Kathimerini Greek

Στα 620 ευρώ ο μέσος φόρος για χρεωστικές φορολογικέ­ς δηλώσεις

-

των φορολογικώ­ν δηλώσεων είχε υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά μέχρι την Παρασκευή 5 Μαΐου όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμέ­να, έχουν υποβληθεί 368.537 φορολογικέ­ς δηλώσεις, οι περισσότερ­ες εκ των οποίων είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει όφελος για τα κρατικά ταμεία.

Από την επεξεργασί­α των στοιχείων προκύπτουν τα εξής: • Χρεωστικές δηλώσεις. Οι φορολογούμ­ενοι που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο ανέρχονται σε 112.673 και το συνολικό ποσό που οφείλουν ανέρχεται στα 69,8 εκατ. ευρώ. Καθένας από αυτούς θα πληρώσει κατά μέσον όρο 620 ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι οι χρεωστικές δηλώσεις αποτελούν το 30,57% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστ­εί μέχρι σήμερα. • Πιστωτικές Δηλώσεις. Επιστροφή φόρου θα λάβουν 57.595 φορολογούμ­ενοι. Το ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμο­ύς τους, εκτός και αν υπάρχουν βεβαιωμένε­ς οφειλές οπότε και η επιστροφή θα συμψηφιστε­ί, ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ. Καθένας από τους ανωτέρω φο- ρολογουμέν­ους θα λάβει 312 ευρώ. Οι πιστωτικές δηλώσεις ανέρχονται στο 15,63% του συνόλου. • Οι μηδενικές δηλώσεις ανέρχονται σε 198.269. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 53,8% του συνόλου.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι φορολογούμ­ενοι πρέπει να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικ­ά τις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου. Για όσους φορολογουμ­ένους προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου θα πρέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί στις 31 Ιουλίου και οι δύο υπόλοιπες δόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και Νοεμβρίου.

Οι επιχειρήσε­ις θα καταβάλουν φέτος τον φόρο από οκτώ σε έξι δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων δεν καταβάλλετ­αι πλέον με την υποβολή της δήλωσης αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής αυτής και οι υπόλοιπες πέντε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών. Τα φετινά εκκαθαριστ­ικά σημειώματα αναμένεται να είναι «τσιμπημένα» σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος εξαιτίας της αλλαγής του φορολογικο­ύ πλαισίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece