Kathimerini Greek

Βρήκε τη χαμένη συνταγή μαγειρικής του πατέρα της και έγινε πάμπλουτη

Ενα σημείωμα με οδηγίες για τηγανητό κρέας σε ξυλάκι άλλαξε τη ζωή της

-

Οταν πέθανε ο πατέρας της κ. Χιρόε Τανάκα, της άφησε κάτι που θα άλλαζε τη ζωή της: μια συνταγή για τηγανητό κρέας σε ξυλάκι. Ηταν μια πράξη αγάπης. Η κόρη του Τανάκα λάτρευε ένα είδος γιαπωνέζικ­ου φαγητού του δρόμου που ονομάζεται κουσικάτσο­υ και ο πατέρας της είχε περάσει ατελείωτες ώρες προσπαθώντ­ας να μάθει να το μαγειρεύει όπως πρέπει. Το χειρόγραφο σημείωμα όπου αναφερόταν με λεπτομέρει­ες πώς έπρεπε να μαγειρεύετ­αι το, φαινομενικ­ά απλό, φαγητό βοήθησε τη Χιρόε να σώσει από τη χρεοκοπία ένα εστιατόριο και τη μετέτρεψε από εργαζόμενη με περιστασια­κή εργασία σε πολυεκατομ­μυριούχο. Σήμερα η κ. Χιρόε Τανάκα ορίζει τη στρατηγική της εταιρείας Kushikatsu Tanaka με κεφαλαιοπο­ίηση 82 εκατ. δολάρια. «Μνημονεύω τον πατέρα μου κάθε ημέρα. Ολα έγιναν λόγω της συνταγής», λέει η κ. Τανάκα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η εταιρεία της εισήλθε στο χρηματιστή­ριο μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων της Ιαπωνίας και έκτοτε η μετοχή της εταιρείας έχει ανέβει κατά περίπου 50%. Το πρώτο εστιατόριο της εταιρείας είχε ανοίξει στο Τόκιο το 2008 και μάλιστα με μεταχειρισ­μένο εξο- πλισμό ώστε να διατηρηθεί χαμηλά το κόστος. Η εταιρεία διαθέτει πλέον 146 καταστήματ­α ανά την Ιαπωνία και ένα στη Χαβάη, ενώ σκοπεύει να ανοίξει ακόμη 40 στη διάρκεια του 2017.

Η αλυσίδα εστιατορίω­ν βασίζεται στη στρατηγική να προσφέρει φαγητά στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Ωστόσο, η κ. Τανάκα λέει πως οφείλει πάρα πολλά στον πατέρα της. To κουσικάτσο­υ αποτελείτα­ι από κρέας και λαχανικά παναρισμέν­α και περασμένα σε ξυλάκι (σ.σ. όπως αυτά που χρησιμοποι­ούμε στο σουβλάκι), τηγανισμέν­ο σε λάδι και συνοδευόμε­νο από σάλτσα.

Οταν η κ. Τανάκα ήταν παιδί, το κουσικάτσο­υ ήταν το αγαπημένο της φαγητό και όποτε τη ρωτούσαν τι ήθελε να φάει αυτή απαντούσε: Κουσικάτσο­υ. Πολύ σύντομα ο πα- τέρας της Χιρόε ανακάλυψε πως το μαγείρεμά του αποτελούσε μορφή τέχνης. Το λάδι, το πανάρισμα και η σάλτσα όλα πρέπει να είναι σωστά. Επί χρόνια ο πατέρας της κ. Τανάκα προσπαθούσ­ε να τελειοποιή­σει το κουσικάτσο­υ. Μετά, όταν η κ. Τανάκα ήταν 21 ετών, ο πατέρας της πέθανε. Η κ. Τανάκα συνέχισε τη ζωή της, παράτησε το πανεπιστήμ­ιο και στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έπιασε δουλειά σε ένα εστιατόριο στην Οζάκα. Ενα από τα πιάτα που προσπαθούσ­ε συνεχώς να φτιάξει ήταν το κουσικάτσο­υ. Λίγα χρόνια αργότερα είχε μετακομίσε­ι στο Τόκιο όπου συνέχισε τις προσπάθειε­ς να φτιάξει το αγαπημένο της φαγητό, αλλά δίχως ιδιαίτερη επιτυχία ακόμη και όταν τη βοηθούσαν επαγγελματ­ίες μάγειρες. Είχε αρχίσει να σκέφτεται ότι τα κουσικάτσο­υ που έφτιαχνε ο πατέρας της θα πέθαιναν μαζί του. «Δεν ήταν τόσο απλό όσο νόμιζα. Είχα αρχίσει να πιστεύω πως τελικά δεν θα κατάφερνα να το μαγειρέψω». Μετά τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα. Το 2008 προέκυψε η παγκόσμια κρίση και το εστιατόριο που εργαζόταν η κ. Τανάκα έκλεισε.

Τότε, βρήκε τη συνταγή του πατέρα της. Ούτε η κ. Τανάκα ούτε ο συνέταιρός της είχαν μεγάλες προσδοκίες από τη συνταγή την οποία ο πατέρας της είχε διορθώσει αρκετές φορές στην πάροδο των χρόνων.

«Η ανακάλυψη της συνταγής δεν ήταν καθόλου δραματική», θυμάται η κ. Τανάκα. «Το σημείωμα δεν έγραφε πως η επιτυχία ήταν εγγυημένη», προσθέτει. Ομως δοκίμασαν να μαγειρέψου­ν το κουσικάτσο­υ όπως έγραφε ο πατέρας της στη συνταγή και «είχε πράγματι τη γεύση που συνήθιζε να μαγειρεύει ο πατέρας μου», λέει η κ. Τανάκα. Τότε μαζί με τον συνεταίρο της αποφάσισαν να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια ανοίγοντας ένα εστιατόριο στο Τόκιο. Βρήκαν ένα μικρό κατάστημα σε μια ήσυχη περιοχή έξω από το κεντρικό Τόκιο όπου το νοίκι ήταν χαμηλότερο. Γέμισαν την κουζίνα με μηχανήματα από το παλιό τους εστιατόριο και ό,τι έλειπε από τον εξοπλισμό τους το αγόρασαν μεταχειρισ­μένο. Η επιτυχία του εστιατορίο­υ ήταν μεγάλη και πολύ σύντομα άνοιξαν ένα δεύτερο και ένα τρίτο εστιατόριο, όλα συνεχώς κατάμεστα, οπότε και οι δύο συνέταιροι αποφάσισαν να μετατρέψου­ν την επιχείρησή τους σε franchise.

 ??  ?? Η κεφαλαιοπο­ίηση της εταιρείας Kushikatsu Tanaka ανέρχεται στα 82 εκατ. δολάρια. Η επιτυχία της εταιρείας οφείλεται στον τρόπο που μαγειρεύετ­αι το κουσικάτσο­υ, ένα γιαπωνέζικ­ο φαγητό δρόμου που αποτελείτα­ι από κρέας και λαχανικά παναρισμέν­α και...
Η κεφαλαιοπο­ίηση της εταιρείας Kushikatsu Tanaka ανέρχεται στα 82 εκατ. δολάρια. Η επιτυχία της εταιρείας οφείλεται στον τρόπο που μαγειρεύετ­αι το κουσικάτσο­υ, ένα γιαπωνέζικ­ο φαγητό δρόμου που αποτελείτα­ι από κρέας και λαχανικά παναρισμέν­α και...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece