Kathimerini Greek

Το κρυφό έγκλημα με τον φόρο ακινήτων

- Tου ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΙΔΗ

Ο ΕΝΦΙΑ, ο βαρύς φόρος ακινήτων, στηρίζεται σε μια αδικία. Εφαρμόζετα­ι σε αξίες που δεν υπάρχουν.

Ο απλός πολίτης έχει λανθασμένη εντύπωση για την πολιτική και την εξουσία. Νομίζει ότι αποστολή των πολιτικών είναι να λύνουν προβλήματα. Στην πράξη, δουλειά των πολιτικών είναι να επανεκλέγο­νται! Αυτό προσπαθεί να εξασφαλίσε­ι και η κυβέρνηση, η οποία έκανε έναν εντυπωσιακ­ό ελιγμό εξάμηνης διάρκειας προκειμένο­υ να αποφύγει όσα έπρεπε να εφαρμόσει. Το διάστημα αυτό, προστέθηκε νέο βάρος στη λειτουργία της οικονομίας, αλλά η κυβέρνηση κέρδισε! Κατάφερε να εφαρμόσει τα μέτρα που επέβαλαν οι θεσμοί μετά το 2018. Εξασφάλισε αυτό που κυρίως ήθελε, μια περίοδο που θα ασχολείται με ευχάριστα πράγματα. Λίγοι διορισμοί, μέτρα καλλιέργει­ας ιδεολογική­ς ηγεμονίας, διαμόρφωση του δικού της τοπίου σε μέσα ενημέρωσης, στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, στη Δικαιοσύνη, στο βαθύ κράτος. Να αναδειχθεί νέο επιχειρημα­τικό τοπίο. Με μια κουβέντα, τη χαρά της εξουσίας. Κυρίως όμως να διαμορφώσε­ι ένα «παράθυρο ευκαιρίας», το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές ή, τουλάχιστο­ν, να περιορίσει την πτώση της.

Η πραγματικό­τητα βέβαια δεν υπακούει –τις περισσότερ­ες φορές– στα αισιόδοξα σενάρια. Υπάρχει για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, ο βαρύς φόρος ακινήτων, που στηρίζεται σε μια αδικία. Εφαρμόζετα­ι σε αξίες που δεν υπάρχουν.

Να υπενθυμίσο­υμε ότι η καθιέρωση των «αντικειμεν­ικών τιμών» ακινήτων ήταν πραγματική φορολογική μεταρρύθμι­ση. Οι αγοραπωλησ­ίες ακινήτων γίνονταν σε υποτιμημέν­η αξία ώστε να μην πληρωθούν φόροι, ενώ οι αντικειμεν­ικές τιμές ήταν ου- σιαστικά οι πραγματικέ­ς, της αγοράς και λίγο χαμηλότερε­ς από αυτές. Ηταν δίκαιες.

Στα χρόνια της κρίσης, οι τιμές των ακινήτων έπεσαν ραγδαία, όμως ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλετα­ι σε ανύπαρκτες πια υψηλές αξίες. Θα διορθωθεί η αδικία αυτή; Φυσικά, λέει (με ένταση) η κυβέρνηση και προσθέτει (ψιθυριστά), μετά το 2018, όπως όλα. Θα είναι μία ακόμη προεκλογικ­ή υπόσχεση!

Αυτό που δεν λέει καθόλου, είναι ότι έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να εισπράττει από τον φόρο αυτό κάθε χρόνο 2,650 δισ. ευρώ έως το 2020 και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πρέπει να καταλογιστ­εί φόρος 3,3 δισ. ευρώ. Αρα τα έσοδα του κράτους από τον φόρο στα ακίνητα δεν θα μειωθούν παρά την πτώση της αγοράς. Το κρυφό έγκλημα είναι ότι κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν σε κάτι παράλογο, επειδή τους βολεύει. Δεσμεύτηκα­ν ότι ο φόρος ακινήτων θα συνεχίσει να αποδίδει υψηλά έσοδα στο κράτος ενώ οι αξίες που –υποτίθεται– φορολογεί έχουν καταρρεύσε­ι.

Η παράλογη αυτή δέσμευση μπορεί να προκαλέσει νέες στρεβλώσει­ς. Να μειωθούν οι αντικειμεν­ικές τιμές, αλλά να αυξηθούν οι συντελεστέ­ς. Μπορεί να καταργηθεί η απαλλαγή κάποιων ακινήτων και να πληρώσουν περισσότερ­οι. Μπορεί ακόμη να «καταργηθεί» ο ΕΝΦΙΑ και να ψηφιστεί ένας άλλος «δίκαιος» φόρος στα ακίνητα, που θα επιτρέπει στο Δημόσιο να εισπράττει τα ίδια ποσά από τους ίδιους φορολογουμ­ένους, με άλλη ονομασία.

Μπορούν να γίνουν πολλά, αλλά οι φορολογούμ­ενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν, οι πολιτικοί θα παριστάνου­ν ότι κατάργησαν τον φόρο και πολύ πιθανόν θα καταφέρουν να παραπλανήσ­ουν κάποιους ψηφοφόρους. Αυτό που δεν θα γίνει είναι να παραπλανηθ­εί η οικονομία. Οι πόροι που αντλούνται με τη φορολογία, αφαιρούντα­ι από την κατανάλωση, τη μοναδική πηγή αύξησης του ΑΕΠ σε μια χώρα που δεν γίνονται επενδύσεις. Δεν πειράζει. Θα βρεθεί μια δικαιολογί­α και γι’ αυτό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece