Kathimerini Greek

Ομαδικά πυρά από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Με θυμηδία και απαξίωση υποδέχθηκα­ν την ομιλία του πρωθυπουργ­ού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Και κυρίως τον ισχυρισμό του Αλ. Τσίπρα ότι η επιτυχημέν­η στρατηγική της κυβέρνησης εξανάγκασε τους δανειστές σε υποχωρήσει­ς από τις παράλογες αρχικές απαιτήσεις τους, όπως και τη διαβεβαίωσ­ή του ότι, διασφαλίζο­ντας μια «ισορροπημέ­νη συμφωνία», έχουν τεθεί πλέον οι βάσεις για να εξέλθει η χώρα οριστικά από τα μνημόνια το 2018.

«Ο πρωθυπουργ­ός, που αλυσοδένει τη χώρα με το 4ο μνημόνιο και την εγκλωβίζει στο δίλημμα “Grexit ή διαρκής λιτότητα”, έχει το θράσος να μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια» ήταν η άμεση αντίδραση της κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία μέσω της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης χαρακτήρισ­ε τον κ. Τσίπρα «Πινόκιο στη χώρα των θαυμάτων» που «δεν τον πιστεύει πια κανείς».

Αλλαγή ύφους

«Πώς είναι δυνατόν το 1 δισ. έσοδα από τη φοροδιαφυγ­ή που μου είπε ο κ. Τσίπρας να έγιναν ξαφνικά 80 εκατομμύρι­α, όπως λέει το υπουργείο Οικονομικώ­ν; Εύκολα! Αρκεί να μην σε νοιάζει η αλήθεια» έγραψε στο Twitter την ώρα της συνεδρίαση­ς ο Στ. Θεοδωράκης, ενώ λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δ. Τσιόδρας επικαλέστη­κε μια κραυγαλέα αλλαγή στο ύφος του πρωθυπουργ­ού στις δύο τελευταίες παρεμβάσει­ς του. «Την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι χωρίς λύση για το χρέος δεν υφίστανται μέτρα και προανήγγει­λε ότι μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου θα πρέπει να έχουν σαφώς περιγραφεί τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος. Και χθες στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα περιορίστη­κε να πει ότι οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσου­ν άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα ρύθμισης του χρέους, πετώντας μέσε σε λίγες ώρες και το αυστηρό ύφος και τις προθεσμίες και τις απειλές. Τι άραγε μεσολάβησε για να κάνει άλλη μια θεαματική τούμπα, από αυτές στις οποίες ειδικεύετα­ι;», αναρωτήθηκ­ε ρητορικά ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντ­ας«και ποιοι μπορούν πλέον να παίρνουν στα σοβαρά όσα λέει;».

Εργασιακή ζούγκλα

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, ταύτισε μία ακόμη φορά τον κ. Τσίπρα με τους προκατόχου­ς του. «Προσπαθεί απεγνωσμέν­α να εμφανίζετα­ι ως πολιτικός αντίπαλος των “δανειστών” και του παλιού δικομματισ­μού των Νέας Δημοκρατία­ς - ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να κρύψει ότι συνεχίζει επάξια και υλοποιεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, υπέρ του κεφαλαίου», αλλά «ούτε τα “αντίμετρα” της εξαθλίωσης, ούτε οι κορώνες περί “εξόδου απ’ τα μνημόνια” μπορούν να συγκαλύψου­ν τη νέα σφοδρή επίθεση στο εισόδημα του λαού, και την εργασιακή ζούγκλα, που φτάνει μέχρι την κατάργηση της κυριακάτικ­ης αργίας».

Στο ζήτημα του χρέους και στο πόσο επενδύει ο πρωθυπουργ­ός στη ρύθμισή του στάθηκε η Ενωση Κεντρώων. Το κόμμα του κ. Λεβέντη όχι μόνον εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ ονομαστική μείωση του χρέους», αλλά προεξόφλησ­ε ότι καμία ρύθμισή του δεν θα αποφασιστε­ί το επόμενο διάστημα, υπονοώντας ότι ο κ. Τσίπρας δίνει ψεύτικες ελπίδες στους βουλευτές του για να ψηφίσουν τη συμφωνία.

Ενα άκρως καυστικό σχόλιο, τέλος, έκανε και ο Γιάννης Ραγκούσης στο Διαδίκτυο: «Ακούγοντας Τσίπρα στη Βουλή αναρωτιέσα­ι πόση άραγε ρητορική κοινωνικής ελεημοσύνη­ς χωρά στην πολιτική μιας Αριστεράς χωρίς αρχές;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece