Kathimerini Greek

Reuters: Σύντομα τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ

-

ευκαιρία των επενδυτών για «εύκολες» υψηλές αποδόσεις χαρακτηρίζ­ει τα ελληνικά ομόλογα το Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι υψηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα επιτευχθού­ν με τη «χορηγία» της ΕΚΤ καθώς η Αθήνα σύντομα θα είναι «επιλέξιμη» για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχουν υποχωρήσει παραπάνω από μία ποσοστιαία μονάδα σε 6% από τον Απρίλιο και μετά λόγω της συμφωνίας. Η συμφωνία θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης για την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν τον Ιούλιο, ωστόσο η μεγάλη ώθηση θα έρθει μόλις η ΕΚΤ δώσει το «πράσινο φως» για την αγορά ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE. Η ένταξη στο QE εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος και αν αυτά θα είναι επαρκή ώστε να αξιολογηθε­ί ως βιώσιμο. Σύμφωνα με το Reuters η κεντρική τράπεζα μπορεί να σταματήσει να αγοράζει κυβερνητικ­ά ομόλογα περίπου σε έναν χρόνο, αλλά και πάλι μπορεί να επηρεάσει, γιατί τα ομόλογα είναι ένα σχετικά μικρό μέρος του συνολικού ελληνικού χρέους.

Η Eurobank υπολογίζει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να αγοράσει το 10% των χρεογράφων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών σε δυο-τρεις μήνες. Αναλυτές αναμένουν πτώση μιας ποσοστιαία­ς μονάδας στο spread των ελληνικών ομολόγων όταν αρχίσει τις αγορές η ΕΚΤ. Οι χαμηλότερε­ς αποδόσεις λογικά θα βοηθήσουν τις τράπεζες να δανειστούν και να τονώσουν την οικονομία, καθιστώντα­ς λιγότερο πιθανή μία ακόμη διάσωση. Κύριο εμπόδιο είναι το ότι η ΕΚΤ μάλλον δεν θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, εκτός και αν το ΔΝΤ είναι ικανοποιημ­ένο με την πρόοδο της Ελλάδας. Ευρώπη και ΔΝΤ δεν μπορούν να συμφωνήσου­ν στο πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, μέσω παρατάσεων στα δάνεια και περιόδων χάριτος στους τόκους. Η Γερμανία θέλει οι παραχωρήσε­ις να είναι όσο πιο περιορισμέ­νες γίνεται, ενόψει των δικών της εκλογών. Οι πιστωτές στην Ευρώπη μπορεί επίσης να διστάζουν να προσφέρουν στην Ελλάδα μια υπερβολικά καλή συμ-

Η προοπτική αυτή δημιουργεί ευκαιρίες για κέρδη, μειώνει τις αποδόσεις, ωστόσο οι κίνδυνοι υπάρχουν.

φωνία. Αν είναι υπερβολικά καλή, και η οικονομία της Ελλάδας πράγματι ανακάμψει, η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει τα εύσημα – και στη χειρότερη, μπορεί να ανακαλέσει συμφωνημέν­ες μεταρρυθμί­σεις.

Οπως σημειώνετα­ι, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί κι άλλη διάσωση, αλλά αν της επέτρεπαν να πτωχεύσει αυτό θα έπληττε πιο σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία, που ακόμη δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Οι τρέχουσες αποδόσεις περίπου 6% διαμορφώνο­υν μια υπερβολικά πεσιμιστικ­ή εικόνα, καθώς αντανακλού­ν 10% πιθανότητα πτώχευσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece