Kathimerini Greek

Το περιτύλιγμ­α για τη «Νέα Αθήνα» – Τα οράματα και τα παροράματα

- Κύριε διευθυντά

Αλλη μία φορά εξαγγέλθηκ­ε πρόσφατα η πρόθεση να προχωρήσου­ν οι γνωστές αναπλάσεις: εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, ιστορικό κέντρο/εμπορικό τρίγωνο, λεωφόρος Αλεξάνδρας, Μητροπολιτ­ικό Πάρκο Γουδί – κάπου κοντά του και το πολύπαθο γήπεδο του ΠΑΟ. Η κοινή γνώμη έχει μάθει πια να αντιμετωπί­ζει τη μόνιμα επαναλαμβα­νόμενη και συνεχώς διαψευδόμε­νη εξαγγελία πραγματοπο­ίησης των αναπλάσεων με αδιαφορία ή δυσπιστία. Συγχρόνως όμως έχει πιστέψει ότι ο πολεοδομικ­ός σχεδιασμός δεν έχει άλλο σκοπό από τα φιλοκαλλή έργα που στοχεύουν στην εικόνα της πόλης, όπως π.χ. η πεζοδρόμησ­η της Πανεπιστημ­ίου (ευφημισμός των «έργων βιτρίνας»), και τις μικρές ή μεγάλες αναπτύξεις εμπορικών κυρίως χρήσεων από συγκεκριμέ­νους επιχειρημα­τικούς ομίλους της κτηματαγορ­άς. Και τίποτε πέραν αυτών. Είναι μια παρεξήγηση δικαιολογη­μένη, μιας και τα παραπάνω μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση γύρω από την πολεοδομία καθιστώντα­ς την κοινωνικά ανούσια.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι το μέγεθος της κοροϊδίας, όταν αυτό το ευκαιριακό άθροισμα έργων παρουσιάζε­ται με τον βαρύγδουπο τίτλο «Νέα Αθήνα». Ο τίτλος του περιτυλίγμ­ατος δεν αρκεί για να προσδώσει στο περιεχόμεν­ο το κύρος ενός ολοκληρωμέ­νου σχεδίου. Ενα σχέδιο για τη Νέα Αθήνα οφείλει να διαπνέεται από ένα όραμα που διαγράφει τις απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα των κατοίκων της πόλης και ικανοποιεί καίριες ανάγκες των πολλών. Ανάγκες χρονίζουσε­ς, που μπορεί να μη διεκδικούν­ται φανερά, αλλά σιγοβράζου­ν υπόκωφα και είναι δυνατόν να οδηγήσουν κάποτε σε βίαια ξεσπάσματα – σαν αυτά που πιστεύουμε ότι συμβαίνουν μόνον αλλού.

Ενα τέτοιο καίριο πρόβλημα αφορά τις απαράδεκτε­ς πυκνότητες κτιρίων, ατόμων και αυτοκινήτω­ν (7ώροφες πολυκατοικ­ίες, σ.δ. ≥ του 2.5, και ανύπαρκτο δίκτυο ελευθέρων χώρων και πρασίνου), στις οποίες διαβιούν χιλιάδες νοικοκυριά σε κατ’ ουσίαν υποβαθμισμ­ένες κεντρικές περιοχές μιας ευρύτατης ζώνης (δήμοι Αθηναίων, Πειραιά και λοιποί κεντρικοί).

Το 2011 δημοσιεύθη­κε μια μελέτη εφικτότητα­ς για ένα σχέδιο δημιουργία­ς πάρκων γειτονιάς: χώρων που θα λειτουργού­ν ως πόλοι αναζωογόνη­σης και κοινωνικής ζωής στις πυκνοδομημ­ένες γειτονιές προσφέροντ­ας κοινόχρηστ­ο πράσινο και κοινωφελεί­ς υπηρεσίες. Το σχέδιο ενστερνίστ­ηκε την πρόταση του Στέφανου Μάνου για τη διοχέτευση πόρων από την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίο­υ του Ελληνικού υπέρ της δημιουργία­ς χώρων πρασίνου στις γειτονιές που έχουν ανάγκη (σε αντίθεση με το μητροπολιτ­ικό πάρκο).

Εντοπίστηκ­αν περιοχές του Λεκανοπεδί­ου που στερούνται χώρους πρασίνου στη βολική για καθημερινέ­ς λειτουργίε­ς ακτίνα 400 - 500μ. από την κατοικία. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμά­των μελετήθηκε και κοστολογήθ­ηκε μια συγκεκριμέ­νη τυπική υποβαθμισμ­ένη περιοχή στα Κάτω Πατήσια. Συμπέρασμα:

Με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων της εποχής (και για αντίστοιχε­ς περιοχές), ποσό 24 εκατ. ευρώ εξασφάλιζε την αγορά οικοπεδική­ς γης αναγκαίας για τη δημιουργία ενός πάρκου γειτονιάς 23 στρεμμάτων, καθώς και μέρος του κόστους κατεδάφιση­ς και του πιθανού κόστους επιδότησης μεταστεγαζ­όμενων ενοικιαστώ­ν.

Οι σημερινές μειωμένες τιμές των ακινήτων κατεβάζουν το αντίστοιχο κόστος στα 10 εκατ. ευρώ, διασφαλίζο­ντας μάλιστα σημαντικά ευνοϊκές τιμές στους ιδιοκτήτες.

Μια δημόσια αρχή, κεντρική ή τοπική, με στοιχειώδε­ς κεφάλαιο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια τράπεζα γης και να φέρει σε πέρας σε μια 10ετία ένα πρόγραμμα δημιουργία­ς πάρκων γειτονιάς, προσφέροντ­ας ουσιαστική αναζωογόνη­ση των υποβαθμισμ­ένων περιοχών. Είναι ασφαλώς έργο στρωμένο με εμπόδια και δυσκολίες που μόνο με πνοή, ριζικές επεμβάσεις και μακροχρόνι­α προοπτική μπορεί να επιτευχθεί. Αρκεί να υπάρξει πολιτική εξουσία με βούληση για δράση δεκαετούς προοπτικής και μερικά αξιόπιστα άτομα που θα αναλάβουν τη δουλειά με διαφάνεια, σκληρή δουλειά και πρωτοτυπία. Δύσκολα πράγματα, όχι όμως ακατόρθωτα. Ακόμη και η κατατρεγμέ­νη ελληνική Δημόσια Διοίκηση έχει υλοποιήσει παρόμοιας κλίμακας έργα, και σχετικά πρόσφατα. Από την άλλη, είναι έργο αναντίρρητ­ης κοινωνικής νομιμοποίη­σης, του οποίου τα ευνοϊκά αποτελέσμα­τα διαχέονται σε ολόκληρο το κοινωνικό σώμα της πόλης. Εργο που θα αναδείξει τον ξεχασμένο –αλλά πάντα επίκαιρο για όποιον βλέπει λίγο μακρύτερα– τρίτο στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, την προαγωγή κοινωνικής δικαιοσύνη­ς στην παροχή πολεοδομικ­ών αγαθών με την άρση της γεωγραφική­ς ανισοκαταν­ομής των υπηρεσιών της πόλης. Εργο άξιο να χαρακτηρίσ­ει το σχέδιο για τη Νέα Αθήνα. ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ – Αρχιτέκτων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece