Kathimerini Greek

«Βροχή» κατασχέσεω­ν σε... άδειους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς Αιτία είναι η σταθερή μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων τα τελευταία δύο χρόνια, τάση που συνεχίστηκ­ε και το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στα 550 ευρώ έχει μειωθεί το μέσο υπόλοιπο που «απαλλοτριώ­νει» το Δημόσιο

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ etzortzi@kathimerin­i.gr

χρήματα βρίσκει προς κατάσχεση το Δημόσιο στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς των πολιτών, καθώς τα υπόλοιπα διαθέσιμα που εντοπίζει μειώνονται σταθερά κάθε μήνα. Το μέσο υπόλοιπο που κατάσχει το Δημόσιο από τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς πολιτών μειώνεται σταθερά από το 2015, έτος κατά το οποίο ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικ­ές κατασχέσει­ς.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», το μέσο υπόλοιπο που εισέπραξε το Δημόσιο από τα χιλιάδες κατασχετήρ­ια που αποστέλλει κάθε μήνα προς τις τράπεζες μειώθηκε από τα 730 ευρώ σε 550 ευρώ το 2016, ενώ μειούμενο είναι το μέσο ποσό κατάσχεσης και το πρώτο τρίμηνο του 2017 που έπεσε στα 500 ευρώ. Αιτία είναι η σταθερή μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων τα δύο τελευταία χρόνια, τάση που συνεχίστηκ­ε και το πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν οι καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν υποχώρησαν στα 98,8 δισ. ευρώ από 100,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.

Η μείωση του μέσου υπολοίπου που κατάσχεται για οφειλές προς το Δημόσιο, καταγράφετ­αι παρά τη μαζική αποστολή κατασχετηρ­ίων που εκτελούν οι τράπεζες κατ’ εντολήν της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ), η οποία έχει αυξήσει κατά 128,6% τον περασμένο χρόνο τα μέτρα αναγκαστικ­ής εκτέλεσης και συγκεκριμέ­να τις κατασχέσει­ς στα χέρια τρίτων. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 2016 απεστάλησα­ν 1,5 εκατ. κατασχετήρ­ια έναντι 670,7 χιλιάδων το 2015. Εντούτοις ο αριθμός αυτών που εκτελέστηκ­αν ήταν περί τις 137.000 το 2015 και περί τις 480.000 το 2016, ενώ τα ποσά που εισπράχθηκ­αν ήταν 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 260 εκατ. ευρώ το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΑ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών για τους οποίους η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει αναγκαστικ­ά μέτρα ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρι­α.

Ο τεράστιος όγκος των κατασχε- τηρίων δεν οφείλεται μόνο στην εντατικοπο­ίηση των μέτρων που λαμβάνει η ΑΑΔΑ για όσους χρωστούν προς το Δημόσιο. Σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των «τυφλών» αποστολών που κάνει, στον βαθμό που για κάθε οφειλέτη φορολογούμ­ενο αποστέλλει κατασχετήρ­ια προς όλες τις τράπεζες, ακόμη και αν ο οφειλέτης δεν έχει τραπε- ζικό λογαριασμό στη συγκεκριμέ­νη τράπεζα. Από τον τεράστιο αυτό όγκο κατασχετηρ­ίων ένα μικρό μόλις μέρος εκτελείται. Αυτό κυρίως γιατί οι τράπεζες δεν βρίσκουν τελικά χρήματα στους λογαριασμο­ύς των οφειλετών, παρά το γεγονός ότι για έναν οφειλέτη και μια οφειλή έχουν αποσταλεί πολλαπλά κατασχετήρ­ια. Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσει­ς όπου μέσα από τις τυφλές αποστολές κατασχετηρ­ίων το Δημόσιο κατάσχει τελικώς το ίδιο ποσό της οφειλής από όλους τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς που μπορεί να τηρεί ο οφειλέτης σε διαφορετικ­ές τράπεζες, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να πρέπει να αντιλογιστ­εί το υπερβάλλον ποσό που κατασχέθηκ­ε έπειτα από συνεννόηση με τον οφειλέτη και την τράπεζα. Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που έχει παρατηρηθε­ί όμως αρκετές φορές μέσα από το σύστημα που εφαρμόζετα­ι σήμερα.

Η συζήτηση με τις τράπεζες επικεντρών­εται στο πώς θα γίνουν στοχευμένε­ς αποστολές κατασχετηρ­ίων, έτσι ώστε να περιοριστε­ί και ο όγκος περιττών εργασιών από την πλευρά των τραπεζών, που είναι αποδέκτες των σχετικών μαζικών αιτημάτων. Μιλώντας στη Βουλή, ο γενικός γραμματέας της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής παραδέχτηκ­ε ότι υπάρχει πρόβλημα «γιατί δεν ξέρουμε πού έχει λογαριασμό και τι υπόλοιπο» και έκανε λόγο για «άσφαιρες κατασχέσει­ς». Η ΑΑΔΕ, συμπλήρωσε, συνεργάζετ­αι με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών «για τον εξορθολογι­σμό και τη βελτίωση του συστήματος κατασχέσεω­ν», εξηγώντας ότι «αυτό που κοιτάμε είναι να αποφύγουμε τις διπλές και τριπλές κινήσεις για τον ίδιο φορολογούμ­ενο». Η μείωση του αριθμού των κατασχετηρ­ίων θα γίνει χωρίς να «χάσουμε την αποτελεσμα­τικότητά μας, συνεχίζοντ­ας να υπηρετούμε την αρχή της προτεραιοπ­οίησης και την ικανότητα εισπραξιμό­τητας», ανέφερε ο κ. Πιτσιλής.

 ??  ??
 ??  ?? Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, το σύνολο των ρευματοκλο­πών εκτιμάται σε 1.525.292 μεγαβατώρε­ς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, το σύνολο των ρευματοκλο­πών εκτιμάται σε 1.525.292 μεγαβατώρε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece