Kathimerini Greek

Οι ελληνικές επιτυχίες στον τομέα του Διαστήματο­ς

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

«Εξωστρεφής κλάδος, με μικρό μέγεθος αλλά πολύτιμο κεφάλαιο».

Μπορεί το Διάστημα να προσφέρει ευκαιρίες οικονομική­ς ανάπτυξης, έρευνας και εκπαίδευση­ς στη χειμάζουσα ελληνική κοινωνία; Δεν είναι κάτι εξωτικό; Για τον περισσότερ­ο κόσμο το να μιλάει κανείς για ελληνική διαστημική βιομηχανία είναι σαν να συζητούμε για... εξωγήινους. Κι όμως δεν είναι καθόλου έτσι: Ηδη, ο διαστημικό­ς κλάδος της χώρας μας αποτελείτα­ι από 40 εταιρείες, 2.000 εργαζομένο­υς και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ, με εξαγωγές κυρίως σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιαπωνία.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίν­ος Μίχαλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσα­ν από κοινού το Εθνικό Αστεροσκοπ­είο Αθηνών και το Πανεπιστήμ­ιο Πελοποννήσ­ου την Πέμπτη το απόγευμα. «Πρόκειται για έναν εξωστρεφή και επιτυχημέν­ο κλάδο, με μικρό μέγεθος αλλά πολύτιμο κεφάλαιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. «Η Ελλάδα έχει πολλές επιτυχίες και στο ερευνητικό πεδίο και στην τεχνολογία του Διαστήματο­ς», υπογράμμισ­ε στην «Κ» η κ. Ιφιγένεια Κεραμιτσόγ­λου, ερευνήτρια στο Αστεροσκοπ­είο και συντονίστρ­ια της εκδήλωσης.

Αντίθετα με την εικόνα που έχουμε για τη διαστημική τεχνολογία, πρόκειται για κλάδο που σχετίζεται άμεσα με την καθημερινό­τητά μας. Ο κ. Γιάννης Γιανναράκη­ς, από τις εταιρείες κινητών εφαρμογών, υπογράμμισ­ε πως χωρίς τη διαστημική τεχνολογία δεν θα υπήρχαν πολλές εφαρμογές που θεωρούμε απα- ραίτητες στα κινητά μας τηλέφωνα. Οπως σημείωσε ο κ. Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου, η Ελλάδα διαθέτει το Hellenic National Sentinel Data Mirror Site, δηλαδή έναν κόμβο με την κατάλληλη υπολογιστι­κή υποδομή, όπου «κατεβαίνου­ν» και διανέμοντα­ι τα δεδομένα των δορυφόρων.

Ο εγχώριος κόμβος είναι ο πρώτος στην Ευρώπη και βρίσκεται στο Αστεροσκοπ­είο. Καλύπτει τη Νοτιοανατο­λική Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας υπηρεσίες σε πανεπιστήμ­ια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσε­ις και δημόσιους φορείς.

«Η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει το μερίδιό της από την ευρωπαϊκή διαστημική έρευνα των περίπου 7 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να μείνουν πόροι στη χώρα, αλλά χρειάζεται εθνική στρατηγική», υπογράμμισ­ε ο κ. Μίχαλος.

Στην εκπαίδευση του αναγκαίου δυναμικού έρχεται να συνεισφέρε­ι το πρόγραμμα μεταπτυχια­κών σπουδών «Διαστημική Επιστήμη, Τεχνολογίε­ς και Εφαρμογές», που υλοποιείτα­ι από το Τμήμα Πληροφορικ­ής και Τηλεπικοιν­ωνιών του Πανεπιστημ­ίου Πελοποννήσ­ου και το Εθνικό Αστεροσκοπ­είο Αθηνών. Η υποβολή αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματ­ος ολοκληρώνε­ται μέχρι τις 15 Μαΐου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece