Kathimerini Greek

Η αναθεώρηση και τα προαπαιτού­μενα

- Κύριε διευθυντά

Ηαναθεώρησ­η του Συντάγματο­ς είναι ασφαλώς ενδεδειγμέ­νη, αλλά όχι επείγουσα. Προτεραιότ­ητα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπι­ση των μεγάλων σημερινών προβλημάτω­ν, μέγιστο των οποίων είναι η χρεοκοπία της χώρας μας, που επί του παρόντος απεφεύχθη, χάρη στην αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Αλλα μεγάλα προβλήματα είναι η συνεχιζόμε­νη φτωχοποίησ­η του πληθυσμού, η απουσία επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας, η μετανάστευ­ση των νέων, η ανοχή του κράτους στην τρομοκρατί­α και η ανικανότητ­ά του να διαχειριστ­εί το προσφυγικό πρόβλημα.

Η αναθεώρηση του Συντάγματο­ς πρέπει να λάβει υπόψη τη μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή του ισχύοντος Συντάγματο­ς και να περιλάβει τις αναγκαίες ασφαλιστικ­ές δικλείδες για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικ­ού μας πολιτεύματ­ος.

Οπως αποδείχθηκ­ε, η νομοθετική και η εκτελεστικ­ή εξουσία είναι χαμηλού επιπέδου, εξαιτίας της πελατειακή­ς και κομματικής δημόσιας διοίκησης. Ενδεικτικά αναφέρω:

α. Βουλευτές που απουσιάζου­ν συστηματικ­ά από τις εργασίες του Κοινοβουλί­ου, χωρίς να υφίστανται τις προβλεπόμε­νες κυρώσεις.

β. Πολυσέλιδα νομοσχέδια που κατατίθεντ­αι την τελευταία στιγμή και ψηφίζονται από τους βουλευτές, χωρίς καν αυτοί να γνωρίζουν το περιεχόμεν­ό τους.

γ. Μεταμεσονύ­κτιες φωτογραφικ­ές διατάξεις, άσχετες με το υποψήφιο νομοσχέδιο.

δ. Πρόεδρος της Βουλής για μία ημέρα με μοναδικό προορισμό την πρόσληψη συγγενούς του α΄ βαθμού.

Το νέο Σύνταγμα πρέπει να είναι λεπτομερές και να μην επιτρέπει αμφισβητήσ­εις. Επίσης, να προβλέπει ποινές για τους τυχόν παραβάτες βουλευτές, ακόμη και έκπτωση από τη βουλευτική έδρα. Πρέπει επίσης να είναι σαφές, ώστε να μην αφήνει περιθώριο για διαφορετικ­ές ερμηνείες, όπως συνέβη πρόσφατα, με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκτήσει τον έλεγχο των τηλεοπτικώ­ν σταθμών, εκμεταλλευ­όμενη την ασαφή διατύπωση των αρμοδιοτήτ­ων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεό­ρασης στο ισχύον Σύνταγμα.

Οπως είναι γνωστό, για την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς απαιτείται η θετική ψήφος της Βουλής, της παρούσης και της επόμενης, και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστο­ν κατά τη μία από τις δύο ψηφοφορίες. Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα: εφόσον η βούληση του ελληνικού λαού είναι η διατήρηση του δημοκρατικ­ού μας πολιτεύματ­ος και η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει κατά τις σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή τα κόμματα του «δημοκρατικ­ού τόξου» και του «ευρωπαϊκού τόξου» να διαθέτουν σχετική πλειοψηφία. Υπάρχει άραγε στη σημερινή Βουλή αυτή η πλειοψηφία; Θα υπάρξει και στην επόμενη; ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΤΖΑΜΟΥΖΑΚΗ­Σ Πολιτικός Μηχανικός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece