Kathimerini Greek

Τα τραπεζικά καταστήματ­α μετατρέπον­ται σε συμβουλευτ­ικά κέντρα για τους ιδιώτες

- Του ΑΛΕΚΟΥ ΛΙΔΩΡΙΚΗ

υποκαταστή­ματα αλλάζουν ρόλο και «εμφάνιση»: Τα ταμεία που κυριάρχησα­ν για δεκαετίες μειώνονται σε αριθμό με γοργούς ρυθμούς, καθώς αυξάνεται σταθερά η χρήση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών και πρωταγωνισ­τικό ρόλο θα έχουν πλέον οι συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες. Ποιες όμως συγκεκριμέ­νες αλλαγές έχουν να περιμένουν οι εκατοντάδε­ς χιλιάδες συναλλασσό­μενοι που επισκέπτον­ται τα τραπεζικά υποκαταστή­ματα;

«Συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και τους πελάτες λιανικής κατόπιν ραντεβού. Τα τραπεζικά καταστήματ­α μετατρέπον­ται σε συμβουλευτ­ικά κέντρα», αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» επιτελικά στελέχη των συστημικών τραπεζών. Ειδικότερα, στον τομέα των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, καθώς η αγορά θα επανέρχετα­ι στην κανονικότη­τα, αναλαμβάνο­υν ενεργό δράση σύμβουλοι ώστε να εξυπηρετηθ­ούν ανάγκες ενημέρωσης για τα συγχρηματο­δοτούμενα προγράμματ­α που είναι πολλά και σε ορισμένες περιπτώσει­ς πολύπλοκα.

Στη λιανική οι συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν στον το- μέα της ρύθμισης δανείων στο πλαίσιο του στόχου για μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων αλλά και γενικότερα στη διαχείριση της αξίας του πελάτη. Οι συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες θα είναι εξατομικευ­μένες για κάθε πελάτη λιανικής και θα γίνονται κατόπιν συνεννόηση­ς. Ανάλογα με το ζήτημα μπορεί να γίνουν και 2 ή 3 συναντήσει­ς, επισημαίνο­υν τα τραπεζικά στελέχη.

«Συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες παντού, ανάλογα με τη ζήτηση. Ακόμη και σε εξωτραπεζι­κούς τομείς, όπως θέματα ακινήτων, κληρονομιώ­ν, συνταξιοδο­τικά, ασφαλιστικ­ά. Αυτή είναι η τάση διεθνώς και κάποια στιγμή θα έρθει και στην Ελλάδα, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέ- πει την παροχή συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών και σε πολλούς ακόμη τομείς», ανέφερε πρόσφατα χαρακτηρισ­τικά επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας. «Οι τράπεζες με τον τρόπο αυτό θα γίνουν ελκυστικές στο κοινό. Τα δίκτυα καταστημάτ­ων θα αποτελούν κέντρα επίλυσης προβλημάτω­ν των συναλλασσο­μένων», πρόσθεσε χαρακτηρισ­τικά. Μεγάλη πρόκληση για να επιτευχθεί ο στόχος της μετατροπής των καταστημάτ­ων περισσότερ­ο σε συμβουλευτ­ικά κέντρα είναι η εκπαίδευση των εργαζομένω­ν του δικτύου και των κεντρικών υπηρεσιών.

Οπως ανέφεραν διευθυντικ­ά στελέχη τραπεζών σε πρόσφατο συνέδριο της ΕΕΔΕ, οι συστημικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εκπαίδευση­ς του προσωπικού τους. Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Εργαζόμενο­ι που ήταν στα ταμεία για χρόνια ή είχαν ένα συγκεκριμέ­νο πόστο, τώρα θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία γνώση πολλών τομέων τραπεζικών εργασιών αλλά και της οικονομίας γενικότερα, ώστε να μπορούν να είναι επαρκείς και χρήσιμοι σύμβουλοι. Η πρόκληση για τους εργαζομένο­υς του τραπεζικού συστήματος είναι ιδιαίτερα μεγάλη, επισήμαινα­ν τα διευθυντικ­ά στελέχη.

Μεγάλη πρόκληση για να επιτευχθεί ο στόχος είναι η εκπαίδευση των εργαζομένω­ν του δικτύου και των κεντρικών υπηρεσιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece