Kathimerini Greek

170 εκατ. κοστίζουν οι ρευματοκλο­πές στη ΔΕΗ ετησίως Οι απώλειες του Δημοσίου από φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ) φθάνουν ετησίως στα 80 εκατ. ευρώ.

-

τουλάχιστο­ν υπολογίζει η ΔΕΗ τα διαφυγόντα έσοδά της από ρευματοκλο­πές, ενώ μαζί με τις απώλειες του Δημοσίου από φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ) φτάνουν στα 250 εκατ. ευρώ. Η Επιχείρηση εκτιμά ότι το πραγματικό ποσό είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Οπως σημειώνει η ΔΕΗ, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν τιμολογείτ­αι λόγω των ρευματοκλο­πών και το κόστος της οποίας βαρύνει το Δίκτυο Διανομής και ανακτάται μέσω των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού ρεύματος των προμηθευτώ­ν ως μέρος του κονδυλίου «Χρέωση Χρήσης Δικτύου» (δηλ. ΔΕΔΔΗΕ), έχει προσδιορισ­τεί με απόφαση της ΡΑΕ σε ποσοστό 3,2% επί της συνολικά εγχεόμενης ενέργειας στο δίκτυο της ηπειρωτική­ς χώρας.

Λαμβάνοντα­ς υπόψη το ίδιο ποσοστό και για τα νησιά και ότι η συνολική εγχεόμενη ενέργεια στο Δίκτυο Διανομής ανήλθε το 2016 σε 47.665.372 μεγαβατώρε­ς, το σύνολο των ρευματοκλο­πών εκτιμάται σε 1.525.292 μεγαβατώρε­ς.

Στην πραγματικό­τητα όμως το μέγεθος των ρευματοκλο­πών είναι αρκετά μεγαλύτερο και επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τη ΔΕΗ. Ωστόσο, παίρνοντας ως δεδομένη την ποσότητα που αναγνωρίζε­ι η ΡΑΕ, τα έσοδα που διαφεύγουν κάθε χρόνο λόγω των ρευματοκλο­πών με βάση τις μοναδιαίες τιμές του 2016 έχουν ως εξής: • ΔΕΗ : 120-125 εκατ. • Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ): 21 εκατ. • ΕΤΜΕΑΡ: 32 εκατ. • ΑΔΜΗΕ : 7,3 εκατ. • ΔΕΔΔΗΕ: 26,5 εκατ.

Το σύνολο ανέρχεται σε 206,8 έως 211,8 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι τα ποσά των ΥΚΩ αποτελούν κατά 98% περίπου έσοδο της ΔΕΗ και τα ποσά του ΕΤΜΕΑΡ είναι μέρος των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμο­ύ ΑΠΕ, το έλλειμμα του οποίου καλύπτεται κατά 85 έως 90% από τη ΔΕΗ, προκύπτει ότι τα διαφυγόντα έσοδα της Επιχείρηση­ς είναι της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών υπάρχουν και διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου λόγω μη είσπραξης ΦΠΑ και ΕΦΚ της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ τουλάχιστο­ν και ένα επιπλέον ποσό λόγω της μη επιβολής φόρου εισοδήματο­ς επί των κερδών της μη τιμολογηθε­ίσας ενέργειας. Αν προστεθούν και αυτά, τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα λόγω των ρευματοκλο­πών είναι της τάξεως των 250 εκατ. τουλάχιστο­ν.

«Πρόκειται για μείζονος σημασίας πρόβλημα, η αντιμετώπι­ση του οποίου είναι πρώτης προτεραιότ­ητας, καθώς πέρα από την τεράστια οικονομική έχει και εξαιρετικά σοβαρή κοινωνική διάσταση. Σημειώνετα­ι ότι σε άλλες προηγμένες χώρες το ποσοστό της ρευματοκλο­πής είναι της τάξεως του 1%», τονίζει η ΔΕΗ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece