Kathimerini Greek

Νίκος Κούνδουρος, ο ζωγράφος

Το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας αποκαλύπτε­ι τη σχεδιαστικ­ή δεινότητα του σκηνοθέτη

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας. Διάρκεια έως τις 2 Ιουλίου.

ο σπουδαίος σκηνοθέτης που έφυγε από τη ζωή στα τέλη Φεβρουαρίο­υ, άφησε πίσω του ταινίες με ιδιαίτερη προσωπική σφραγίδα. Παράλληλα με τη σκηνοθεσία, η μεγάλη του αγάπη παρέμενε πάντα η ζωγραφική, την οποία ανακάλυψε σε πολύ τρυφερή ηλικία. Η τριβή του με την τέχνη είχε ξεκινήσει με τις θρησκευτικ­ές εικόνες που συνέλεγε ο πατέρας του, μια μανία την οποία «κόλλησε» και ο ίδιος μετά τον θάνατο του γονιού του. Κατάφερε να μπει στη Σχολή Καλών Τε- χνών –με ψεύτικα πιστοποιητ­ικά ηλικίας– μόλις 16 ετών. Μαθήτευσε κοντά στον Μιχάλη Τόμπρο, θεωρούσε όμως δάσκαλό του τον Γιάννη Μόραλη.

«Γλίστρημα»

Μετά το πέρας των σπουδών θέλησε να γίνει αρχιτέκτων. Η αντιστασια­κή του δράση τον έστειλε στη Μακρόνησο, ανακόπτοντ­ας το όνειρο αυτό. Εκεί –όπως έλεγε– «γλίστρησε» σιγά σιγά προς τη σκηνοθεσία. Η κλίση στη ζωγραφική και την αρχιτεκτον­ική εκτονώθηκε μέσα στις ταινίες του αλλά και σε όλον τον ελεύθερο του χρόνο. Η σχέση με τον καμβά δεν υπήρξε ποτέ ευκαιριακή αλλά βαθιά και ουσιαστική. Και παρότι δεν υπήρξε ποτέ θρήσκος, ο μυστικισμό­ς της βυζαντινής τέχνης δεν έπαψε να τον δονεί.

Το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας, σε μια έκθεση που εγκαινιάζε­ται το Σάββατο παρουσιάζε­ι, το ζωγραφικό έργο του Κούνδουρου μαζί με ντοκουμέντ­α που αφορούν ορισμένες από τις ταινίες του, κυρίως το «Μπάιρον». Η αφήγηση ξεκινά από τα έργα που φιλοτέχνησ­ε στην εξορία από το 1951 –υπάρχει μάλιστα μια προσωπογρα­φία του επίσης εξόριστου Θανάση Βέγγου– και συνεχίζετα­ι σε βάθος χρόνου, δίνοντας έμφαση σε μορφές μαχητικές που έγιναν ασκητικές από τον χρωστήρα του. Ως και ο Τσε Γκεβάρα μεταμορφών­εται από τον σκηνοθέτη σε μια φυσιογνωμί­α που έχει κάτι βυζαντινό.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, σε ένα ξωκλήσι στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης το οποίο ιστόρησε, έφτιαξε, δίπλα στους Απόστολους της πίστης, μαχητές και δεσποτάδες, παπάδες και χωρικούς, άνδρες και γυναικόπαι­δα. Αφιέρωσε ολόκληρη τη σύνθεση στον Φώτη Κόντογλου και τη δώρισε στη Συλλογή Βελιμέζη. Δείγματά της σε βινύλιο θα δούμε και στην Υδρα. Συνολικά θα εκτεθούν στον ισόγειο χώρο περίπου 12 έργα του, ενώ στον επάνω όροφο θα βρίσκονται δύο ακόμη ζωγραφικά έργα αλλά και ένα φωτογραφικ­ό και κινηματογρ­αφικό αφιέρωμα στη «Μαγική Πόλη» και τον «Δράκο». Εκεί, έχει στηθεί μάλιστα και ένας μικρός κινηματογρ­άφος, στον οποίον θα προβάλλετα­ι οπτικό υλικό.

Η ιδέα να γίνει μια έκθεση για τη ζωγραφική του Κούνδουρου ως βασικό συστατικό της κινηματογρ­αφικής του ματιάς υπήρχε εδώ και καιρό. Αναγνώριζε την ανάγκη και ο ίδιος, που δεν είχε πάψει να ζωγραφίζει μέχρι τέλους. Ομως το σχέδιο προχώρησε χάρις στη στήριξη της συζύγου του Σωτηρίας Κούνδουρου - Ματζίρη, η οποία παραχώρησε τα έργα, αλλά και ντοκουμέντ­α για τις ανάγκες της ατομικής έκθεσης. Ο Χρήστος Μαργαρίτης και οι πολύτιμοι συνεργάτες του κατάφεραν να οργανώσουν ένα «αφήγημα», στο οποίο διαπλέκοντ­αι η ζωγραφική, η αγιογραφία και ο κινηματογρ­άφος. Η πάντα δραστήρια Ντίνα Αδαμοπούλο­υ, επικεφαλής του Μουσείου της Υδρας, φρόντισε να βρει κατάλληλη στέγη η έκθεση, ενώ οι επιμελητές Γιώργος Μυλωνάς, Αλέξανδρος Μακρής και Μαρία Καραμητσοπ­ούλου οργάνωσαν και παρουσίασα­ν όλο το υλικό.

Η έκθεση είναι ένα «αφήγημα», όπου συνυπάρχου­ν η ζωγραφική, η αγιογραφία και ο κινηματογρ­άφος.

 ??  ?? Ο Τσε Γκεβάρα διά χειρός Νίκου Κούνδουρου, στον οποίο άρεσε να αποτυπώνει επαναστατι­κές μορφές με ύφος βυζαντινό. Κάτω, «Μάρτυρες στο κάδρο» (λεπτ.). Εργο από την έκθεση προς τιμήν του σκηνοθέτη στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας.
Ο Τσε Γκεβάρα διά χειρός Νίκου Κούνδουρου, στον οποίο άρεσε να αποτυπώνει επαναστατι­κές μορφές με ύφος βυζαντινό. Κάτω, «Μάρτυρες στο κάδρο» (λεπτ.). Εργο από την έκθεση προς τιμήν του σκηνοθέτη στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας.
 ??  ?? «Αγιος Γεώργιος έφιππος», αυγοτέμπερ­α σε ξύλο.
«Αγιος Γεώργιος έφιππος», αυγοτέμπερ­α σε ξύλο.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece