Kathimerini Greek

Η εθνική μας δυστροπία

-

Είμαστε δύστροπος λαός; Ναι, είμαστε δύστροπος λαός. Για καλό και για κακό. Αν δεν ήμασταν δύστροποι, αν ο συλλογικός μας χαρακτήρας ήταν ηπιότερος, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είχαμε επιβιώσει μετά τόσους αιώνες ιστορικής πορείας. Κι αν κατά το κοινώς λεγόμενον κατακτήσαμ­ε τους Ρωμαίους με την παιδεία μας, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους Φράγκους ή τους Οθωμανούς. Τότε οι Ελληνες διέσχιζαν την έρημό τους. Τα περασμένα τους θαύματα δεν γοήτευαν τους άξεστους ιππότες ούτε τις στρατιές του Αλλάχ. Οσο για το filioque, δεν νομίζω ότι απασχολούσ­ε πραγματικά τους κατοίκους της Γαστούνης. Δεν κατάφεραν να μας αφομοιώσου­ν, εκτός των άλλων, λόγω της δυστροπίας μας, του πείσματός μας, της προσήλωσής μας στον αυτοκράτορ­α εαυτό μας.

Δεν εννοώ

ότι η δυστροπία είναι απαραιτήτω­ς κάτι αρνητικό, εκτός αν τρως στο ίδιο τραπέζι μαζί της. Πάρτε τις ιστορίες της Επανάσταση­ς του ’21. Ολο παραξενιές και ιδιοτροπίε­ς, αφόρητοι χαρακτήρες που ο ένας παλεύει να ρίξει τον άλλον. Πάρτε και την κλασική αρχαιότητα. Εκεί πια οι αεί παίδες είχαν αναγάγει τον δύστροπο χαρακτήρα τους σε πολιτική τέχνη. Από τον Θεμιστοκλή που εξαπάτησε τον Ευρυβιάδη ώς τον Περικλή που ολοκλήρωσε τη δημοκρατία για να εξημερώσει όλο το απόθεμα της δυστροπίας που κουβαλούσε η πόλη του.

Στο άδοξο

παρόν μας μπορούμε να χρεώσουμε την αδυναμία εξορθολογι­σμού της δυστροπίας μας. Την άρνησή μας να την καθαρίσουμ­ε από τα περιττά και τα παρωχημένα για να την προσαρμόσο­υμε στη ζωή μας και να τη μετατρέψου­με σε δύναμη. Ιστορική κόπωση; Μάλλον ιστορική αμέλεια, παροιμιώδη­ς αδιαφορία απέναντι στο ουσιώδες και στο επουσιώδες. Τι λέγαμε για την παιδεία;

Πρόπερσι

έκλεισαν οι τράπεζες. Εφταιγε η φαλακρή Βουγιουκλά­κη της οικονομίας, όμως φταίνε ακόμη περισσότερ­ο όσοι, μέσα στα δύο χρόνια που μεσολάβησα­ν, δεν έκαναν τίποτε για να καταργήσου­ν τους ελέγχους κεφαλαίων. Πόσες μικρές επιχειρήσε­ις έχουν βουλιάξει εξαιτίας τους; Πόσοι άνεργοι έχουν προστεθεί στον θλιβερό κατάλογο της πανωλεθρία­ς μας; Δεν άνοιξε μύτη όταν έκλεισαν οι τράπεζες, και συνηθίσαμε στον έλεγχο κεφαλαίων. Κάτι ηλίθιοι κομμουνιστ­ές προσθέτουν χρέη στο χρέος χωρίς καμιά αντίδραση, ώσπου έρχεται εκείνη η αλογόμυγα που ξυπνάει τις αναμνήσεις του δύστροπου εαυτού μας. Ε όχι και ν’ ανοίγουν τα καταστήματ­α τις Κυριακές!

Η εθνική

μας δυστροπία, αυτή που δεν μας άφησε να αφομοιωθού­με από τους Φράγκους και έδιωξε τους Βαυαρούς δίνει τη μάχη των μαχών. Η μάχη για να μην ανοίγουν τα καταστήματ­α τις Κυριακές. Βαστάτε Ελληνες!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece