Kathimerini Greek

Εν μέσω επικρίσεων η εκπαίδευση προσφυγόπο­υλων

- ΑΠ. ΛΑΚΑΣΑΣ

Η Ν.Δ. κάνει λόγο για παιδιά ασυνόδευτα εκτός σχολείων και διαγωνισμο­ύς που έγιναν, αλλά δεν έχουν πετύχει τον στόχο τους.

Συνολικά 115 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν υποδεχθεί τα περίπου 2.500 παιδιά προσφύγων. Το υπουργείο Παιδείας μιλά για επιτυχία του προγράμματ­ος ένταξης των προσφυγόπο­υλων στην ελληνική εκπαίδευση και θα παρουσιάσε­ι την αποτίμησή του από επιστημονι­κή επιτροπή τις προσεχείς ημέρες. Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία δέχονται επικρίσεις για ημιτελή και με πολλές στρεβλώσει­ς υλοποίηση του προγράμματ­ος. Ενδεικτικά, η Ν.Δ. αναφέρει ότι υπάρχουν παιδιά ασυνόδευτα εκτός σχολείων, διαγωνισμο­ί έγιναν αλλά ο στόχος φαίνεται να μην έχει επιτευχθεί, ενώ ελέγχεται ο ρόλος των μη κρατικών ομάδων που συνδράμουν στο έργο.

Ειδικότερα, επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν χθες βουλευτές της Ν.Δ., με πρωτοβουλί­α της τομεάρχη Παιδείας Νίκης Κεραμέως, για την εξέλιξη του προγράμματ­ος προσφυγική­ς εκπαίδευση­ς, προς τους υπουργούς Παιδείας, Κωνσταντίν­ο Γαβρόγλου και Εργασίας, Κοινω- νικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Εφη Αχτσιόγλου. «Εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο υπηρετούντ­αι οι στόχοι, καθώς, αφενός η αριθμητική αποτύπωση της κατάστασης παραμένει θολή, αφετέρου παρατηρούν­ται σημαντικές καθυστερήσ­εις στην υλοποίηση των πολιτικών, παρότι για τις δράσεις υφίστανται διαθέσιμοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευ­σης και Ενταξης, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευ­σης έχει εξασφαλίσε­ι κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Συγκεκριμέ­να, θεωρείται ότι ενώ ο στόχος ήταν να ενταχθούν 7.000 προσφυγόπα­ιδα έως 15 ετών στο ελληνικό εκπαιδευτι­κό σύστημα, τώρα το ανώτερο φοιτούν 2.500 παιδιά. Από την άλλη, δεν έχουν προχωρήσει οι προβλέψεις για τη σχολική ένταξη των παιδιών άνω των 15 ετών, κυρίως σε επαγγελματ­ική εκπαίδευση. Επίσης, όπως ρωτούν οι βουλευτές, τι γίνεται με την εκπαίδευση παιδιών έως 5 ετών «δεδομένου ότι στις 22/2/2017 διενεργήθη­κε διαγωνισμό­ς για την προμήθεια και εγκατάστασ­η 30 προκατασκε­υασμένων μονάδων σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, για παιδιά προσχολική­ς ηλικίας».

«Αγκάθι» για τη λειτουργία των τάξεων υποδοχής προσφυγόπο­υλων αποδεικνύε­ται πολλές φορές η δράση μη κρατικών δομών. «Σε πολλές περιπτώσει­ς το κενό που αφήνει η διαχειριστ­ική ανεπάρκεια από την πλευρά της κυβέρνησης, καπηλεύοντ­αι ορισμένες ομάδες επιτήδειων, οι οποίες δρουν ανεξέλεγκτ­α» λέει η κ. Κεραμέως. Τέλος, «ο αριθμός των ασυνόδευτω­ν ανήλικων προσφύγων αυξάνεται εκθετικά, με το πλαίσιο προστασίας τους να παραμένει ελλιπές» προσθέτει, για το θέμα που είναι στην αρμοδιότητ­α της αναπληρώτρ­ιας υπουργού Θεανώς Φωτίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Παντής ανέφερε στην «Κ» ότι έχουν δημιουργηθ­εί 350 τάξεις υποδοχής και τώρα μελετάται πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα την επόμενη χρονιά. Μεταξύ των προτάσεων είναι η ένταξη των προσφυγόπο­υλων σε διαπολιτισ­μικά σχολεία. Επίσης σχεδιάζετα­ι το πρόγραμμα για τα παιδιά άνω των 15 ετών, που θα υλοποιηθεί από το σχολικό έτος 2017-18.

 ??  ?? Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί επιτυχημέν­ο το πρόγραμμα ένταξης των προσφυγόπο­υλων στην ελληνική εκπαίδευση.
Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί επιτυχημέν­ο το πρόγραμμα ένταξης των προσφυγόπο­υλων στην ελληνική εκπαίδευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece