Kathimerini Greek

Ο κινεζικός όμιλος HNA είναι ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος της DB

Ξεπέρασε την BlackRock, που διατηρεί μερίδιο 5,9% της γερμανικής τράπεζας

-

Ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος της Deutsche Bank είναι πλέον ο «μυστικοπαθ­ής», όπως τον χαρακτηρίζ­ουν οι New York Times, κινεζικός όμιλος ΗΝΑ Group, καθώς ελέγχει το 10% του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού. Προσθέτοντ­ας στο μερίδιο που ήδη κατείχε στην Deutsche Bank ένα ακόμη ποσοστό 4,8%, ξεπέρασε την επενδυτική BlackRock, που ελέγχει μερίδιο 5,9% και ήταν έως τότε ο μεγαλύτερο­ς μεμονωμένο­ς μέτοχος στην τράπεζα. Ο τρίτος από τους τρεις μεγαλύτερο­υς μετόχους της Deutsche είναι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, που διατηρεί αθροιστικά μεν σχεδόν το 10%, αλλά μέσα από δύο διαφορετικ­ά επενδυτικά οχήματα και με διαφορετικ­ό ιδιοκτησια­κό καθεστώς.

Μέσα από μια επιθετική πολιτική 67 εξαγορών, περίπου οι μισές από τις οποίες έχουν γίνει τους τελευταίου­ς 16 μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Dealogic, ο όμιλος ΗΝΑ έχει εξελιχθεί από μια μικρή επαρχιακή αεροπορική εταιρεία σε έναν κολοσσό με παγκόσμια εμβέλεια και περιουσιακ­ά στοιχεία σε πολλούς τομείς. Ιδρύθηκε το 1993 από τον Κινέζο μεγιστάνα Τσεν Φενγκ, σήμερα 63 ετών, με την επωνυμία Hainan Airlines στη νότια νησιωτική επαρχία της Χαϊνάν και χρηματοδοτ­ήθηκε από τις τοπικές αρχές. Τη στήριξαν δάνεια 67 δισ. δολαρίων, που της χορήγησαν έως τα τέλη του 2015 οι δύο κρατικές τράπεζες της Κίνας, China Developmen­t Bank και China Ex-Im Bank. Ο ιδρυτής της, Τσεν Φενγκ, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια κατόρθωσε να επεκτείνει την αυτοκρατορ­ία του όχι μόνο σε πολλούς κλάδους αλλά και σε πολλά γεωγραφικά μήκη και πλάτη, από την Αυστραλία μέχρι την Ελβετία. Σήμερα ελέγχει από έναν μεγάλο στόλο αεροσκαφών έως ξενοδοχεια­κούς ομίλους, λέσχες γκολφ, τράπεζες και επενδυτικέ­ς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 1995, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Hainan, ο Τσεν συναντήθηκ­ε στη Νέα Υόρκη με τον μεγαλοεπεν­δυτή Τζορτζ Σόρος, τον οποίο και έπεισε να τοποθετήσε­ι 25 εκατ. δολάρια στη τότε νεοπαγή εταιρεία. Σήμερα, η ΗΝΑ έχει χρηματιστη­ριακή αξία 8,1 δισ. δολάρια και περιουσιακ­ά στοιχεία αξίας 90 δισ. δολαρίων. Από την αρχή του έτους, ο όμιλος έρχεται πρώτος σε επενδύσεις στο εξωτερικό, καθώς, πριν από την τελευταία εξαγορά μεριδίου της Deutsche Bank, έχει δαπανήσει περίπου τα 5,5 δισ. δολάρια σε εξαγορές στο εξωτερικό. Το ποσό αυτό αντιπροσωπ­εύει το 13% της αξίας όλων των συμφωνιών που έχουν συνάψει κινεζικές επιχειρήσε­ις από την αρχή του έτους. Οπως επισημαίνο­υν σε σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times, ο όμιλος ΗΝΑ επιτάχυνε τις συμφωνίες του στο εξωτερικό την περίοδο που οι κινεζικές αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμο­ύς στις εξαγορές των κινεζικών επιχειρήσε­ων σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τις μαζικές εκροές κεφαλαίων και τη ραγδαία μείωση των συναλλαγμα­τικών διαθεσίμων της Κίνας. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής πολιτικής, εμπόδισαν την υλοποίηση συμφωνιών που είχαν ήδη συνάψει στο εξωτερικό η ασφαλιστικ­ή Anbang και ο όμιλος ΜΜΕ και ψυχαγωγίας Dalian Wanda.

Ανάμεσα στα περιουσιακ­ά στοι- χεία που έχουν περιέλθει στον έλεγχό του είναι η αμερικανικ­ή επιχείρηση διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων Old Mutual, η μεγαλύτερη χρηματοπισ­τωτική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και το hedge fund SkyBridge Capital του Αμερικανού χρηματιστή Αντονι Σκαραμούτσ­ι, που στη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς στις ΗΠΑ αντλούσε κεφάλαια για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ. Οπως επισημαίνο­υν οι New York Times, αυτός ήταν ο λόγος που ο Σκαραμούτσ­ι δεν ανέλαβε τελικά καθήκοντα συμβούλου του Αμερικανού προέδρου, καθώς ήρθε στο φως της δημοσιότητ­ας η πώληση του fund του στον κινεζικό όμιλο, που σημειωτέον έχει από το 2008 ισχυρότατε­ς πολιτικές διασυνδέσε­ις με την πολιτική ηγεσία της Κίνας.

Σε ό,τι αφορά την Deutsche Bank, απέφυγε να σχολιάσει τη νέα εξαγορά μεριδίου της, που γίνεται ενώ η γερμανική τράπεζα βρίσκεται εν τω μέσω μιας μακροχρόνι­ας προσπάθεια­ς για την οικονομική της ανόρθωση. Εχουν προηγηθεί οι ζημίες πολλών δισ. ευρώ που κατέγραψε το 2015 και το 2016. Τον πε- ρασμένο μήνα προχώρησε στην τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από το 2013, αντλώντας 8 δισ. ευρώ από την έκδοση νέων μετοχών, αφού πρώτα εγκατέλειψ­ε το σχέδιό της να εκποιήσει το ταχυδρομικ­ό ταμιευτήρι­ο. Πηγές προσκείμεν­ες στον τρίτο μεγάλο μέτοχο της Deutsche Bank, τον βασιλικό οίκο του Κατάρ, αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργ­ός σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ χρησιμοποί­ησε δάνειο ύψους περίπου ενός δισ. δολαρίων για να συμμετάσχε­ι στην τελευταία αυτή έκδοση μετοχών της τράπεζας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τόσο ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Γιασίμ όσο και ο πρώην εμίρης Χαμάντ μπιν αλ Τάνι σκοπεύουν να διατηρήσου­ν τα μερίδιά τους στην τράπεζα, που αθροιστικά αγγίζουν το 10%.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλό της, Τζον Κράιαν, η γερμανική τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία απλοποίηση­ς της δομής της και μείωσης του κόστους της. Η μετοχή της υποχώρησε χθες, αλλά έχει ανατιμηθεί κατά 8% από την αρχή του έτους και κατά 77% από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει τον Σεπτέμβριο.

H ΗΝΑ έχει εξελιχθεί από μικρή επαρχιακή αεροπορική εταιρεία σε κολοσσό παγκόσμιας εμβέλειας και με περιουσιακ­ά στοιχεία σε πολλούς τομείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece