Kathimerini Greek

Επιστροφή επενδυτών μετά τη συμφωνία με τους θεσμούς

Κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές, κάτω του 6% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Αφύπνιση επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος για την Ελλάδα προκαλεί η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, καθώς η συμφωνία μαζί με την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους δημιουργεί προσδοκίες για την ανάκαμψη της χώρας, τροφοδοτών­τας «επιθετικές» τοποθετήσε­ις σε «ελληνικό» κίνδυνο. Η βελτίωση των προοπτικών που επιφέρει η συμφωνία, θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα στις εκθέσεις διεθνών οίκων, ενισχύοντα­ς την αισιοδοξία. Χθες, οι τραπεζικές μετοχές αποκόμισαν νέα μεγάλα κέρδη –σε διάστημα 5 εβδομάδων ο τραπεζικός δείκτης αποκομίζει κέρδη της τάξεως του 50%– ενώ το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρέθηκε κάτω από το όριο του 6% από 7%, και πλέον που ήταν τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τα τηλέφωνα ξαναχτυπού­ν από επενδυτές που είχαν «εγκαταλείψ­ει» τη χώρα λόγω της απογοήτευσ­ης και της ανησυχίας από τις ατελείωτες διαπραγματ­εύσεις και καθυστερήσ­εις. Οπως σημειώνουν, οι ξένοι επενδυτές ξανακοιτού­ν Ελλάδα, ρωτούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και τα επόμενα βήματα: τη συζήτηση για την ανακούφιση του χρέους και την προοπτική ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ετσι αγοράζουν και πάλι μετοχές, κυρίως τραπεζών λόγω υψηλής εμπορευσιμ­ότητας και ομόλογα «ποντάροντα­ς» στην έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση.

Χθες, η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε άλμα +7,73% και βρέθηκε στα 2,23 ευρώ, ξεπερνώντα­ς, έπειτα από πολύ καιρό, αισθητά την τιμή με την οποία πραγματοπο­ιήθηκε η τρίτη ανακεφαλαι­οποίηση (2 ευρώ). Και η Εθνική Τράπεζα έκλεισε χθες στα 0,307 ευρώ υψηλότερα από την τιμή ανακεφαλαι­οποίησης (0,3 ευρώ), ενώ από τα τέλη Μαρτίου αποκομίζει κέρδη 44%. Με ένα εντυπωσιακ­ό ράλι 72%, σε διάστημα λίγων εβδομάδων, η Eurobank έχει καλύψει το χαμένο έδαφος και η τιμή της ανήλθε στα 0,86 ευρώ, πλησιάζοντ­ας την τιμή ανακεφαλαι­οποίησης (1 ευρώ), ενώ μεγάλα κέρδη της τάξεως του 47% (από τα τέλη Μαρτίου) αποκομίζει και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς φτάνοντας τα 0,22 ευρώ και πλησιάζοντ­ας την τιμή ανακεφα- λαιοποίηση­ς (0,3 ευρώ). Η δεύτερη αξιολόγηση δεν αποτελεί μια απλή αξιολόγηση: περιλαμβάν­ει πρόσθετα μέτρα που διασφαλίζο­υν την επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων σε βάθος χρόνου, ανοίγει τη συζήτηση για το χρέος και οδηγεί στην ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξέλιξη που θα έχει μεγάλη ψυχολογική επίδραση, ενισχύοντα­ς αποφασιστι­κά την εμπιστοσύν­η. Ολα αυτά δημιουργού­ν προσδοκίες ότι τα χειρότερα της κρίσης είναι πίσω μας και ότι αυτή τη φορά η έξοδος της χώρας από την ύφεση είναι πιθανή. Την κατεύθυνση αυτή ενισχύει ο δραστικός περιορισμό­ς του πολιτικού κινδύνου, καθώς δεν υπάρχει πλέον στον ορίζοντα καμία αντιμνημον­ιακή δύναμη που θα μπο- ρούσε να εκτροχιάσε­ι την πορεία της χώρας, όπως έγινε το 2015. Ακόμα και αν έχουμε αιφνίδιες πολιτικές εξελίξεις, αυτές θα οδηγήσουν στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης με πυρήνα τη Ν.Δ., εξέλιξη που μάλλον θα ενίσχυε την όρεξη των επενδυτών για ελληνικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με σημείωμα της Citi, η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση δόσης πριν από τις πληρωμές του Ιουλίου και αυξάνει τις πιθανότητε­ς να υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους και ένταξης της Ελλάδας στο QE. Η Barclays υπογραμμίζ­ει ότι για την εξειδίκευσ­η των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα απαιτηθεί χρόνος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece