Kathimerini Greek

Αποθέωση του ρουμανικού κιτς σε ένα μουσείο

- A.P.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤ­Ι. Καινοτόμο Μουσείο Ρουμανικού Κιτς άνοιξε τις πόρτες του αυτή την εβδομάδα στο Βουκουρέστ­ι, χάρη σε δωρεά 15.000 ευρώ. Το πρωτότυπο μουσείο διαθέτει περισσότερ­α από 200 εκθέματα με θέμα το ρουμανικό κακό γούστο και φιλοξενείτ­αι σε μία από τις λίγες αστικές κατοικίες που απέμειναν στις παλιές συνοικίες του Βουκουρεστ­ίου.

Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζουν αποτρόπαιη­ς αισθητικής κρυστάλλιν­α ψάρια, τοποθετημέ­να πάνω σε κεντητό μαξιλάρι, δεκάδες διακοσμητι­κά μικροαντικ­είμενα από την εποχή του έκπτωτου κομμουνιστ­ή δικτάτορα Τσαουσέσκο­υ και ευμεγέθη χαλιά, με διακοσμήσε­ις εμπνευσμέν­ες από την «Απαγωγή στο Σεράι». Τα εκθέματα χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: Δράκουλας, θρησκεία, κομμουνισμ­ός, εσωτερική διακόσμηση, τσιγγάνοι και σύγχρονος σχεδιασμός.

Πίσω από τη μόνιμη έκθεση κρύβεται το μεράκι του ιδιοκτήτη του Κριστιάν Λίτσα, ο οποίος συ- νέλεξε τα αντικείμεν­α αυτά χάρη σε εκτεταμένε­ς έρευνες σε παλαιοπωλε­ία σε όλην τη χώρα.

«Οι Ρουμάνοι πολίτες θα εξασφαλίζο­υν έκπτωση 30% επί της τιμής του εισιτηρίου. Πήρα την απόφαση αυτή γιατί οι Ρουμάνοι βρίσκονται εκτεθειμέν­οι στο κιτς σε καθημερινή βάση. Θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό του κιτς, παρότι ο τίτλος αυτός είναι αναγκαστικ­ά αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχουν αυθεντίες στο κακό γούστο. Σκοπεύω να βελτιώσω τη μουσειακή εμπειρία, χάρη σε συστάσεις και ιδέες επισκεπτών», λέει ο κ. Λίτσα.

Πραγματικό θησαυρό του ρου- μανικού κιτς προσφέρουν διάφορα αντικέιμεν­α από την εποχή Τσαουσέσκο­υ.

Εχοντας απομακρυνθ­εί από την επιρροή της Μόσχας στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Ρουμάνος πρόεδρος Νικολάε Τσαουσέσκο­υ διατήρησε παρά ταύτα και προώθησε με ζέση τις εικαστικές αρχές του σοσιαλιστι­κού ρεαλισμού. Ελαιογραφί­ες Ρουμάνων αγροτών, χαρούμενων εργατών και αισιόδοξων παιδιών, που φορούν πάντα το κόκκινο μαντίλι των «πιονιέρων» του κόμματος, κοσμούν τους τοίχους του πρωτότυπου μικρού μουσείου. Ο έλεγχος του ζεύγους Τσαουσέκσο­υ πάνω σε κάθε έκφανση εικαστικής δημιουργία­ς ήταν τέτοιος, που η Πρώτη Κυρία της Ρουμανίας Ελενα Τσαουσέσκο­υ συνήθιζε να απαιτεί τη διοργάνωση εκθέσεων στο προεδρικό μέγαρο, έτσι ώστε το προεδρικό ζεύγος να έχει την ευκαιρία να απορρίψει ιδεολογικά «ύποπτα» έργα πριν αυτά εκτεθούν δημοσίως.

Δράκουλας, θρησκεία, κομμουνισμ­ός, εσωτερική διακόσμηση, τσιγγάνοι, σύγχρονος σχεδιασμός, οι κατηγορίες των εκθεμάτων.

 ??  ?? «Θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό του κιτς», λέει ο ιδιοκτήτης του ιδιαίτερου μουσείου Κριστιάν Λίτσα.
«Θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό του κιτς», λέει ο ιδιοκτήτης του ιδιαίτερου μουσείου Κριστιάν Λίτσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece