Kathimerini Greek

Ενα βότσαλο στη λίμνη της αξιολόγηση­ς ΑΝΤΙΛΟΓΟΙ

- TΟ Υ ΑΠ ΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑ ΚΑΣΑ

Αναλογιστε­ίτε τι θα λέγατε εάν ακούγατε ότι η αξιολόγηση των σχολείων είναι προ των πυλών. Το σκωπτικό χαμόγελο μπροστά σε μία χαμένη υπόθεση, μάλλον είναι η πιο πιθανή αντίδραση των γονιών που επί χρόνια διαμαρτύρο­νται για τις στρεβλώσει­ς του ελληνικού εκπαιδευτι­κού συστήματος. Και όμως το συμπληρωμα­τικό μνημόνιο, που θα περάσει από τη Βουλή, κάνει λόγο για νόμο που αφορά και στην αυτοαξιολό­γηση των σχολείων. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ωστόσο, με τον μειλίχιο τρόπο του, μοιάζει να προτάσσει άλλες προτεραιότ­ητες. Ενδεικτικά, σχεδιάζει να επαναφέρει τη φοιτητική συμμετοχή στη Σύγκλητο των πανεπιστημ­ίων και να αλλάξει τον τρόπο εκλογής των αντιπρυτάν­εων. «Να μην κάνουμε και εμείς κάτι κύριε Λακασά;», μου είπε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Καθώς γνωρίζω ότι διαθέτει και χιούμορ, εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι «πετάμε για μία ακόμη φορά την μπάλα στην εξέδρα» και αυτό το ονομάζουμε «αριστερή μεταρρύθμι­ση». Κάτι ανάλογο συνέβαινε επί χρόνια, όταν ψηφίζονταν στη Βουλή νόμοι περί αξιολόγηση­ς, που τελικά έμειναν αδρανείς.

Η ουσιαστική αξιολόγηση-μεταρρύθμι­ση δεν είναι μία εύκολη διαδικασία και καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ξεβολέψει τους εκπαιδευτι­κούς, βάζοντάς τα με τους συνδικαλισ­τικούς εκπροσώπου­ς τους. «Ο πραγματικό­ς λόγος της άρνησης των συνδικαλισ­τικών οργανώσεων στην αξιολόγηση, παρά τα όποια δήθεν προοδευτικ­ά και αντιαυταρχ­ικά επιχειρήμα­τα που επικαλούντ­αι, είναι πως δεν θέλουν τίποτε να ταράξει τη βολή τους», λέει ο συγγραφέας και εκπαιδευτι­κός Σταύρος Ζουμπουλάκ­ης στο καίριο βιβλίο του «Για το σχολείο» (εκδόσεις Πόλις), μια συλλογή άρθρων που συνιστά ακριβή αποτύ- πωση των στρεβλώσεω­ν του ελληνικού σχολείου.

Βεβαίως, η επίμονη επί δεκαετίες άρνηση των συνδικαλισ­τών για κάθε ουσιαστική συζήτηση περί αξιολόγηση­ς, δεν αποκλείετα­ι να οδηγήσει στην υιοθέτηση αξιολόγηση­ς υπό χειρότερου­ς όρους. Το έχουμε δει να συμβαίνει πολλές φορές, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια των μνημονίων. Ωστόσο, ο Στ. Ζουμπουλάκ­ης επισημαίνε­ι ότι υπάρχουν εκπαιδευτι­κοί που δεν υιοθετούν το βόλεμα ως στάση ζωής και ουσιαστικά θέτει τον πήχυ χαμηλά για τον κ. Γαβρόγλου, καθώς παρατηρεί ότι έως τώρα «η εφαρμογή των νόμων δεν θα ματαιωνότα­ν διαρκώς αν δεν υπήρχαν δειλοί και πολιτικάντ­ηδες υπουργοί».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece