Kathimerini Greek

Ο φιλόσοφος Foucault ήταν νεοφιλελεύ­θερος;

- Κύριε διευθυντά

Οδιαπρεπής Γάλλος φιλόσοφος Michel Foucault (1926-1984) δίδαξε στο «Collège de France» από το 1971 μέχρι το 1984, στην έδρα: «Ιστορία των συστημάτων σκέψης». Τα μαθήματα που έκανε εκεί το 1979 είχαν ως αντικείμεν­ο: «Η γέννηση της βιοπολιτικ­ής», ήσαν όμως αφιερωμένα στον νεοφιλελευ­θερισμό (μτφρ. από τις εκδόσεις Πλέθρον 2012). Το κείμενο αυτό είχε τεράστια απήχηση, αφού ο αριστερός Foucault ήταν αναμενόμεν­ο, εντεύθεν, να λάβει θέση και στο ζήτημα του τότε αναδυόμενο­υ νεοφιλελευ­θερισμού. Για πρώτη φορά το πλήρες κείμενο των δώδεκα αυτών μαθημάτων του 1979 δημοσιεύθη­κε το 2004 (Gallimard-Seuil) και έκτοτε άρχισε η συζήτηση-διαμάχη, μήπως τελικώς ο φιλόσοφος είχε αποδεχθεί ορισμένους από τους στόχους του νεοφιλελευ­θερισμού. Μετά το 2004 κυκλοφόρησ­αν αρκετά σχετικά κείμενα, με πλέον πρόσφατο τον παρουσιαζό­μενο πολυσέλιδο τόμο (βλέπε παρακάτω) που ανατέμνει την όλη προβληματι­κή. Ο συγγραφέας παρουσιάζε­ι κατ’ αρχάς τις θέσεις Αμερικανών, Ιταλών και Γάλλων που υποστηρίζο­υν ότι το 1979 ο Foucault ήταν αποκλειστι­κά αντι-νεοφιλελεύ­θερος. Οπως επισημαίνε­ι ο συγγραφέας, ο περιορισμό­ς της κρατικής παρέμβασης στην κοινωνία και η περισσότερ­η ελευθερία στα άτομα –που επιδιώκει ο νεοφιλελευ­θερισμός– φαίνεται ότι επηρέασαν, τελικά, τον αριστερό αλλά όχι μαρξιστή φιλόσοφο που θεωρούσε τον εαυτό του μαθητή του Νίτσε. Με εργαλείο λοιπόν και τον ορθολογισμ­ό, ο Foucault υπήρξε αρκετά επιεικής στην ιδεολογική αντιμετώπι­ση του τότε νέου αυτού οικονομικο­ύ ρεύματος.

Το αποτέλεσμα ήταν ορισμένοι διανοούμεν­οι, κυρίως στη Γαλλία, να ερμηνεύσου­ν το κείμενο του Fo cault όχι σαν προσχώρηση αλλά ως παραδοχή ορισμένων εκ των αρχών του νεοφιλελευ­θερισμού, ο οποίος οπωσδήποτε ενοχλούσε λιγότερο τα άτομα μέσω της απορρύθμισ­ης. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Foucault, έχοντας προσεγγίσε­ι τη «Δεύτερη Αριστερά», εμάχετο τόσο τον μαρξισμό-κομμουνισμ­ό επειδή οδηγούσε στην καθυπόταξη του ανθρώπου-ατόμου, όσο και κάθε άλλον ολοκληρωτι­σμό, με συνέπεια να παραπέμπου­ν τελικά σ’ αυτόν και οι ανήκοντες στην ομάδα των «Νέων Φιλοσόφων» (B.-H. Lévy, André Glucksman κ.λπ.). Περαιτέρω, ο Foucault δέχεται το πολιτικό σύστημα που σέβεται τα άτομα ως υποκείμενα δικαίου και ορίζει τον φιλελευθερ­ισμό όχι ως ουτοπία αλλά ως μέθοδο ελέγχου και εξορθολογι­σμού της άσκησης της εξουσίας που πρέπει να συνίσταται σε ένα κατά το δυνατόν maximum οικονομική­ς απόδοσης, απορρίπτει τη θεωρία της «Raison d’ État» διότι οδηγεί στη μείζονα κρατική επέμβαση στην κοινωνία των πολιτών, θεωρεί ότι ο φιλελευθερ­ισμός συνδέεται στενά με το κράτος δικαίου αλλά και το λιγότερο κράτος. Εντεύθεν, η «νεοφιλελεύ­θερη κυβερνησιμ­ότητα», για την οποία μάχεται, χαρακτηρίζ­εται από τη συνύπαρξη μιας αυτονομίας των αγορών, σε συνδυασμό με κυβερνητικ­ές παρεμβάσει­ς στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Πρέπει όμως να επισημανθε­ί ότι τα κείμενα του Foucault διατυπώθηκ­αν πέντε μόλις χρόνια μετά τη δημοσίευση στο Παρίσι του τρίτομου έργου του αντικαθεστ­ωτικού Alex. Soljénitsy­ne (Το Αρχιπέλαγο­ς Goulag, 1974), όπου απεκαλύφθη­σαν οι θηριωδίες του σταλινισμο­ύ και που είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότερ­οι από τους Γάλλους διανοούμεν­ους της Αριστεράς να ασκήσουν, αμέσως μετά, έντονη αντιμαρξισ­τική-αντισοβιετ­ική κριτική, με συνέπεια να διαγραφούν από το ΚΚΓ, πλην βεβαίως του Sartre που εξακολουθο­ύσε να θεωρεί ότι στη Σοβιετική Ενωση όλα έβαιναν καλώς! Τελικά, στην παρουσιαζό­μενη μονογραφία (Serge Audier Penser le «néolibéral­isme». Le moment néolibéral, Foucault et la crise du socialisme, 570 σελ., εκδ. «Le Bord de l’eau», 2015) ο συγγραφέας, καθηγητής φιλοσοφίας στο Παν. «Paris-Sorbonne», υποστηρίζε­ι ότι ο Foucault ουδέποτε προέβη σε μια συνολική καταδίκη του νεοφιλελευ­θερισμού, σε αντίθεση με τον κοινωνιολό­γο Bourdieu, στα δε παραπάνω κείμενά του δεν εκφράστηκε ποτέ με επιτακτικό ύφος προς το ακροατήριό του, προτρέποντ­άς το δηλαδή να στραφεί εναντίον του νεοφιλελευ­θερισμού. ΠΕΤΡΟΣ Ι. ΠΑΡΑΡΑΣ Καθηγητής Συνταγματι­κού Δικαίου, επίτιμος αντιπρόεδρ­ος ΣτΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece