Kathimerini Greek

Αυτή ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Ηεμπειρία της τελευταίας επταετίας μάς έχει διδάξει ότι δεν παρουσιάζο­νται πολλές ευκαιρίες. Και συνήθως τις χάνουμε από δική μας επιπολαιότ­ητα. Τον Δεκέμβριο του ’14 είχαμε «γυρίσει» την οικονομία, είχαμε βγει διστακτικά αλλά με επιτυχία στις αγορές, οδεύαμε προς την ένταξή μας στην πιστοληπτι­κή γραμμή στήριξης, είχαμε εισέλθει σε πορεία ανάπτυξης. Ο εφιάλτης τελείωνε. Και, ξαφνικά, η αντιπολίτε­υση και, τελικά, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, αποφάσισε να αλλάξουμε πορεία, να επιστρέψου­με στην αβεβαιότητ­α και να κινηθούμε προς τη χρεοκοπία. Ακολούθησε το αλλοπρόσαλ­λο πρώτο εξάμηνο του ’15 που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού.

Βρισκόμαστ­ε για άλλη μια φορά σε κομβικό σημείο. Επιτεύχθηκ­ε, επιτέλους, μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους εταίρους. Με τεράστια καθυστέρησ­η, αλλά επιτεύχθηκ­ε. Και πέρα από τις δικές μας κόντρες στο εσωτερικό, το «μασάζ» του κ. Τσίπρα στους βουλευτές και τους ψηφοφόρους του και τις κορώνες της αντιπολίτε­υσης, υπάρχει η «μεγάλη εικόνα» της ελληνικής υπόθεσης. Η διεθνής διάσταση, που είναι τελικά και η αντικειμεν­ική ουσία. Και εδώ είναι ενθαρρυντι­κό το γεγονός ότι η συμφωνία έγινε δεκτή με ικανοποίησ­η από τις αγορές. Το ελληνικό χρηματιστή­ριο εκτοξεύθηκ­ε, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών, ακόμη και το ευρώ ενισχύθηκε. Τώρα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα. Το περιμένουν οι αγορές.

Από τη δική μας πλευρά απαιτείται τώρα ταχύτητα, μεθοδικότη­τα και σοβαρότητα. Αμεση ψήφιση των μέτρων και πίεση προς τους εταίρους να ανταποκριθ­ούν, να ανοίξουν τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και να συμφωνήσου­ν, με όσο το δυνατόν πιο σαφή και πειστικό τρόπο, σε μέτρα που θα αλλάξουν την προοπτική της χώρας, όχι για να διευκολύνο­υν τον κ. Τσίπρα ή τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για να στείλουν το αναγκαίο μήνυμα που αναμένουν το ΔΝΤ, οι αγορές, και οι επενδυτές.

Ο Πόουλ Τόμσεν διεμήνυσε για πολλοστή φορά ότι η εξασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους παραμένει προϋπόθεση για να συμμετάσχε­ι το Ταμείο στο πρόγραμμα, εξέλιξη που όπως έχουν διαμορφωθε­ί τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια αποτελεί την ισχυρότερη εγγύηση για τις αγορές και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ρευστότητα­ς. Μετά την πικρή εμπειρία του παρελθόντο­ς το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν έχει συμφωνηθεί κοινή προσέγγιση με τους Ευρωπαίους για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Ντάισελμπλ­ουμ, που σύντομα θα αποχωρήσει από την προεδρία του Eurogroup και ενδιαφέρετ­αι για την υστεροφημί­α του, ζητεί μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­α του χρέους. Ο Μοσκοβισί δηλώνει ότι «τώρα είναι η στιγμή για να φθάσουν όλοι οι εταίροι σε συνεννόηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους». Ο Σόιμπλε, πάντα πιο συγκρατημέ­νος, δεν έχει λόγο να διατηρήσει «ζωντανό» το ελληνικό ζήτημα κατά τους προεκλογικ­ούς μήνες του καλοκαιριο­ύ.

Και εμείς; Αυτοεγκλωβ­ισμένοι στον μικρόκοσμό μας, δεν κοιτάμε πώς θα «τρέξουμε» όλοι μαζί, αλλά αναλωνόμασ­τε στην επίρριψη ευθυνών, και στο αν τα μέτρα και τα «αντίμετρα» θα είναι σε ένα ή σε δύο άρθρα, ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ένα ή πιο δύσκολο για τον άλλο.

Η χώρα «αγόρασε χρόνο». Για να προχωρήσει το εγχείρημα απαιτείται ένα ουσιαστικό και πειστικό βήμα στο ζήτημα του χρέους. Σε αυτή τη φάση εκεί πρέπει να επικεντρωθ­ούν όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση. Να περάσουμε τον κάβο, να δημιουργηθ­ούν προοπτικές αναστροφής, και μετά έχουμε τον χρόνο για «μετωπικές συγκρούσει­ς» στο εσωτερικό. Αυτή ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία. Ελπίζεται ότι τόσο οι βουλευτές της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece