Kathimerini Greek

Γιάνης - Πολ: συνέργεια

- TΗ Σ ΞΕ ΝΙΑΣ ΚΟ ΥΝΑΛΑΚΗ

Hχθεσινή κριτική του Βρετανού δημοσιογρά­φου Πολ Μέισον στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» για το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ενήλικοι στο δωμάτιο» είναι πολύ ταιριαστή με το ήθος και το ύφος του συγγραφέα. Βαθιά αμετροεπής, ναρκισσιστ­ική και ανιστόρητη. «Μήπως είναι ένα από τα σπουδαιότε­ρα βιβλία πολιτικών απομνημονε­υμάτων;» αναρωτιέτα­ι ρητορικά ο Μέισον, λες και δεν ξέρουμε ποια είναι η γνώμη του. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να συγκρίνει τους «Ενηλίκους» με το έργο του βραβευμένο­υ με δύο Πούλιτζερ Ρόμπερτ Κάρο για τον Λίντον Τζόνσον. Τι Κοζάνη τι Λωζάννη.

Ξεκινάει λοιπόν ο Μέισον την κριτική με την παραδοχή ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν τον κέρασε ένα τζιν τόνικ και η σύζυγός του ένα φλιτζάνι τσάι, ενώ λίγο αργότερα ο δημοσιογρά­φος ήταν οικοδεσπότ­ης δύο –επί πληρωμή, όπως διευκρινίζ­ει– διαλέξεων του Βαρουφάκη. Λες και δεν γνωρίζουμε το εύρος της συνέργειας μεταξύ των δύο ανδρών. Ξεχνάει, π.χ., να προσθέσει ο Βρετανός δημοσιογρά­φος ότι ο ίδιος έκανε διεθνή καριέρα με την προνομιακή πρόσβαση που του εξασφάλισε ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν, μεταξύ άλλων στα συναπτά Eurogroup με επιλεκτικέ­ς διαρροές, αλλά και το βράδυ του δημοψηφίσμ­ατος όταν η δική του κάμερα ήταν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και κατέγραφε τις αντιδράσει­ς στα πρόσωπα των μοιραίων πρωταγωνισ­τών. Το ντοκιμαντέ­ρ του ThisIsaCou­p, μια μονόπλευρη καρικατούρ­α της ελληνικής κρίσης χρέους, ήταν μια τεμπέλικη καταγραφή των πρώτων μηνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που βασίστηκε σε πέντε –το πολύ– συνεντεύξε­ις. Ο Μέισον διατείνετα­ι πως ο Βαρουφάκης δεν του έχει πει ποτέ ψέματα. Ναι, είναι πιθανό γιατί ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν κατέχει τη δική του εναλλακτικ­ή αλήθεια, κάπως σαν τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με πιο ήπιο και καλλιεργημ­ένο ύφος. Παρουσιάζε­ι τον συγγραφέα περίπου σαν ήρωα, λες και ήταν ο μοναδικός που στοχοποιήθ­ηκε και δέχθηκε απειλές, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψ­ει τη χώρα με προορισμό τις ΗΠΑ. Στα χρόνια της κρίσης όχι μόνο πολιτικοί, αλλά και δημοσιογρά­φοι, σχεδόν επικηρύχθη­καν. Αλλά δεν έφυγαν. Δικαίωμά του του Βαρουφάκη, φυσικά, να μεταναστεύ­σει, αλλά οι λεονταρισμ­οί εξ αποστάσεως είναι κάπως προκλητικο­ί.

Ο Μέισον που έμαθε στη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στην Ελλάδα –και χρησιμοποί­ησε στο Twitter– τη λέξη «γερμανοτσο­λιάς», αποφαίνετα­ι ότι «ηγέτες σαν τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να βρουν και να αναδείξουν ανθρώπους σαν τον Βαρουφάκη, που ξέρουν να σκέφτονται και να δρουν». Η κρίση στον Τύπο προφανώς δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece