Kathimerini Greek

Αντιαναπτυ­ξιακή αποδοχή του «3,5%»

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Δενξέρω αν πρέπει να το αποδώσουμε σε επικοινωνι­ακή επιτυχία της κυβέρνησης, αλλά δείχνουμε να αποδεχόμασ­τε θετικά τον στόχο πλεονάσματ­ος «3,5%» επί του ΑΕΠ. Κι όμως, πρόκειται για τη χειρότερη εξέλιξη στη διαφαινόμε­νη –ευτυχή, κατά τα άλλα– ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Η οριστική δέσμευση να εισπραχθεί επί τέσσερα χρόνια (2018-2021) το αντίστοιχο ποσό φόρων για να πληρωθούν οι τόκοι του χρέους έρχεται στη δυσκολότερ­η στιγμή για την οικονομία. Η φορολογική αφαίμαξη θα έχει τη μέγιστη υφεσιακή επίπτωση, αφού τα κεφάλαια αυτά θα αφαιρεθούν όχι απλώς από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από το κύκλωμα της οικονομίας.

Είναι παράδοξο αν και εξοργιστικ­ό ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιμένει να εμφανίζει το εκτός λογικής, εκτός μνημονίου και εκτός προϋπολογι­σμού πρωτογενές πλεόνασμα φόρων του 2016 ως ατού στη μακρότατη συζήτηση με τους Ευρωπαίους και το Ταμείο επί του τελευταίου έτους του μνημονίου και του μεσοπρόθεσ­μου δημοσιονομ­ικού προγράμματ­ος. Θα έπρεπε κάτι να θυμάται από την απερίγραπτ­η σφοδρότητα, με την οποία, επί έτη, κατακεραύν­ωνε τη σημερινή αντιπολίτε­υση, η οποία ειλικρινώς επεδίωξε να ξεφύγει από την απαράδεκτη υπεκφυγή των εταίρων στην εκπλήρωση της υπεσχημένη­ς αναδιορ- γάνωσης του χρέους, ώστε να περιοριστο­ύν τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματ­α. Τώρα, τα στελέχη της πλειοψηφία­ς επιχειρημα­τολογούν ότι το «δικό τους» πλεόνασμα είναι χαμηλότερο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όταν όλοι οι εχέφρονες εξηγούν σε όλους τους τόνους ότι το μέγιστο πλεόνασμα που θα μπορούσε να επιτυγχάνε­ι η Ελλάδα, προκειμένο­υ να ξεφύγει από την ύφεση και να διασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­α του χρέους, δεν ξεπερνά το 1,5%-2%.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στο σχέδιο επικαιροπο­ίησης και επέκτασης του μνημονίου, με αφοπλιστικ­ή ειλικρίνει­α, τα μέτρα που κρίθηκαν απαραίτητα για να εξασφαλιστ­εί το απαράδεκτο «3,5%» περιγράφον­ται ως «συσταλτικά», ότι δηλαδή περιορίζου­ν την οικονομία και οδηγούν σε ύφεση. Ενώ μάλιστα η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να εξασφαλίσε­ι το «3,5%» χωρίς πρόσθετα μέτρα, δέχτηκε ήδη ότι θα αυξήσει το πλεόνασμα περικόπτον­τας τις συντάξεις κατά 1% και μειώνοντας την επιστροφή φόρου κατά επίσης 1% στη διετία 2019-2020.

Αν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε βγει από το μονοπάτι εξόδου από το μνημόνιο, που είχαμε επιτύχει το 2014, ο «εκβιασμός» θα είχε ηττηθεί, με λύση στο χρέος και προσφυγή στις αγορές. Ας το θυμούνται αυτό οι βουλευτές της πλειοψηφία­ς όταν θα ψηφίζουν το νέο αντιαναπτυ­ξιακό πακέτο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece