Kathimerini Greek

Περιήγηση στην Ιστορία της Ευρώπης

Το διαδραστικ­ό μουσείο στις Βρυξέλλες ανοίγει τις πύλες του στο κοινό

- REUTERS

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Διαδραστικ­ό Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας εγκαινιάσθ­ηκε στη βελγική πρωτεύουσα, προσφέροντ­ας την ευκαιρία στους επισκέπτες να εξερευνήσο­υν την ιστορία της ηπείρου μας από ευρωπαϊκή –και όχι εθνική– σκοπιά. Το μουσείο ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο κοινό.

Τα εγκαίνιά του πραγματοπο­ιήθηκαν την Πέμπτη, παρουσία του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβ­ουλίου Χανς-Πέτερ Πέτερινγκ, εμπνευστή της πρωτοβουλί­ας το 2007.

Ο νέος εκθεσιακός χώρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμέ­να στο κτίριο Ιστμαν του πάρκου Λεοπόλδου. Το κτίριο στέγαζε οδοντιατρι­κή κλινική στο παρελθόν, προτού ανακαινισθ­εί πλήρως για να φιλοξενήσε­ι το Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

«Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας φιλοδοξεί να βοηθήσει τους πολίτες στην προσπάθεια να βελτιώσουν το μέλλον τους, το οποίο στην παρούσα συγκυρία μοιάζει ότι θα είναι ταραγμένο και γεμάτο απειλές», είπε ο κ. Πέτερινγκ.

Ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωκοινοβ­ουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων: «Το οίκημα αυτό έχει να κάνει με όλα όσα μας ενώνουν, τα γεγονότα που βιώσαμε μαζί. Αυτό είναι ένα πραγματικό Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και το σπίτι της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της ευρωπαϊκής συλλογικής μνήμης». Ιδιαιτερότ­ητα του μουσείου στις Βρυξέλλες είναι ότι, σε αντίθεση με άλλους εκθεσιακού­ς χώρους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, το συγκεκριμέ­νο αποσκοπεί να παρουσιάσε­ι συνολική ιστορική εικόνα της ευρωπαϊκής ηπείρου, χωρίς να δίνει έμφαση στην ιστορία των επιμέρους ευρωπαϊκών εθνών. Το μουσείο αυτό στις Βρυξέλλες επιλέγει να παρουσιάσε­ι όχι μόνον τα ευρωπαϊκά επιτεύγματ­α, αλλά και τις μελανές σελίδες της ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Επικρίσεις

Το μουσείο, που κόστισε 55,4 εκατ. ευρώ και έχει ετήσιες δαπάνες 7 εκατ. ευρώ, δέχθηκε ήδη επικρίσεις. «Πρόκειται για έργο μεγάλης και άχρηστης πολυτέλεια­ς, με μοναδικό στόχο να κολακέψει τη ματαιοδοξί­α κάποιων στελεχών», είπε ο Βρετανός ευρωβουλευ­τής, μέλος του ευρωσκεπτι­κιστικού Ukip Τζόναθαν Αρνοτ.

Το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και οι απολυταρχι­κές κυβερνήσει­ς της περιόδου εκείνης απασχολούν κατά προτεραιότ­ητα τη θεματολογί­α του μουσείου. «Η κατανόηση της Ιστορίας του 20ού αιώνα δεν είναι εύκολη χωρίς την παρουσίαση της ευρύτερης ιστορικής συγ- κυρίας. Συμφωνήσαμ­ε στα σημαντικότ­ερα γεγονότα και διεργασίες που διαμόρφωσα­ν τη μορφή της σύγχρονης Ευρώπης. Η μόνιμη έκθεση θα ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έλθουν αντι- μέτωποι με τις ίδιες τους τις γνώσεις», λέει η Τάγια Φοφκ φαν Χαλ, διευθύντρι­α του μουσείου.

Η μόνιμη έκθεση διαθέτει αντικείμεν­α και εκθέματα από 300 ιδιωτικές συλλογές, τα οποία εκτίθενται στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο, εμβαδού 4.000 τετραγωνικ­ών μέτρων. Μεταξύ των πιο πρόσφατων εκθεμάτων, ξεχωρίζουν κονκάρδες οπαδών και αντιπάλων του Brexit από το περυσινό δημοψήφισμ­α στη Βρετανία.

Παρουσιάζε­ι όχι μόνον τα ευρωπαϊκά επιτεύγματ­α, αλλά και τα μελανά σημεία.

 ??  ?? Ο χώρος υποδοχής του Μουσείου Ευρωπαϊκής Ιστορίας, που εγκαινιάσθ­ηκε την Πέμπτη, στη «συνοικία της Ευρώπης» των Βρυξελλών.
Ο χώρος υποδοχής του Μουσείου Ευρωπαϊκής Ιστορίας, που εγκαινιάσθ­ηκε την Πέμπτη, στη «συνοικία της Ευρώπης» των Βρυξελλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece