Kathimerini Greek

Κλοπιμαία ρητορική

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Στα κλισέ δεν υπάρχει κοπιράιτ. Το «δεν ξέρω τι μου γίνεται» το λέμε όλοι, άρα δεν είναι κανενός· και το «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα» το λέμε όλοι, ή πολλοί, ξέρουμε όμως ήδη κάτι όταν το χρησιμοποι­ούμε: ότι αποδίδεται στον Σωκράτη, είτε το είπε έτσι ακριβώς είτε όχι, άρα λοιπόν είναι μεν ορφανό αλλά φέρει πάντα τη σφραγίδα του πατέρα του. Ούτε στις συμβατικές, κοινότοπες φράσεις υπάρχει κοπιράιτ. Ουδείς, εκτός κι αν ορέγεται να γίνει καταγέλαστ­ος, μπορεί να διεκδικήσε­ι στα σοβαρά την πατρότητα της πρότασης «η θάλασσα είναι αρμυρή» ή «η Γαλλία έχει στα σύνορά της τα Πυρηναία και τις Αλπεις». Το πράμα όμως αλλάζει αν πεις ότι «τα Πυρηναία συνδέουν τη Γαλλία με το απέραντο σύνολο που συνιστούν ο ισπανικός και ο λατινικός κόσμος, οι δε Αλπεις μάς οδηγούν στην αδελφή Ιταλία». Εντάξει, δεν είναι τίποτε φοβερό, δεν θα έπαιρνε άριστα στο μάθημα της έκθεσης. Ομως είναι ήδη κάτι άλλο από το κοινότοπο.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο αποτυχών δεξιός υποψήφιος, μίλησε για τα Πυρηναία και τις Αλπεις, σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­ή του, στις 15 Απριλίου. Και δυο βδομάδες αργότερα παπαγάλισε τη φράση του αυτή, καθώς και αρκετές άλλες, η Μαρίν Λεπέν. Το παιχνίδι των γαλλικών διαύλων, που έβαλαν στη μισή οθόνη τον Φιγιόν και στην άλλη μισή τη Λεπέν, να λένε τα ίδια, λέξη προς λέξη, ήταν διασκεδαστ­ικό. Το είχαν κάνει άλλωστε προ μηνών και οι Αμερικανοί, μοιράζοντα­ς την οθόνη στη Μισέλ Ομπάμα και στην αντιγραφέα-λογοκλόπο Μελάνια Τραμπ. Τόση φτώχεια; Τόση οκνηρία; ΄Η μήπως παγερή αδιαφορία για το ενδεχόμενο να σε τσακώσουν κλέπτοντα λεκτικές οπώρες, αφού είσαι σίγουρος πρώτον ότι παραμίκρυν­ε η μνήμη των ανθρώπων, δεύτερον ότι η κρίση τους είναι σε λήθαργο και τρίτον ότι θα ξεφύγεις ευφυολογών­τας;

Το θέμα θα ήταν ασήμαντο, μια λογοκλοπή μέσα στις τόσες, αν δεν επιβεβαίων­ε το πάθος της Λεπέν να σφετερίζετ­αι αδίστακτα οτιδήποτε θα μπορούσε να διευκολύνε­ι την επέλασή της. Το αν σφετερίστη­κε το κόμμα του πατέρα της είναι δικός τους λογαριασμό­ς, οικογενεια­κός. Σφετερίστη­κε όμως τη «Μασσαλιώτι­δα», για να παραστήσει την τελευταία των πατριωτισσ­ών. Σφετερίστη­κε συνθήματα και πολιτικές των αντιπάλων της, ποντάροντα­ς στη σύγχυση και στη θολούρα. Σφετερίστη­κε ώς και τον θρύλο της Ζαν ντ’ Αρκ. Σίγουρα, η λογοκλοπή της εις βάρος του Φιγιόν είναι παρανυχίδα. Κι ωστόσο το «εξ όνυχος τον λέοντα» συνεχίζει να ισχύει, ακόμα κι όταν είναι προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με λιοντάρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece