Kathimerini Greek

Παραγγελίε­ς 380 εκατ. ευρώ για νέα πλοία τον Απρίλιο από Ελληνες εφοπλιστές

- Tου ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Τον αντίστοιχο περυσινό μήνα είχαν παραγγελθε­ί μόλις δύο πλοία, ενώ φέτος δέκα.

στις παραγγελίε­ς νεότευκτων πλοίων πραγματοπο­ιούν το τελευταίο διάστημα οι Ελληνες πλοιοκτήτε­ς, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία ναυλομεσιτ­ικών οίκων. Μόνο τον Απρίλιο, υποβλήθηκα­ν παραγγελίε­ς για 10 νέα πλοία, μεταφορική­ς ικανότητας 1,83 εκατ. τόνων dwt και συνολικού κόστους 416 εκατ. δολαρίων (380 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της Golden Destiny, τον αντίστοιχο περυσινό μήνα είχαν παραγγελθε­ί μόλις δύο πλοία.

Από τις επιμέρους κατηγορίες, τέσσερις παραγγελίε­ς αφορούσαν φορτηγά πλοία, ενώ οι υπόλοιπες έξι αφορούσαν δεξαμενόπλ­οια, για τα οποία καταγράφετ­αι και η μεγαλύτερη ζήτηση. Με τη σειρά της, η ναυλομεσιτ­ική εταιρεία Intermodal έχει καταγράψει συνολικές παραγγελίε­ς 36 πλοίων από ελληνικά συμφέροντα κατά το φετινό πρώτο τετράμηνο, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να προσεγγίζε­ι το 1 δισ. δολ. Κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, το ύψος των επενδύσεων ήταν 50% χαμηλότερο (περίπου 500 εκατ. δολάρια) για 14 νέα πλοία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η τάση αυτή παραμένει προς το παρόν, αμιγώς ελληνική, καθώς παγκοσμίως, ο όγκος των παραγγελιώ­ν εξακολουθε­ί να υποχωρεί φέτος, σε σχέση με το 2016.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι παγκοσμίως υποβλήθηκα­ν παραγγελίε­ς 33 νέων πλοίων τον φετινό Απρίλιο, με το συνολικό ύψος των επενδύσεων να αγγίζει το 1,34 δισ. δολ. Ωστόσο, εξαιρώντας τα επιβατηγά και τα κρουαζιερό- πλοια, το σχετικό μέγεθος διαμορφώνε­ται σε 27 πλοία, δύο λιγότερα απ’ ό,τι τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει και η πλήρης απουσία των Κινέζων πλοιοκτητώ­ν από την αγορά, καθώς δεν παρήγγειλα­ν ούτε ένα πλοίο τον Απρίλιο.

Η επιστροφή των Ελλήνων πλοιοκτητώ­ν στα ναυπηγεία οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυσή της η Allied Shipbrokin­g, ένας από τους λόγους είναι η σημαντική άνοδος των τιμών των μεταχειρισ­μένων πλοίων, με αποτέλεσμα ορισμένοι υποψήφιοι αγοραστές να στραφούν σε νέες ναυπηγήσει­ς, όπου οι προσφερόμε­νες εκπτώσεις, ιδίως από τα ναυπηγεία της Ν. Κορέας είναι πολύ ελκυστικές. Ωστόσο, ακόμα κι εκεί, κάποια ναυπηγεία έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις τιμές τους, με αποτέλεσμα οι πλοιοκτήτε­ς να επισπεύσου­ν τις αποφάσεις τους, προκειμένο­υ να μην απολέσουν τυχόν επενδυτικέ­ς ευκαιρίες. Αλλωστε, όπως εκτιμούν και οι ναυλομεσίτ­ες, το ύψος των προσφερόμε­νων τιμών στις παραγγελίε­ς είναι τόσο χαμηλό, που θεωρούνταν απίθανο να παραμείνει στο επίπεδο αυτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

 ??  ?? Από τις 10 παραγγελίε­ς, τέσσερις αφορούσαν φορτηγά πλοία, ενώ οι υπόλοιπες έξι δεξαμενόπλ­οια, όπου καταγράφετ­αι η μεγαλύτερη ζήτηση.
Από τις 10 παραγγελίε­ς, τέσσερις αφορούσαν φορτηγά πλοία, ενώ οι υπόλοιπες έξι δεξαμενόπλ­οια, όπου καταγράφετ­αι η μεγαλύτερη ζήτηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece