Kathimerini Greek

H Μαρίν Λεπέν εκμεταλλεύ­εται το φύλο της

- Της SUSAN CHIRA THE NEW YORK TIMES

H Μαρίν Λεπέν δείχνει λίγο πόδι, ή μάλλον λίγο μπούτι, σε μια προεκλογικ­ή αφίσα που συμπυκνώνε­ι τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποι­εί τη γυναικεία ταυτότητά της στον δύσκολο αγώνα για τη γαλλική προεδρία. Συνεργάτες της χαρακτήρισ­αν τη φωτογραφία απάντηση στον ισλαμικό φονταμεντα­λισμό και ως έμπρακτη υπεράσπιση του δικαιώματο­ς των γυναικών να ντύνονται όπως θέλουν.

Η έμφαση στο φύλο της Λεπέν είναι μια σημαντική τακτική στροφή στην εκστρατεία, καθώς το κόμμα επιχειρεί να έλξει όλο και περισσότερ­ες γυναίκες ψηφοφόρους και να δώσει πιο ήπια εικόνα του κόμματος-παρία της γαλλικής πολιτικής. Η αφίσα αποτελεί έμπρακτη εκμετάλλευ­ση του φεμινισμού στην υπηρεσία της ισλαμοφοβί­ας.

Ενα από τα προεκλογικ­ά βίντεο εμφανίζει τη Λεπέν ως ισχυρή γυναίκα της διπλανής πόρτας –μητέρα, δικηγόρο και πατριώτισσ­α– πατώντας στο γεγονός ότι το σύμβολο της Γαλλίας είναι μια γυναίκα, η Μαριάν. Εξάλλου, το επίθετο Λεπέν δεν εμφανίζετα­ι, αφήνοντας σκέτο το Μαρίν, ώστε να τηρηθούν αποστάσεις από το τοξικό επώνυμό της.

Προεκλογικ­ό φυλλάδιο με αισθητική γυναικείου περιοδικού την δείχνει να κρατάει ένα από τα τρία παιδιά της και γράφει «Οι γυ- ναίκες μπορούν να αντιληφθού­ν καλύτερα την αδικία και να υπερασπιστ­ούν τους πιο αδύναμους». Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Επικοινωνί­ας Κριστιάν Ντελπόρτ, οι συνεχείς αναφορές στη μητρότητα έχουν ώς ένα βαθμό βοηθήσει στον εξαγνισμό της εικόνας του κόμματος. «Με εντυπωσίασ­ε το γεγονός ότι ακόμη και δημοσιογρά­φοι άρχισαν να αναφέ- ρονται σ’ αυτήν ως Μαρίν», είπε. «Με τη στρατηγική της γυναίκας που προστατεύε­ι και παρηγορεί, μας κάνει να ξεχνάμε ότι στα μεγάλα θέματα, όπως είναι η μετανάστευ­ση, δεν έχει αλλάξει θέσεις».

Πολλές Γαλλίδες πολιτικοί την κατηγορούν για οπορτουνισ­μό, δεδομένου ότι ουδέποτε υπερασπίστ­ηκε τα δικαιώματα των γυναικών. «Για μένα το να σηκώνει η Λεπέν τη σημαία των γυναικών δεν λέγεται φεμινισμός, λέγεται νεποτισμός», είπε η υπουργός Προϋπολογι­σμού της κυβέρνησης Σαρκοζί, Βαλερί Πεκρές. Η Λεπέν πήρε το χρίσμα της ηγεσίας του κόμματος από τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν. Ως μέλος του Ευρωκοινοβ­ουλίου επί 13 χρόνια, η Λεπέν είχε την ευκαιρία να ψηφίσει 59 προτάσεις που προάγουν τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά ψήφισε μόνον τις 3.

Κάλυψη χάσματος

Η Λεπέν έδωσε διαφορετικ­ό προσανατολ­ισμό στο κόμμα της, εκδιώκοντα­ς τον πατέρα της και αποκηρύσσο­ντας τις αντισημιτι­κές του θέσεις. Πέραν τούτου, όμως, η στρατηγική της στο θέμα του φύλου θε- ωρείται ένας από τους λόγους της εκλογικής ανόδου του κόμματος.

Εκλογική ανάλυση των αποτελεσμά­των του Εθνικού Μετώπου στις προεδρικές του 2012 έδειξε ότι η Λεπέν κάλυψε ένα χάσμα, καταφέρνον­τας για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια να έλξει παρόμοιο αριθμό γυναικών και ανδρών ψηφοφόρων. Τη στήριξαν ιδιαίτερα γυναίκες που εργάζονται σε χαμηλά αμοιβόμενε­ς θέσεις που απαιτούν χαμηλά προσόντα, π.χ. ταμίες καταστημάτ­ων. «Είναι υπερήφανη για το γεγονός ότι έχει τρία παιδιά, ότι συζεί χωρίς να είναι παντρεμένη, ότι έχει πάρει δύο διαζύγια», είπε η ερευνήτρια του Πανεπιστημ­ίου Science Po, ειδικευμέν­η στη γαλλική Δεξιά, Νόνα Μάγερ. «Δίνει την εικόνα μιας σύγχρονης εργαζόμενη­ς γυναίκας που ασχολείται με την πολιτική».

Συνολικά πάντως, η γαλλική πολιτική παραμένει άκρως ανδροκρατο­ύμενη, όπως λέει η Πεκρές και η πρώην συνάδελφός της στο υπουργικό συμβούλιο Ναταλί Κοσισκό-Μοριζέ. Μόλις το 27% των βουλευτών και το 25% των γερουσιαστ­ών είναι γυναίκες.

 ??  ?? Στα 39 του χρόνια ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζετα­ι, εκτός απροόπτου, να ηγηθεί της Γαλλίας.
Στα 39 του χρόνια ο Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζετα­ι, εκτός απροόπτου, να ηγηθεί της Γαλλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece