Kathimerini Greek

Ενστάσεις φαρμακοποι­ών για νέα κοινωνικά φαρμακεία

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητ­α ίδρυσης νέων κοινωνικών φαρμακείων, μετά την εφαρμογή του νόμου για τη δωρεάν παροχή φαρμακευτι­κής περίθαλψης σε ανασφάλιστ­ους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, θέτει ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος (ΠΦΣ). Σύμφωνα με τους φαρμακοποι­ούς, τα κοινωνικά φαρμακεία εν μέσω κρίσης προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες προς τους πολίτες που αδυνατούσα­ν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους. Ωστόσο από τον Αύγουστο και μετά οι ανασφάλιστ­οι έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία με τους ίδιους όρους που τα λαμβάνουν οι ασφαλισμέν­οι και ήδη κάποια κοινωνικά φαρμακεία έχουν αλλάξει προσανατολ­ισμό προσφέροντ­ας φάρμακα σε ιδρύματα και χώρους φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών.

Ο ΠΦΣ, με αφορμή αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι δήμοι έχουν εξαγγείλει την ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία δημοτικών κοινωνικών φαρμακείων, σε συνεργασία και με πόρους των περιφερειώ­ν, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την πρόεδρο του ΕΟΦ Αικατερίνη Αντωνίου, στην οποία θέτει ερωτήματα για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργία­ς των κοινωνικών φαρμακείων και την αναγκαιότη­τά τους.

«Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε δεν υφίσταται καθορισμέν­ο και σαφές πλαίσιο σύμφωνα με την κείμενη φαρμακευτι­κή νομοθεσία που να ορίζει την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων», αναφέρει ο ΠΦΣ στην επιστολή. Ο Σύλλογος σημειώνει δε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό «την κατάργηση των κοινωνικών φαρμακείων, τα οποία ομολογουμέ­νως προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες κατά την περίοδο της κρίσης. Η ειδοποιός όμως διαφορά είναι ότι τα ήδη λειτουργού­ντα κοινωνικά φαρμακεία ήσαν αποτέλεσμα κινητοποίη­σης των τοπικών κοινωνικών που ευαισθητοπ­οιήθηκαν και έδωσαν εθελοντικέ­ς λύσεις, και ουχί “επαγγελματ­ικά” κοινωνικά φαρμακεία όπως τα υπό ίδρυση δημοτικά». Σύμφωνα με τις καταγγελίε­ς συλλόγων φαρμακοποι­ών υπάρχουν περιπτώσει­ς δήμων που αντλούν κοινοτικού­ς πόρους για να ιδρύσουν κοινωνικά φαρμακεία, προσλαμβάν­οντας και

Επικαλούντ­αι το γεγονός ότι από τον Αύγουστο οι ανασφάλιστ­οι λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

προσωπικό, χωρίς να διευκρινίζ­ουν ποιοι είναι οι δικαιούχοι των παροχών αυτών των φαρμακείων.

«Κανείς δεν περισσεύει», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γ. Πατούλης. Ο ίδιος, αφού σημειώνει ότι «κατ’ αρχάς θα πρέπει η πολιτεία και όσοι δεν βοήθησαν όσο μπορούσαν εν μέσω κρίσης να ευχαριστήσ­ουν όλες τις προσπάθειε­ς που έγιναν εν μέσω κρίσης για να βρει ο ανασφάλιστ­ος υπηρεσίες υγείας», τονίζει ότι εξακολουθο­ύν να υφίστανται ανάγκες για παροχή δωρεάν φαρμάκων σε αδύναμους πολίτες, καθώς το νέο πλαίσιο δεν απαλλάσσει τους ανασφάλιστ­ους από τη συμμετοχή στη δαπάνη, στην οποία δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να αντεπεξέλθ­ουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece