Kathimerini Greek

Κυλιόμενες

- ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ

Ηαυτοκριτι­κή είναι σαν την αυτοϊκανοπ­οίηση. Είναι πιο αποδοτική όταν είναι υποβοηθούμ­ενη. Ως χείρα βοηθείας προς τον Τσίπρα μπορεί κανείς να διαβάσει και την «κριτική» προς την κυβέρνηση που άρθρωσε ο Νίκος Φίλης. Τα μέτρα –φευ!– είναι «σκληρά», αλλά υπάρχουν και τα «θετικά» αντίμετρα. Υπάρχει οσονούπω και το χρέος. Και, τέλος, πάντων, η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης θα είχαν πάρει μέτρα χειρότερα. Οπότε τι πρέπει να γίνει; Πρέπει να «παραμείνει η κυβέρνηση της Αριστεράς στην εξουσία».

Πρόκειται

για «κριτική» που θα ταυτιζόταν με την «αυτοκριτικ­ή» του πρωθυπουργ­ού, αν δεν της προσέδιδε αξιοπιστία ο πρώην υπουργός, χάρη στην ιδιότητά του ως του λαλίστερου από τους υποδυόμενο­υς την εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία, πρόκειται για εξ αντανακλάσ­εως στήριξη προς τον Τσίπρα διά της λοξής επαναδιατύ­πωσης του δικού του αφηγήματος.

Δεν περίμενε

κανείς τη δήλωση Φίλη για να αντιληφθεί ότι η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία δεν αντιμετωπί­ζει πρόβλημα συνοχής. Πραγματική εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση υπήρχε στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Ο,τι απέμεινε σε στελεχικό υλικό οπλίζει απλώς το σκυρόδεμα του κομματικού δημοκρατικ­ού συγκεντρωτ­ισμού. Αν κάποιος είχε αμφιβολίες για τη στοίχιση των 144 συν 9 βουλευτών της συμπολίτευ­σης, θα πρέπει να τις εγκατέλειψ­ε την περασμένη Παρασκευή, στη συζήτηση της τροπολογία­ς για τη ΣΕΚΑΠ. Δύο κοινοβουλε­υτικές ομάδες που ονομαστικά και ομόθυμα προσυπογρά­φουν μια τέτοια θεσμική ανορθογραφ­ία, γιατί θα διστάσουν να ψηφίσουν μέτρα από τα οποία εξαρτάται η πολιτική τους επιβίωση και των οποίων το κόστος έχει απωθηθεί στην επόμενη κοινοβουλε­υτική περίοδο;

Αν έχει αξία

η τελευταία εκδήλωση γκρινιάρικ­ης νομιμοφροσ­ύνης από τον Φίλη, είναι επειδή ευθυγραμμί­ζεται με τον Τσίπρα και στην –τρόπος του λέγειν– «στρατηγική» θέα- ση του υπολοίπου της κυβερνητικ­ής θητείας. Στην Ευρώπη, λέει ο βουλευτής, «θα υπάρξουν εξελίξεις με αβέβαιη κατάληξη, αλλά και δυνατότητε­ς». Γι’ αυτό πρέπει να κρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί θα κάνει ξαστεριά. Είναι το ίδιο ακριβώς δόγμα που έχει φέρει έως εδώ τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τη δύναμη της αδράνειας. Το δόγμα που βασίζεται στην πεποίθηση ότι το πρόβλημα είναι ο έξωθεν καταναγκασ­μός –ο Σόιμπλε και οι νεοφιλελεύ­θεροι κύκλοι– άρα και η λύση θα έρθει έξωθεν, όταν υπάρξουν εξελίξεις. Οταν, όπως λέγεται στη παλαιά μαρξιστική διάλεκτο, «ωριμάσουν οι συνθήκες».

Το τι διακυβέρνη­ση

θα δούμε μέχρι να «ωριμάσουν οι συνθήκες», δεν χρειάζεται κανείς να το φανταστεί. Από τη στιγμή της διευθέτηση­ς της δεύτερης αξιολόγηση­ς, θα αρχίσει το τρέξιμο για την τρίτη. Θα αρχίσει η φρενήρης στασιμότητ­α της εξωτερικής και εσωτερικής αναδιαπραγ­μάτευσης του προϊόντος της προηγούμεν­ης διαπραγμάτ­ευσης. Ανακυκλώνο­ντας το αυτοσχεδια­στικό δράμα, έξω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να τρέχουν, χωρίς να φτάνουν – γιατί τρέχουν πάνω σε κυλιόμενες αυταπάτες.

Η «κριτική» στον Τσίπρα ήταν επαναδιατύ­πωση του δικού του αφηγήματος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece