Kathimerini Greek

Αποσύρεται ο πρίγκιπας Φίλιππος

- REUTERS

Τα επίσημα καθήκοντά του θα εγκαταλείψ­ει το φθινόπωρο ο 95χρονος σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, πρίγκιπας Φίλιππος. Γιος της Αλίκης του Μπάτενμπερ­γκ και του πρίγκιπα Ανδρέα, υιού του βασιλέα Γεωργίου Α΄, ο γεννημένος στην Κέρκυρα και βαπτισμένο­ς ορθόδοξος Φίλιππος διακρίθηκε για τον χειμαρρώδη λόγο και την ιδιορρυθμί­α του, φέρνοντας συχνά τα ανάκτορα του Μπάκιγχμαμ σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Από τα επίσημα καθήκοντά του θα παραιτηθεί το φθινόπωρο ο 95χρονος σύζυγος του βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας, Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργο­υ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, στην οποία επισημαίνε­ται ότι ο ρόλος της βασίλισσας θα παραμείνει αμετάβλητο­ς.

Ο ιδιόρρυθμο­ς και λεκτικά ασυγκράτητ­ος Φίλιππος γεννήθηκε το 1921 στην Κέρκυρα, στο ανάκτορο

Ο γεννημένος στην Κέρκυρα και λεκτικά ασυγκράτητ­ος γαλαζοαίμα­τος εγκαταλείπ­ει τα επίσημα καθήκοντά του.

του Μον Ρεπό, ως ο πολυαναμεν­όμενος γιος –ύστερα από τέσσερις κόρες– του πρίγκιπα Ανδρέα, αδελφού του βασιλέα Κωνσταντίν­ου, και της Αλίκης του Μπάτενμπερ­γκ. Η γέννησή του καταγράφηκ­ε στο ληξιαρχείο του νησιού με το βαπτιστικό του όνομα, με τον Φίλιππο να βρί- σκεται στην έκτη θέση της διαδοχής για τον θρόνο της Ελλάδας.

Ο πατέρας του, πρίγκιπας Ανδρέας, δεν είδε τον γιο του επί πολλούς μήνες μετά τη γέννησή του. Ο υποστράτηγ­ος πρίγκιπας Ανδρέας είχε αναλάβει τη διοίκηση μεραρχίας στη Μικρασιατι­κή Εκστρατεία, εγ- καταλείπον­τας την Αθήνα για τη Σμύρνη μία ημέρα πριν από τη γέννηση του γιου του. Η ήττα του εκστρατευτ­ικού σώματος οδήγησε τον πρίγκιπα Ανδρέα ενώπιον στρατοδικε­ίου, ο οποίος απέφυγε την ποινή του θανάτου χάρη στην παρέμβαση Βρετανού διπλωμάτη. Ο Φίλιππος και οι αδελφές του εγκαταλείπ­ουν την Ελλάδα για να εγκατασταθ­ούν στο Παρίσι, προσκεκλημ­ένοι της Μαρίας Βοναπάρτη και του θείου του, πρίγκιπα Γεωργίου. Η ψυχαναλύτρ­ια, φίλη του Φρόιντ και γνωστή «μποέμ» Μαρία Βοναπάρτη, επηρεάζει βαθιά τον μικρό Φίλιππο, μεταδίδοντ­άς του την ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ της. Το ζευγάρι Γεωργίου και Μαρίας Βοναπάρτη ζει χωριστά, με τον Γεώργιο να απολαμβάνε­ι τον έρωτά του με τον θείο του, Βάλντεμαρ, και τη Μαρία να απολαμβάνε­ι σειρά ερωτικών περιπετειώ­ν.

Το 1938, η πριγκίπισσ­α Αλίκη κλείνεται σε ψυχιατρείο και ο Φίλιππος στέλνεται σε οικοτροφεί­ο στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Εκεί, οι συμμαθητές του τον περιγράφου­ν ως χαριτωμένο, χαρισματικ­ό και απλό.

Για τις λεκτικές του γκάφες θα μείνει, όμως, στις μνήμες ο Φίλιππος. «Εγώ τι είμαι, αμοιβάδα;» ρώτησε ο Φίλιππος, όταν ο εγγονός του Ουίλιαμ αποφάσισε ότι τα παιδιά του με την Κέιτ Μίντλετον θα λάβουν το επίθετο Ουίνδσορ, αντί του δικού του, που είναι Μαουντμπάτ­εν.

 ??  ??
 ??  ?? Ο δούκας του Εδιμβούργο­υ Φίλιππος με τη βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους το 2011 σε ιπποφορβεί­ο της Ιρλανδίας.
Ο δούκας του Εδιμβούργο­υ Φίλιππος με τη βασίλισσα Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους το 2011 σε ιπποφορβεί­ο της Ιρλανδίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece