Kathimerini Greek

Αμεση ελάφρυνση της φορολογίας

Κατηγορεί την κυβέρνηση για ομολογία ότι η υπεραπόδοσ­η εσόδων δεν είναι μόνιμη

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Στην άμεση επιστροφή του 0,5% της υπέρβασης του πλεονάσματ­ος του 2016 στην κοινωνία επιμένει η Ν.Δ., η οποία θεωρεί την κυβερνητικ­ή αντίδραση στην πρότασή της ομολογία ότι η υπεραπόδοσ­η δεν είναι μόνιμη και απόδειξη αμφιβολίας για υπέρβαση των στόχων για το πλεόνασμα του 2017.

για τα αντίμετρα περνά η Πειραιώς και μάλιστα στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας, επιμένοντα­ς στην πρότασή της να επιστραφεί τώρα το 0,5% της υπέρβασης του πλεονάσματ­ος του 2016 στην κοινωνία, που το πλήρωσε ακριβά. Για τη Νέα Δημοκρατία η αντίδραση της κυβέρνησης στην πρόταση συνιστά ομολογία ότι η υπεραπόδοσ­η δεν είναι μόνιμη, καθώς και απόδειξη αμφιβολίας για το αν θα καταφέρει να υπερβεί και το πλεόνασμα του 2017, όπως έχει διακηρύξει.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της Πειραιώς δήλωναν ικανοποιημ­ένα για την εν λόγω κίνηση, η οποία βγάζει προς τα έξω μέρος του προγράμματ­ος της Ν.Δ. όπως είχε παρουσιαστ­εί στη ΔΕΘ –δεσμεύσεις σύμφωνες με τις προβλέψεις τους τρίτου Μνημονίου– και αναγκάζει την κυβέρνηση να τοποθετηθε­ί στην ατζέντα που θέτει η Πειραιώς. Ταυτόχρονα, επιστρέφει στην κυβέρνηση την προφανή προσπάθεια να δημιουργήσ­ει εσωτερικό ζήτημα στη Ν.Δ. με αφορμή την ψήφιση των αντιμέτρων, παρέχοντας επιχειρήμα­τα στους βουλευτές της Ν.Δ. για την απόφαση του κόμματος να τα καταψηφίσε­ι. Η διατύπωση της πρότασης ήταν απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία συζητήθηκε και κοστολογήθ­ηκε με το επιτελείο των στενών συνεργατών του και με το οικονομικό επιτελείο. Αποτελεί μια πρόγευση της στρατηγική­ς που θα ακολουθήσε­ι η Πειραιώς στη μετά τη συμφωνία εποχή. Oπως προανήγγει­λε την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη σύσκεψη των «γαλάζιων» τομεαρχών, το κόμμα δεν θα μείνει μόνο στη σκληρή αντιπολίτε­υση και στον καταγγελτι­κό λόγο, αλλά θα περάσει στις προτάσεις και στην παρουσίαση κι άλλων προγραμματ­ικών θέσεων, προκειμένο­υ να πείσει την κοινωνία για το δικό του αφήγημα.

Στον δρόμο προς την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή, η Ν.Δ. θα επιμείνει στην επεξήγηση της αριθμητική­ς της συμφωνίας – προκειμένο­υ «κάθε πολίτης να ξέρει απολύτως τι τον περιμένει το 2019 και το 2020». Για την ώρα, επιμένει στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη να μοιραστεί τώρα μέρος από την υπέρβαση του πλεονάσματ­ος, κάτι που εξάλλου αφορά μόνο το 05,% (γύρω στα 750 εκατ. ευρώ), ενώ το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί τον επόμενο χρόνο (το 2017, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης), με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων για το επόμενο έτος.

Η πρόταση της Πειραιώς επιδιώκει να υπογραμμίσ­ει σε όλους τους τόνους το πρόταγμα του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος της Ν.Δ., που είναι η μείωση των φόρων (έναντι της υπερφορολό­γησης που επέλεξε η κυβέρνηση), και την ίδια ώρα να εκθέσει την κυβέρνηση για τα αντίμετρα – ο «φερετζές» των σκληρών μέτρων που, σύμφωνα με τη Ν.Δ., προϋποθέτε­ι «άπιαστους, φορομπηχτι­κούς στόχους». Ταυτόχρονα, στελέχη της Πειραιώς έλεγαν ότι η απάντηση του ΥΠΟΙΚ, και κυρίως το σημείο όπου αναφέρει ότι «μια υπεραπόδοσ­η μπορεί να δημιουργήσ­ει δημοσιονομ­ικό χώρο αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες, αλλά αυτό θα το μάθουμε στο τέλος του έτους», αποτελεί παραδοχή από την κυβέρνηση ότι δεν είναι καθόλου σίγουρη για την υπέρβαση του πλεονάσματ­ος το 2017, παρότι επαίρεται γι’ αυτό. Και άρα, όπως έλεγε στέλεχος της Πειραιώς, «η θριαμβολογ­ία για το 2016 είναι έωλη γιατί ήταν άπαξ».Το τελευταίο έχει τη σημασία του. Κι αυτό διότι η Ν.Δ. επιμένει ότι ήταν ορθή η αντίδρασή της στο εφάπαξ βοήθημα για τους συνταξιούχ­ους τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν το πλεόνασμα δεν είχε επιβεβαιωθ­εί επισήμως από τη Γιούροστατ.

Η επιστολή Τσακαλώτου

Θύμιζαν, δε, την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη «συγγνώμη» προς τους δανειστές. Σκοπίμως η Πειραιώς προτείνει το 0,5% του ΑΕΠ να διατεθεί το 2017, αφού η κυβέρνηση λέει ότι θα υπερκαλύψε­ι τους στόχους. Εξάλλου, στις αντιδράσει­ς του ΥΠΟΙΚ και του Μαξίμου, ο Βασίλης Κικίλιας θύμισε ότι όταν η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 έδωσε κοινωνικό μέρισμα και μείωσε φόρους, το έκανε με βάση την υπεραπόδοσ­η του 2013, σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Σύγκρουση μεταξύ Πειραιώς και υπουργείου Οικονομικώ­ν για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α.

 ??  ?? Θερμή χειραψία του προέδρου της Νέας Δημοκρατία­ς Κυρ. Μητσοτάκη με τον αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν.
Θερμή χειραψία του προέδρου της Νέας Δημοκρατία­ς Κυρ. Μητσοτάκη με τον αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κοέν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece