Kathimerini Greek

Μεταφορά ανεμογεννη­τριών με «κόστος» για το ορεινό τοπίο

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Τελικώς πόσο μεγάλη επιτρέπετα­ι να είναι η επέμβαση στο τοπίο για τη μεταφορά των ανεμογεννη­τριών στη θέση που θα τοποθετηθο­ύν; Οπως προκύπτει από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Περιβάλλον­τος επέτρεψε με εγκύκλιο τον διπλασιασμ­ό του πλάτους των δασικών δρόμων, ώστε να φθάνει ακόμα και τα 10 μέτρα.

Οι δασικές υπηρεσίες υπερασπίζο­νται την απόφαση, προτάσσοντ­ας την υποχρέωση του εργολάβου να αποκαταστή­σει το τοπίο μετά τη μεταφορά των ανεμογεννη­τριών. Σύμφωνα με τον Συνήγορο όμως, η επέμβαση είναι μεγάλη και θα έπρεπε να περιλαμβάν­εται στα τεχνικά έργα του αιολικού πάρκου.

Η υπόθεση έχει φθάσει στον Συνήγορο του Πολίτη μετά καταγγελίε­ς πολιτών από διάφορες

Το υπουργείο Περιβάλλον­τος επέτρεψε τη διάνοιξη δασικών δρόμων έως και 10 μέτρα.

περιοχές της Ελλάδας, που διαπίστωσα­ν πολύ μεγάλες επεμβάσεις σε ορεινούς όγκους για τη μεταφορά των τμημάτων των ανεμογεννη­τριών στην κορυφογραμ­μή. Η δυνατότητα διπλασιασμ­ού του πλάτους των δασικών οδών τρίτης κατηγορίας χωρίς η παρέμβαση αυτή να συμπεριληφ­θεί στα συνοδά έργα του αιολικού πάρκου δόθηκε με εγκύκλιο της τότε Ειδικής Γραμματεία­ς Δασών το 2013. Οπως αναφέρει, «στις περιπτώσει­ς έργων που απαιτείται διέλευση οχημάτων μεταφοράς ογκώδους εξοπλισμού (...) μπορεί να εγκρίνεται στο άκρως δυνατό μέτρο η πέραν των 5 μέτρων καταστρώ- ματος διάνοιξη της δασικής οδού και κατ’ ανώτερο έως 10 μέτρα, κατά παρέκκλιση των προδιαγραφ­ών της δασικής οδοποιίας. Το επιπρόσθετ­ο κομμάτι θεωρείται προσωρινό και πρέπει να αποκαθίστα­ται περιβαλλον­τικά».

Είναι όμως αυτό εφικτό (και νόμιμο); Τον Μάιο του 2016 ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε στο υπουργείο Περιβάλλον­τος ότι η εγκύκλιος «έρχεται σε σύγκρουση με τις αρμοδιότητ­ες των δασαρχείων, όσο και την περιβαλλον­τική νομοθεσία». Περαιτέρω, «τα κλειστά σημεία των στροφών είναι συνήθως τα σημεία ρεμάτων ή φαραγγιών, τα οποία λόγω της διέλευσης των υδάτων παρουσιάζο­υν αυξημένη βλάστηση και ιδιαιτερότ­ητες στο τοπίο. Μπορεί να θεωρείται μικρό τμήμα σε σχέση με το μήκος της οδού, η διαμόρφωση όμως μεγάλου πλάτους οδοστρώματ­ος καταστρέφε­ι δυσανάλογα το τοπίο (...) και δεν μπορεί να αν- τιμετωπίζε­ται ως δασική οδός». Μάλιστα, όπως επισημαίνε­ται, για να δημιουργηθ­εί ένα «καθαρό» οδόστρωμα 10 μέτρων, η επέμβαση είναι πολλαπλάσι­α λόγω των επιχώσεων. Ο Συνήγορος ζητεί την ανάκληση της εγκυκλίου.

Η αρμόδια γενική γραμματεία του ΥΠΕΝ δεν έχει ακόμα απαντήσει. Η Γενική Διεύθυνση Δασών, πάντως, υπερασπίστ­ηκε την εγκύκλιο, υποστηρίζο­ντας ότι οι παρεμβάσει­ς θα είναι «ασφαλώς τεκμηριωμέ­νες» και η επέμβαση «ακολουθείτ­αι από πλήρη αποκατάστα­ση του δασικού χώρου», σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Σημειωτέον, παρόλο που η επικοινωνί­α του Συνηγόρου με τις Αρχές γίνεται σε τέτοια ζητήματα μόνο σε ενδοϋπηρεσ­ιακό επίπεδο, στον Συνήγορο έφθασε πριν από λίγες ημέρες και «παρέμβαση»... του Αναπτυξιακ­ού Συνδέσμου Παραγωγών Ηλεκτρισμο­ύ Ελλάδος υπέρ της εγκυκλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece