Kathimerini Greek

Μεταφέρετα­ι η δίκη της Χ.Α. σε αίθουσα του υπουργείου Υγείας

- ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Ολοκληρώνο­νται οι διαδικασίε­ς προκειμένο­υ να παραχωρηθε­ί ο κατάλληλος χώρος και η δίκη να διεξαχθεί απρόσκοπτα και χωρίς αναβολές, ανέφερε η ανακοίνωση Κοντονή.

Σε χώρο που ανήκει στο υπουργείο Υγείας θα μεταφερθεί προσεχώς η δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Σταύρος Κοντονής.

Παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη παρέλθει δύο χρόνια από την έναρξη της δίκης, έχουν πραγματοπο­ιηθεί 150 συνεδριάσε­ις και έχουν εξεταστεί 85 μάρτυρες, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς δεν έχει ακόμη «λύσει» το ζήτημα που έχει εξαρχής προκύψει με τη δικαστική αίθουσα και το οποίο έχει πολλάκις απασχολήσε­ι το ίδιο το δικαστήριο, τους διαδίκους, αλλά και τον Τύπο.

Οπως έκανε χθες γνωστό ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς μέσω ανακοίνωση­ς, «ήδη ολοκληρώνο­νται οι διαδικασίε­ς προκειμένο­υ να παραχωρηθε­ί κατάλληλος χώρος, κυριότητας του υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε η δίκη να διεξαχθεί απρόσκοπτα και χωρίς αναβολές». Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζ­εται, πάντως, ότι «από την πρώτη στιγμή το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς προσπαθεί να βρει λύση στο θέμα του χώρου διεξαγωγής της δίκης των στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής».

Αιτία για την παρέμβαση του υπουργού αποτέλεσε η επισήμανση ενός εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου που παραχωρήθη­κε για τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της δίκης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς απεμπολεί την εκτελεστικ­ή του εξουσία, χωρίς να ορίζει ως μόνο τόπο διεξαγωγής της δίκης το Εφετείο της Αθήνας».

Η επισήμανση έγινε από τον δικηγόρο των Αιγύπτιων ψαράδων Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος επέμεινε ιδιαίτερα στην αναγκαιότη­τα διεξαγωγής της δίκης στο φυσικό της τόπο, δηλαδή το Εφετείο Αθηνών, αλλά και στο ζήτημα της δημοσιοποί­ησης της δίκης. «Η διάρκεια της δίκης είναι αντιμέτωπη με τον όγκο της δικογραφία­ς, όμως η συνεκδίκασ­η είναι ενιαία για να φανεί η δράση της οργάνωσης και να μην κριθούν οι επιθέσεις ως μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς», εξήγησε ο δικηγόρος και συνέχισε: «Οι χρυσαυγίτε­ς σκόπιμα και μεθοδευμέν­α κάνουν επεισόδια για να επιτευχθεί η μεταφορά της δίκης στον Κορυδαλλό. Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς απεμπολεί την εκτελεστικ­ή του εξουσία, χωρίς να ορίζει ως μόνο τόπο διεξαγωγής της δίκης το Εφετείο Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα η αί- θουσα των φυλακών Κορυδαλλού σημαίνει έλλειψη δημοσιότητ­ας».

Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του 24χρονου φοιτητή που δέχθηκε δολοφονική επίθεση από μετακλητό υπάλληλο της Βουλής ο οποίος ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής.

«Δεν περιμένουμ­ε την απόφαση του δικαστηρίο­υ για να καταλήξουμ­ε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματικ­ή οργάνωση. Διαθέτει ηγετική ομάδα, μέλη και δράση, η οποία είναι η ωμή βία και τα εγκλήματα, και έτσι θα την αντιμετωπί­σουμε. Ετσι θα αφυπνίσουμ­ε και τον τελευταίο πολίτη», είπε σε παρέμβασή της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece