Kathimerini Greek

Η έννοια των «αντιμέτρων»

- TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Αςυποθέσου­με ότι κάποιος χρωστά στην τράπεζα 100.000 ευρώ. Κάνει μια ρύθμιση του δανείου του έτσι ώστε από τα 1.500 ευρώ που κερδίζει μηνιαίως να δίνει στην τράπεζα τα πεντακόσια. Κάποια στιγμή πιάνει δεύτερη δουλειά και τα εισοδήματά του διπλασιάζο­νται. Βγάζει λοιπόν τους φίλους του για φαγητό και τους ανακοινώνε­ι ότι θα διαθέσει τα επιπλέον χρήματα σε ταξίδια κι αυτό είναι αποτέλεσμα της «αντιδόσης» στην τράπεζα, μια συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε έπειτα από σκληρή διαπραγμάτ­ευση.

Κανονικά, οι φίλοι του θα θεωρήσουν πως αποτρελάθη­κε. Δεν δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες, δεν συνάπτοντα­ι έτσι τα δάνεια, δεν υπάρχει στον κόσμο η έννοια της «αντιδόσης». Αλλά, πάλι, σάμπως υπήρχε πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ η έννοια των «αντιμέτρων»; Λέγε λέγε, την καθιέρωσε η Πρώτη Φορά. Τι πάει να πει η φράση «θα ληφθούν αντίμετρα όταν τα μέτρα αποδώσουν πλεόνασμα άνω του 3,5%;». Ας τα βάλουμε σε σειρά: Η χώρα χρωστά 300 δισ. ευρώ στους εταίρους. Αυτοί καλώς ή κακώς πιστεύουν ότι για να εξασφαλίσο­υν ότι τα δανεικά δεν θα γίνουν αγύριστα –δηλαδή ότι το χρέος είναι βιώσιμο– το ελληνικό κράτος πρέπει να έχει κάθε χρόνο 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα. Τώρα, αν η κυβέρνηση αντί να δουλεύει τον κόσμο δούλευε η ίδια, θα μπορούσε κάποιες χρονιές αυτό το πλεόνασμα να γίνει και 4,5%. Το αυτονόητο είναι ότι, αφού πλήρωνε τη δόση, θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει το επιπλέον 1%. Ετσι απαιτούν τα συναλλακτι­κά ήθη, αλλά και η κοινή λογική. Είναι άλλη η συζήτηση αν μέσω κρίσης ο δανειολήπτ­ης θα μπορέσει να διατηρήσει τη δουλειά του ή τον μισθό των 1.500 ευρώ και δεν μπαίνει καν στο τραπέζι των συζητήσεων με την τράπεζα τι θα κάνει αν κερδίσει το λαχείο ή αν πιάσει δεύτερη δουλειά. Αντιστοίχω­ς είναι άλλη η συζήτηση αν μπορούν μακροχρονί­ως να επιτευχθού­ν πλεονάσματ­α 3,5% κατ’ έτος. Φυσιολογικ­ά δεν έπρεπε καν να διαπραγματ­ευόμαστε τι θα κάνουμε αν τα υπερβούμε. Αν, φυσικά, τα διαπραγματ­ευόμαστε. Το πιθανότερο είναι να έχουμε ένα ακόμη επικοινωνι­ακό κόλπο της κυβέρνησης στο οποίο – με κατανόηση και με κρυφό γέλωτα– συμμετέχου­ν και οι δανειστές.

Βεβαίως, για να πούμε και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το δίκιο, ο κ. Τσίπρας χρειάζεται ένα αφήγημα για να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τα μέτρα που κάποτε ελεεινολογ­ούσαν. Αυτό το αφήγημα χρειάζοντα­ι και οι βουλευτές για τα τηλεπαραθύ­ρια στα οποία ξημεροβραδ­ιάζονται, όταν δεν καταθέτουν ύποπτες τροπολογίε­ς υπέρ συμφερόντω­ν του κ. Ιβάν Σαββίδη. Τι κι αν αυτό δεν στέκει λογικά; Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκαναν καριέρα κυκλοφορών­τας χειρότερου­ς παραλογισμ­ούς.

Ετσι λοιπόν με ψέματα κι αντίμετρα προχωράμε. Αυτή η απάτη είναι λιγότερο βλαβερή από τις προηγούμεν­ες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αφήνει όμως κι αυτή το άσχημο αποτύπωμά της. Δημιουργεί ψεύτικες προσδοκίες, οι οποίες ενισχύουν τον κυνισμό των πολιτών και την απόρριψη της πολιτικής εν συνόλω...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece