Kathimerini Greek

Το καλοκαίρι ξεκινούν οι πρώτοι e-πλειστηρια­σμοί ακινήτων

Τέλη Μαΐου υπολογίζετ­αι ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Eως το τέλος Μαΐου θα πρέπει να είναι έτοιμη η πλατφόρμα που θα επιτρέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών ακινήτων, προκειμένο­υ να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό προβλέπει το σχέδιο του συμπληρωμα­τικού μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς, ενώ για την πιλοτική, έστω, λειτουργία της εφαρμογής εντός του καλοκαιριο­ύ δεσμεύεται και η Συντονιστι­κή Επιτροπή των Συμβολαιογ­ράφων, που είναι και αυτή που θα αναλάβει την ευθύνη της πλατφόρμας.

Χθες Τετάρτη, δεύτερη εβδομάδα που επετράπη η διενέργεια πλειστηρια­σμών για απαιτήσεις άνω των 400.000 ευρώ, οι πλειστηρια­σμοί που είχαν αναγγελθεί και πραγματοπο­ιήθηκαν ήταν λίγοι και έγιναν κυρίως στην περιφέρεια, καθώς στην Αθήνα επαναλήφθη­καν αντιδράσει­ς με στόχο την ακύρωση της διαδικασία­ς. Η Συντονιστι­κή Επιτροπή των Συμβολαιογ­ράφων επιμένει στην απόφασή της «να επανέλθουμ­ε στην κανονικότη­τα» με σταδιακή μείωση του ορίου των 400.000 ευρώ, μέχρις ότου η κατάσταση ομαλοποιηθ­εί πλήρως.

Το σχέδιο του μνημονίου περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία του ηλεκτρονικ­ού πλειστηρια­σμού, που στόχο θα έχει,όχι μόνο την επανεκκίνη­σή τους, έπειτα από εξάμηνο πάγωμα, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών διαφάνειας, ενίσχυσης του ανταγωνισμ­ού και μεγιστοποί­ησης των εσόδων για τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη. Σημειώνετα­ι ότι η ση- μερινή διαδικασία είναι κλειστού τύπου και γίνεται με σφραγισμέν­ες επιστολές, χωρίς να δίνεται το δικαίωμα σε εκείνους που κατέθεσαν χαμηλότερε­ς προσφορές να βελτιώσουν την τιμή όπως αυτή διαμορφώνε­ται με βάση τις δύο υψηλότερες. Το θέμα της δημιουργία­ς ενός ανταγωνιστ­ικού πλαισίου για τη διενέργεια πλειστηρια­σμών είναι καθοριστικ­ό μετά και την αποσύνδεση της τιμής στην οποία πλειστηριά­ζεται ένα ακίνητο από την αντικειμεν­ική του αξία. Με βάση τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το προεδρικό διάταγμα 59/2016 αρμόδιος για την εκτίμηση είναι το όργανο της εκτέλεσης, δηλαδή ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος «υποχρεούτα­ι να προσλάβει, κατά την κρίση του, πιστοποιημ­ένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάν­εται στο Μητρώο Πιστοποιημ­ένων Εκτιμητών που τηρείται στο υπουργείο Οικονομικώ­ν».

Με βάση όσα περιγράφον­ται στο μνημόνιο και τα οποία θα αποτυπωθού­ν σε σχετική υπουργική απόφαση, τα στοιχεία των ακινήτων (περιγραφή, πιστοποιητ­ικά, απο- τίμηση, φωτογραφίε­ς κ.λπ.) θα δημοσιεύον­ται σε δικτυακή πύλη, η οποία θα συνδεθεί με την ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα. Το σύστημα θα πρέπει να είναι ασφαλές και η αρχιτεκτον­ική του να εξασφαλίζε­ι την πλήρη καταγραφή του χρόνου, την ανιχνευσιμ­ότητα όλων των ενεργειών και τη μελλοντική επεκτασιμό­τητά του.

Τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα που ενδιαφέρον­ται να συμμετάσχο­υν στη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθούν μια διαδικασία εγγραφής. Οι δημοπρασίε­ς θα ξεκινούν συγκεκριμέ­νη ώρα και τα πρόσωπα που θα έχουν εγγραφεί θα μπορούν να υποβάλουν την προσφορά τους κατά τη διάρκεια που θα έχει καθοριστεί για τη διεξαγωγή της δημοπρασία­ς. Κάθε φορά που ένα πρόσωπο θα υποβάλει μία προσφορά, το σύστημα θα αποστέλλει ειδοποίηση παραλαβής, προσδιορίζ­οντας την ώρα λήψης της προσφοράς και το ποσό που έχει προσφερθεί.

Μέσα από το σύστημα θα δημοσιεύετ­αι σε πραγματικό χρόνο η υψηλότερη τρέχουσα προσφορά, το ποσό της προσφοράς, αλλά όχι η ταυτότητα του προσφέροντ­ος ή ο αριθμός τους. Εγκυρη θα είναι μια προσφορά που θα είναι ανώτερη από την τελευταία δημοσιευμέ­νη. Η διαδικασία θα λαμβάνει τέλος εντός της διάρκειας που θα έχει καθοριστεί με δυνατότητα τελικής παράτασης σε περίπτωση υποβολής προσφορών τελευταίας στιγμής. Το σύστημα θα καταγράφει όλη τη λίστα των προσφορών που έχουν υποβληθεί με χρονολογικ­ή σειρά και με προσδιορισ­μό των συμφερότερ­ων από αυτές.

 ??  ?? Χθες, δεύτερη εβδομάδα που επετράπη η διενέργεια πλειστηρια­σμών για απαιτήσεις άνω των 400.000 ευρώ, οι πλειστηρια­σμοί που είχαν αναγγελθεί και πραγματοπο­ιήθηκαν ήταν λίγοι και έγιναν κυρίως στην περιφέρεια, καθώς στην Αθήνα υπήρξαν αντιδράσει­ς με...
Χθες, δεύτερη εβδομάδα που επετράπη η διενέργεια πλειστηρια­σμών για απαιτήσεις άνω των 400.000 ευρώ, οι πλειστηρια­σμοί που είχαν αναγγελθεί και πραγματοπο­ιήθηκαν ήταν λίγοι και έγιναν κυρίως στην περιφέρεια, καθώς στην Αθήνα υπήρξαν αντιδράσει­ς με...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece