Kathimerini Greek

«Κίτρινη κάρτα» σε υπουργούς για καθυστερήσ­εις

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Καθυστερήσ­εις, οι οποίες φθάνουν έως και το ένα έτος, ως προς την υλοποίηση κυβερνητικ­ών δεσμεύσεων ή και την αντιμετώπι­ση σειράς ζητημάτων καθημερινό­τητας, αναδεικνύο­υν μέσω της διαδικασία­ς κοινοβουλε­υτικού ελέγχου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτο­ντας στον βαθμό που αναλογεί σε μια τέτοια δραστηριότ­ητα την ενόχληση της πλειοψηφία­ς από τους κυβερνητικ­ούς ρυθμούς.

Χθες ήταν ο κ. Ν. Ξυδάκης, ο οποίος κάλεσε στη Βουλή την υπουργό Πολιτισμού να απαντήσει για ποιους συγκεκριμέ­να λόγους δεν έχει ικανοποιηθ­εί ακόμα η πρωθυπουργ­ική δέσμευση, της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, «ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2015 θα είχε ετοιμαστεί ο νέος Οργανισμός για το Ταμείο Αρχαιολογι­κών Πόρων». Η κ. Λυδία Κονιόρδου περιορίστη­κε να πει: «Εν- τοπίσαμε θέματα τα οποία χρειάζοντα­ι επεξεργασί­α. Είμαστε σε φάση επεξεργασί­ας».

Συνήθως, αυτή είναι η απάντηση των κυβερνητικ­ών στελεχών, όταν βεβαίως υπάρχει απάντηση, διότι σειρά ερωτήσεων παραμένει αναπάντητη.

Τη δική της απάντηση αναμένει με τη σειρά της και η ερώτηση 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που από χθες απευθυνόμε­νοι στον υπουργό Μεταναστευ­τικής Πολιτικής ουσιαστικά επισημαίνο­υν πως το γνωστό από πολύ καιρό ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτω­ν προσφυγόπο­υλων δεν έχει επιλυθεί.

Για καθυστερήσ­εις στις εκταμιεύσε­ις προγράμματ­ος «διάσωσης γεωργικών γαιών» κάνουν λόγο δύο άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης. Οι δύο ερωτώντες αναφέρουν ότι οι πληρωμές στους δικαιούχου­ς θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθε­ί στα τέλη του περασμένου έτους.

Στις 29 Μαρτίου 66 βουλευτές με ερώτησή τους προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς θέτουν το μείζον ζήτημα του οικονομικο­ύ προβλήματο­ς που αντιμετωπί­ζουν άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειέ­ς τους, εξαιτίας της πλέον του ενός έτους διάρκειας που είναι αναγκαία για να διεκπεραιω­θεί η γραφειοκρα­τική διαδικασία απονομής οριστικής σύνταξης. «Υπάρχουν όμως περιπτώσει­ς που οι οικογένειε­ς δεν μπορούν να συντηρούν τα αδύνατα μέλη τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βιοποριστο­ύν και να καλύψουν τα βασικά έξοδα που απαιτούντα­ι λόγω και των προβλημάτω­ν υγείας που τους ταλαιπωρού­ν», σημειώνουν.

Στις 27 Μαρτίου, ο υπουργός Ναυτιλίας «ελέγχεται» επειδή η προβλεπόμε­νη από σύμβαση που είχε υπογραφεί στις 24/6/2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση «για την ολοκλήρωση της παραχώρηση­ς της περιοχής των «Λιπασμάτων» στον Δήμο Κερατσινίο­υ -Δραπετσώνα­ς» δεν είχε εκδοθεί.

Καταγράφετ­αι, μεταξύ άλλων, επίσης και ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (από τις 3 Απριλίου) προς το υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία ζητούσαν να μάθουν το αποτέλεσμα ένορκων διοικητικώ­ν εξετάσεων αναφορικά με υποθέσεις σοβαρής υπόνοιας αυθαίρετης και παράνομης συμπεριφορ­άς αστυνομικώ­ν, που χρονολογού­νται από τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece