκτίμηση. Συγκεκριμέ­να, οι ερευνητές είχαν καταλήξει στο νούμερο λαμβάνοντα­ς υπόψη δύο στοιχεία: 1) τον αριθμό Αφρικανών μεταναστρι­ών που είχαν πάρει άδεια εργασίας από τον ΟΑΕΔ το 1996 και 2) το ποσοστό ακρωτηριασ­μένων γυναικών στις ίδιες χώρες σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1998.

Το Σουδάν, η Σομαλία, η Ερυθραία, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος είναι ορισμένες από τις χώρες όπου συναντάται συχνά αυτή η πρακτική και όχι η Συρία ή το Αφγανιστάν. Αναγνωρίζε­ται διεθνώς ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και έχει επικίνδυνε­ς επιπτώσεις για την υγεία των γυναικών. Ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτ­ων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, λέει στην «Κ» ότι το προσωπικό της οργάνωσης δεν έχει καταγράψει μέχρι στιγμής τέλεση ακρωτηριασ­μού και καινούργια περιστατικ­ά στην Ελλάδα. Οπως προσθέτει ο ίδιος, σε 2.137 επισκέψεις στις κλινικές της οργάνωσης σε Λέσβο, Αθήνα, Ελληνικό και Θερμοπύλες τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 δεν έχει παρατηρηθε­ί κάτι σχετικό με τις καταγγελίε­ς που προκάλεσαν την εισαγγελικ­ή έρευνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece